Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra konsernsjef Hege Yli Melhus Ask i NHST.

NHST, som eier blant annet Dagens Næringsliv, Morgenbladet og Mynewsdesk, legger i kveld fram sitt resultat for første kvartal.

Mediekonsernet omsatte for 291,3 millioner kroner i kvartalet, en nedgang på 9,5 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor.

NHST fikk et driftsresultat på minus 23,1 millioner kroner i første kvartal, mot minus 16,5 millioner kroner i samme periode i 2018. Det er det dårligste resultatet for første kvartal siden 2009, da finanskrisen herjet, ifølge DN.

- Resultatet er for svakt
Investeringer i digitale satsinger og økte kostnader knyttet til omstilling er blant årsakene til resultatsmellen.

- Resultatnedgangen skyldtes både økte kostnader knyttet til satsinger innen digitalisering og analyse, og kostnader forbundet med lønnsomhetsforbedringer og utvidete strategiske prosesser i flere av virksomhetene, opplyser NHST i en resulatmelding.

- Resultatet er for svakt, både samlet sett for konsernet og for de tre forretningsområdene. Det er som ventet, men likevel er det ikke godt nok. Det positive er at det er omsetningsvekst i alle virksomhetene, men den burde vært høyere, sier konsernsjef Hege Yli Melhus Ask i NHST til Kampanje.  

Hun fortsetter:

- Vi vet at vi har en krevende tid foran oss. Vi må øke inntektene, vi må få ytterligere fart på digitaliseringen og jobbe med å redusere de strukturelle kostnadene.  Jeg er trygg på at vi nå legger grunnlaget gjennom de tiltakene vi har iverksatt, som for eksempel lønnsomhetsprogrammet i Mynewsdesk, og andre tiltak i de øvrige virksomhetene, samt veksttiltak som satsingen på innholdsmarkedsføring i DNX, konferanser og kjøpet av franske Mention, sier Hege Yli Melhus Ask, som ble ansatt som ny NHST-sjef etter Gunnar Bjørkavåg i august i fjor.

Kan ikke utelukke nye kutt
I resultatrapporten varsler NHST at det iverksatt kostnadskutt i alle virksomheter i 2019 og inn i 2019. 

- Skal NHST nedbemanne?

- Det er iverksatt lønnsomhetstiltak i alle områder. Det er ikke besluttet noen ytterligere nedbemanninger, men vi kan aldri utelukke at det kan bli tatt nye beslutninger om kostnadskutt, sier konsernsjefen til Kampanje.

En av virksomhetene som nå kutter kostnader og antall ansatte er Mynesdesk. Når Kampanje spør om hvor mange årsverk kuttes i Mynewsdesk, svarer Hege Yli Melhus Ask slik:

- Vi går ikke ut med disse tallene, men endringene er kommuniser, og målet er å gjøre Mynewsdesk mer konkurransedyktig med et sterkt kundefokus.

- Har NHST gjort noen strategiske feilgrep de siste årene?

- Alle mediebedrifter går gjennom ganske krevende tider. De valgene som er gjort er gjort, men jeg kan ikke se noen feilgrep. Det viktigste framover blir at vår lønnsomhet bedres samtidig med at vi får vekst i nye områder og økte digitale inntekter.

- Hadde du ønsket deg en lettere start som NHST-sjef?

- Nei, jeg visste hvilke utfordringer det var i de ulike virksomhetene da jeg kom til konsernet. Det er mange engasjerte og dyktige medarbeidere som jobber i konsernet, så jeg er helt sikker på at blir det bedre framover, selv om oppstarten er litt krevende.

Annonsefall på sju prosent
Forretningsområdet Norske publikasjoner, som omfatter flaggskipet DN og Morgenbladet, omsatte for 156,9 millioner kroner i første kvartal, en ørliten økning fra samme periode i fjor. Driftsresultatet endte på 700.000 kroner, mot fem millioner i samme kvartal i 2017. Det tilsvarer en nedgang på 86 prosent.

DN og Morgenbladets samlede brukerinntekter vokste litt, opp to prosent fra 110,6 millioner til 113 millioner. Annonseinntektene falt med sju prosent til 39,8 millioner. Det er annonseinntektene i papirutgavene som faller, skriver NHST i sin rapport, mens andre inntekter fra reklamemarkedet vokser.

Les også: Fra overskudd til underskudd for DN-eier – tapte nesten ti millioner i fjor

Les også: Djuve lanserer DN i ny drakt lørdag - dropper rosa papir og blir mindre tabloid

Her ser du tallene til NHST for årets første kvartal. Alle tall i MNOK. 

NHST 2019 2018 Endringer i prosent
Omsetning  291,3  312,0  - 9,5
Driftsresultat  - 23,1  - 16,5  -
Resultat før skatt - 35,2 - 16,3 -