Try har bistått Røde Kors i å lage en utstilling som går tett på menneskeskjebner og viser at klimaendringer allerede har store konsekvenser for lokalsamfunn og folkegrupper som ikke har tilgang på klimatilpasningsmidler. I disse dager står utstillingen i Arendal sentrum under Arendalsuka.

- Utstillingen minner oss om vår egen tilknytning til våre hjem, og minner oss om at folk selvsagt gjør alt de kan for å kunne bli i sitt eget land, sier kommunikasjonsdirektør i Norges Røde Kors, Øistein Mjærum.

- Når det sakte, men sikkert blir vanskeligere å bo der du er, blir det samlende ropet «hjelp oss å kunne bli. Hjelp oss å holde byene og landsbyene vi kommer fra i live», sier han.

Det var Klima- og miljøminister Espen Barth Eide som åpnet utstillingen, som i vår sto i FN-bygget i New York. På den tiden var det fortsatt koronarestriksjoner i USA, men i FN-bygget hadde diplomatene lov til å gå på jobb. Utstillingen ble dermed sett av en viktig målgruppe, nemlig alle toppdiplomatene og ministere som gikk forbi på vei til sikkerhetsrådet og FNs hovedforsamling.

I Arendal går politikere, næringslivsfolk og organisasjoner forbi den norske versjonen av utstillingen.

Rådgiver og prosjektleder i Try Råd, Ulrikke Louise Wiik, har hatt hovedansvaret for å planlegge og gjennomføre prosjektet fra Try Råd sin side. Hun skulle utvikle et kreativt konsept og skape en utstilling med mål om å nå mennesker i byrommene i både norsk og internasjonal sammenheng.

- Det har vært veldig givende å få bistå Røde Kors med å skape oppmerksomhet og forståelse rundt hvordan klimaendringene påvirker oss. At den faktisk rammer oss der vi skal føle oss mest trygge, i vårt eget hjem, sier hun.

Åpnet utstillingen:

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide åpnet utstillingen i Arendal.

Ferskt samarbeid
I fjor jaktet Røde Kors sitt nye PR-byrå, og valget falt på Try Råd. De skal levere tjenester innen medietrening, kommunikasjonsrådgivning og internkommunikasjon, samt kriserådgivning, digital innsikt og bruk av data og ny teknologi i kommunikasjonsarbeidet.

Mjærum beskriver samarbeidet som en «god match».

- De har åpne kundelister og passer oss verdimessig godt, sier han og viser til at Røde Kors og Try tidligere har hatt kraftfulle verdidrevne kampanjer, som kampanjen «Kan du snakke kan du bidra» om integrering av asylsøkere i Norge.

- Det er ikke en stor, men en viktig avtale, fortsetter han.

Les også: Røde Kors stiller strenge krav til nytt PR-byrå – kan ikke jobbe med våpen, alkohol, porno og betting

- Krever høy tillit
Nettopp utstillinger som klimautstillingen blir viktige bidrag fra Try Råd.

- Røde Kors er en viktig aktør i det norske samfunnet, med et samfunnsoppdrag som utgjør en stor forskjell i menneskers liv, sier daglig leder Sindre Beyer og legger til:

- Vi er veldig glade for å få bidra med det vi kan, slik at Røde Kors er enda bedre rustet kommunikasjonsmessig inn i fremtiden.

Beyer mener kommunikasjonen til Røde Kors må treffe alle, samt være personlig og forståelig, på grunn av at posisjonen deres er basert på tillit i den norske befolkningen.

- En viktig del av Røde Kors’ arbeid er å samle inn penger til humanitært arbeid i andre land. Det krever høy tillit i befolkningen. Det er veldig meningsfullt arbeid, avslutter han.