I dag ser et nytt influencerbyrå dagens lys når vegetarprofil og forfatter Hanne-Lene Dahlgren får med seg manager Nikolai Kaatorp Mathisen til å starte Team Tomorrow.  Det nye byrået har satt seg som mål at «inspirere og engasjere forbrukere til en mer bærekraftig livsstil».

- Gjennom våre samarbeid skal vi bidra til overgangen fra «bruk og kast»-samfunnet til «ta vare på»-samfunnet. Vi tror på sterke fellesskap, og vil skape et influencer-miljø som slår ring rundt alle de modige folka som tør å ta standpunkt til beste for morgendagen, sier Dahlgren til Kampanje.

Dahlgren, som tidligere jobbet i mediebransjen og Google, har i flere år vært en kjent profil innenfor bærekraft og sunnere kosthold. I fjor vant hun Vixen-prisen for «Årets Bærekraftprofil», men hun har også skrevet og solgt over 100.000 kokebøker, jobbet som influencer under Instagram-kontoen hannelenesvegatar med over 55.000 følgere og er kåret til «Årets formidler av Mat».

 Få standpunkt, mange rabattkoder
Nå har hun sammen med Kaatorp Mathisen sikret seg ni kjente profiler for å inspirere forbrukerne til en mer bærekraftig livsstil hvorav den kanskje mest kjente er Emilie Voe Nereng som dermed har sagt opp sin avtale med VG-byrået, Max Social.  Andre profiler som allerede er signert, er Karen Elene «FattigStudent» ThorsenIngrid BergtunLinda StuhaugMaria A. «Psykt deg» ØsthasselJenny «Eatmoreplants.no» BolleKristoffer «Krisslovesfood» TvildeMarie «Middagfor25kr» Thrane, og gründeren selv Hanne-Lene Dahlgren.

- Profilene vi har fått med oss er helt rå og de fleste av dem er ganske store. Også noen litt mindre kjente, men vi når til sammen over en million mennesker i uken. Det vi sier felles og det at vi står frem imot fast fashion og ikke tar på oss oppdrag som drar oss i feil retning, det har så mye si, sier hun.

Hun sier videre at for å nå FNs bærekraftsmål «må vi få med alle på laget»

- Spesielt forbrukerne, og det haster. Derfor vil vi utfordre norske influencere til å ta et tydeligere standpunkt i en bransje som er preget av få standarder, men mange rabattkoder, sier profil og Tomorrow-gründer Hanne-Lene Dahlgren.

Gamle kjente:

Hanne-Lene Dahlgren og Nikolai Kaatorp Mathisen starter opp byrået Team Tomorrow sammen. De to jobbet tidligere sammen i Anti Brandpeople. Foto: Knut Kristian Hauger.

Savnet tydeligere rammer
Team Tomorrow skal bruke Grønnvaskingsplakaten som rettleder, og bruker Framtiden i våre hender og klimabyrået Footprint som rådgivere. Medgründer og manager Nikolai Kaatorp Mathisen sier han etter hvert begynte å etterlyse tydeligere rammer i influencerbransjen. 

- Ser du på alle byråene i dag, så føler jeg de kjemper mest om profilene og hvor mange du kan ha. Men det var ingen tydelighet til profilene. Det var ingen rammer. Jeg tviler på at det blir sagt mye nei til kunder og vist til tydelige standarder, jeg fikk også flere forespørsler fra profiler som etterspurte dette, da så jeg her er det en kjempe mulighet, sier Kaatorp Mathisen til Kampanje.

Han sier at «de siste årene har influencerne fått en enorm påvirkningskraft.»

- Samtidig som få eller ingen har tatt grep for å sette standarden for hvordan denne makta skal brukes. Derfor har vi etablert en egen Team Tomorrow-standard som setter en grønn ramme rundt alle våre samarbeid, sier Mathisen.

- Har dere noen business allerede?

- Flere. Mange av profilene våre er allerede smekkfulle, sier han.

Jobbet sammen i Brandpeople
De to er ikke helt ukjent for hverandre og kjenner hverandre fra tiden i Brandpeople der Dahlgren brukte Kaatorp Mathisen som rådgiver på enkelte av hennes oppdrag.

- Jeg var en influencer som brukte Nikolai som konsulent for å få hjelp til å forstå denne bransjen som er så utrolig kompleks med tanke på blant annet avtaleverk. Men jeg ønsket jo ikke å være en vanlig profil et sted som skulle ta en kake av det jeg tjente. Jeg følte at pengene jeg tjener de skal jeg bruke på å ansette folk i selskapet mitt for å faktisk løse et problem og det er å redusere kjøttforbruket med 30 prosent innen 2025, sier Dahlgren til Kampanje.

Vil dele overskudd med profilene
Det nye byrået har også kommet opp med en ny forretningsmodell for influencerne som har at alle får ta del i overskuddet i tillegg til det de genererer av omsetning. 

- For en influencer går det veldig opp og ned. Skal du skrive en bok og bruke ett år, så går det utover omsetningen til influencerne før det kick ass året etter. Sånn er det for mange da måtte vi lage en partnermodell, de som omsetter bra får en større del av overskudd. Vi skal ikke ta ut alt i overskudd, men gi alle en del overskuddet, sier Mathisen.

Kaatorp Mathisen skal fortsette som manager, men den tidligere TVNorge-selgeren blir også daglig leder i selskapet. Han har derfor sagt jobben i sitt tidligere influencerbyrå, Brandpeople.

- Hanne-Lene kom til meg å sa at vi skulle starte Norges og kanskje verdens første bærekraftige og grønne profilbyrå. Jeg lurte litt på om det ikke var mulig å vente litt, men da sa hun vi skal starte nå. «OK» sa jeg og så sa opp jobben min i Brandpeople og her sitter vi nå. Nå skal vi sette en standard innenfor bærekraft og sunnere livsstil med profilene våre, sier han.