Facebook lanserer i dag appen Threads. Threads er en ny applikasjon for Instagram-brukere som skal gjøre det lett å sende bilder og statusoppdateringer til en utvalgt gruppe venner. Statusoppdateringer forbindes vanligvis med Facebook, mens rask bildedeling er en tjeneste mange forbinder med Snapchat.

Instagram, som eies av Facebook, ble anklaget for å kopiere konkurrenten Snapchat sin «My Story»-funksjon, da de opprettet «Instagram Stories». Nå ser det ut til at de også vil etablere sin egen app for rask bildedeling, og kanskje blåse nytt liv i statusoppdateringer.

Sosiale medier rådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen er ikke i tvil om at Facebooks nye app er et forsøk på å «kverke» Snapchat.

- De kommer med denne her og har kommet med utallige andre apper i stadige forsøk på å kverke Snapchat. På samme måte som «Instagram Stories» og Lasso og diverse andre apper, har de lykkes med mye, men andre ganger har de ikke lykkes med å kopiere Snapchat, sier Nygård-Hansen til Kampanje.

Nygård-Hansen syntes det er et offensivt grep.

- Samtidig kan man kanskje si at det er vel vågalt om dagen. For Facebook er under hardt press når det kommer til det å ha et monopol med faren for å bli splittet opp hvis Elisabeth Warren kommer til makten i USA. Hun har uttalt at hun både vil splitte opp Facebook og Google, og Mark Zuckerberg har uttalt at hvis hun vil prøve seg på det skal det bli kamp. Jeg skal ikke sammenligne det med Trumps lovnader om å bygge en mur, men det er nok enklere å si det enn å faktisk splitte de opp.

Facebook skriver i en pressemelding at Threads lar deg sende meldinger til nære venner, dele bilder og videoer øyeblikkelig, samt finne ut hva venner holder på med gjennom statusoppdateringer.

Nygård-Hansen syntes det er vanskelig å si om Facebook vil lykkes med Threads.

- Det er et globalt spørsmål. I enkelte markeder kan det bli en suksess, i andre markeder hvor Snapchat har et mye større publikum så tror jeg ikke nødvendigvis blir en suksess. Alle som har spådd fremtiden har tatt feil. Nå har jeg ikke sett appen i praksis, så det blir jo synsing av hvorvidt vi vil benytte oss av en ny plattform som sier hvor vi befinner oss til våre venner. Veldig mange bruker jo Snapchat-kartet i dag for å se hvor venner og bekjente er. Det sikreste i dag er at vi tar feil når vi spår fremtiden, sier sosiale medier-rådgiveren.

- Det var veldig mange som trodde «Instagram Stories» ikke kom til å bli en suksess, fordi det var en Snapchat-kopi. I dag er det «Instagram Stories» som kanskje er den største Instagram-suksessen, legger han til.