Den norske kirke er i disse dager på jakt etter to nye byråer i en parallell rammeavtale til en totalverdi av 15 millioner kroner. 

Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig, forteller at de ikke har konkretisert hva slags kampanjer det er snakk om helt enda. 

- Men vi tenker at vi vil gjøre kampanjer knyttet til høytider som påske, advent og jul. I tillegg vil vi også ha kampanjer knyttet til kirkelige handlinger som konfirmasjon, dåp og vigsel. Det kan også være at vi kjører mer generelle omdømmekampanjer, slik som i fjor hvor vi hadde kampanjen «Rom for deg». Det var en omfattende, nasjonal kampanje som gikk på mange ulike flater, og som var knyttet opp mot kirkevalget, sier hun til Kampanje. 

Avtalen skal strekke seg over tre år med mulighet for ett års forlengelse. I utlysningen står det at de ser etter leverandører som kan bistå med planlegging og gjennomføring av kampanjer.

- Vi har nå lagt inn kriterium om mangfold
Fra før har Kirkerådet jobbet med PR-byrået Geelmuyden Kiese, som de fortsatt har en mindre avtale med.

PR-byrået havnet som kjent i hardt tidligere i sommer da GK-sjef, Hans Geelmuyden lirte av seg en rekke uttalelser som ikke falt i god jord under en debatt om mangfold i PR-bransjen på Kampanjes flater.

Det har fått Kirkerådet til å legge inn et ekstra kriterium når de nå ser etter nytt byrå. 

- Vi har vært opptatt av å vise mangfold lenge, både via språk, visuelle uttrykk og i holdninger generelt. Men GK-saken aktualiserte at dette også er viktig å konkretisere i denne type anbud og derfor la vi det inn som et kriterium. Det vil vi fortsette med.

Les mer: Geelmuyden legger seg flat: - Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske

- Ønsker et byrå som viser at de er opptatt av det
Dybvig forteller at de bruker mangfoldsbegrepet bevisst, og at det ikke bare handler om etnisitet, kjønn, legning og geografi. 

- Men også alle de andre ulike elementene. Vi ønsker et byrå som viser at de er opptatt av det, og at de kan gi innspill med tanke på mangfold, men også hvordan de selv som byrå fremmer mangfold både internt og når de jobber med kunder.

- Hvordan bedømmer man mangfold?

- I sitt anbud til oss må de kunne fortelle om hvordan de jobber med det, og det vil være et tema for de som viderekvalifsierer seg til møter med oss. Det er ikke et felt som er så lett å målsette, det handler om mer enn at et byrå kan si at de har ansatte som viser mangfold. Det handler om holdninger og hvordan man bruker kreative evner som også kan utfordre oss som kunde. Dette er et felt som veldig mange trenger å være bevisste på.