2016 blir spådd som podcastens år i Norge. De mange norske aktørene har endelig begynt å kommersialisere podcastene sine, men markedet bommer fullstendig når det kommer til å kjøpe og selge podcast-annonsering som gir effekt.

Podcast er ikke digital radio og de annonsørene og produsentene som forstår dette vil være de første vinnerne i podcast-markedet, som er helt i startfasen.

Fenomenet podcasting er på ingen måte nytt, det har eksistert i over ti år, men det er først de seneste årene vi har sett en stor vekst i Norge. Tilbudet er stort, og kvaliteten på det beste innholdet er veldig bra. Kommersialiseringen av podcastene er imidlertid i en prematur fase her i Norge. Som mediebyrå får vi ofte henvendelser fra ulike miljøer som vil tilby våre kunder sponsorater på podcaster, oftest i form av en klassisk sponsplakat. Det er trist å se annonsører gå for slike løsninger. Podcastenes muligheter er så veldig mye større enn dette:

Skreddersydd innhold til podcasten i tett dialog med produksjonsselskap og podcastere, som å gi programlederne frie tøyler til å lage det de syns er rett for profilen og innholdet til programmet, gjerne som også kan gi målbare resultater.

Det finnes titusenvis av podcaster i innland og utland, og temaene er utallige. Det finnes innhold for enhver smak. Dette muliggjør stor grad av relevans mellom innhold og kommersielt budskap.

Mobilen er ofte den prefererte plattformen for å konsumere innholdet, hvilket medfører at innholdet er tilgjengelig hvor som helst og når som helst. Det er kort vei til interaksjon med brukeren.

Brukerne lytter aktivt til innholdet de har valgt å høre på. Som annonsør er man alene om oppmerksomheten til lytteren.

Brukerne er lojale mot podcaster fordi man er oppriktig interessert i innholdet. Dette gir en stor mulighet for å bygge merkevare over lengre tid.

Vi bingewatcher serier, og det samme skjer nå med podcastene. I en podcast velger man aktivt at man vil lytte til den bestemte podcasten. Man er ikke en passiv lytter, det er 100 prosent frivillig. Norge ligger litt etter spesielt Sverige som i følge Acast har 1,9 millioner lyttere hver måned. Vil Norge komme til samme nivå som Sverige har kommet til?  

Ved å gi podcasteren frie tøyler til å forme programmet og integrere våre kommersielle budskap blir budskapene våre en mer naturlig del av innholdet. Vi har skapt taktiske budskap med rabattkoder så vel som fem minutters innslag med mer merkevarebyggende budskap – alt basert på podcasterens premisser – med stor suksess for våre kunder.

Vi mener at premissene for å lykkes med kommersielt budskap i podcasts handler om å finne synergiene mellom merkevarens og podcasterens historie, og å skape engasjerende innhold basert på podcasterens premisser. Nøkkelen her er faktisk å skape innhold som er tilpasset det man vil lytte til- innholdsmarkedsføring og historiefortelling. Da blir innholdet og historien best!

Som et tips: Følg med på Krisemøte med Kyrre Holm Johannessen og Kristopher Schau.