Administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi S. Øgrey, slår alarm etter å ha sett svarene på en undersøkelse de har sendt ut til sine medlemmer om koronakrisen.

- Vi har fått en alarmerende undersøkelse som viser at 63 prosent av de 76 mediebedriftene som har besvart undersøkelsen sier at det er aktuelt å permittere ansatte om kort tid. Dette viser at mediene er på vei inn i en svært krevende situasjon, sier Øgreyi en pressemelding.

Undersøkelsen er gjennomført av NHO torsdag og fredag og viser at 74 prosent også tror det kan bli aktuelt å redusere produksjonen om kort tid som følge av koronakrisen.

Les også: Mistet oppdrag for 60.000 på to dager: - Vi har ingen rettigheter (abo.)

Rammer annonsemarkedet først
84 prosent av mediehusene svarer at de har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer den siste tiden.

- Er det i annonsemarkedet det vil merkes først?

-  Ja, det er i annonsemarkedet det kommer først og det kommer på toppen av et allerede krevende annonsemarked. Det er det vi hører nå vi er i kontakt med våre mediehus, sier Øgrey til Kampanje.

Hun legger til at annonsekanselleringer rammer både store og små medier og det flere nå vurderer permitteringer. Totalt så jobber det rundt 11.000 mennesker i medlemsbedriftene til MBL.

- Vi samler vårt arbeidsutvalg i morgen for å drøfte forslag til tiltak. Vi står også bak tipunktspakken til NHO. Finansminister Jan Tore Sanner har allerede nevnt tiltak som avgiftslettelser og utsatt innbetaling av arbeidsgiveravgift og det vil helt klart være et virkemiddel som vil avhjelpe helt konkret, sier Øgrey.

I arbeidsutvalget til NHO sitter blant andre Torunn Nedreberg, Pål Nedregotten, Siv Juvik Tveitnes, Tomas Myrbostad og Per Magne Tveiten.

Én av tre har ansatte i karantene
Undersøkelsen viser også at 33 prosent av MBLs bedrifter har ansatte som er i karantene eller er sykemeldt. 

- Vi ser allerede nå eksempler på at nyhetsmedier, både lokalt og sentralt, sliter med å få vaktplaner til å gå opp og å få bemannet sentrale funksjoner i både rapporterings- og publiseringsledd, sier Øgrey i meldingen.

- De redaksjonelle mediene har en svært viktig og kritisk samfunnsfunksjon, i form av faglig fundert, kritisk og uavhengig informasjonsformidling. Mediene er en del av samfunnets infrastruktur. Vi må sikre oss for et godt mediemangfold fremover også, avslutter hun.