Hvert år i starten av november lager jeg en liste over de jeg skal kjøpe julegaver til på Black Friday. Dette har vært en årlig rutine for meg siden 2015 for å slippe å rase rundt på smekkfulle kjøpesentre i desember.

Like mye som jeg misliker å løpe fra butikk til butikk, misliker jeg også å klikke meg rundt på nettet uten mål og mening. For som de fleste har erfart er det å kjøpe julegaver research-krevende arbeid, og Google har en tendens til å sende brukerne i sirkel.

Løsningen på problemet så Jeff Bezos allerede i 2005, da han lanserte tjenesten Prime som et tillegg til det allerede populære nettstedet Amazon. Netthandlere over hele verden fikk nå en fullverdig erstatning for kjøpesenteret, og den var smartere, raskere og hadde et varelager som ingen kunne matche.

Jeg forelsket meg i Amazon rundt 2009, da jeg på denne tiden var en ivrig CD-samler og her fant mer eller mindre alt jeg kunne tenke meg og fikk det levert helt hjem uten å bekymre meg for annet enn portogrensa.

I 2015 begynte jeg for alvor å ta Amazon inn i hverdagen min. Dette var sammenfallende med at jeg ble småbarnsfar og listen av leker, babysaker, gaver og kjøkkenutstyr som vi trengte økte betraktelig i kombinasjon med tidsklemma. Jeg aktiverte derfor et Prime-medlemskap, som nå også inkluderte en egen strømmetjeneste, et lånebibliotek til Kindle og selvsagt ubegrenset fri frakt på tvers av kloden, levert på maks to dager.

Amazon hadde også fylt på med enda mer avanserte algoritmer og machine learning som gjorde at hver gang jeg åpnet appen, var det som å gå inn i mitt eget kjøpesenter. Amazon ble min personlige assistent, som hele tiden visste hva jeg ville ha, og alltid hadde det på lager.

Siden oppstarten i 1995 har Bezos styrt bedriften fanatisk rundt fokuset på kundeopplevelse og stadig forbedret den med mer innovasjon og bredere utvalg. Plattformen omfatter nå 2.5 millioner butikker og etter hvert har også store merkevarer som Adidas, Sony og Apple blitt med.

Likevel er Amazon best kjent for å være utfordrernes plattform og står årlig for millioner i omsetning til oppstartsselskaper verden rundt. Gründere som behersker en bra miks mellom Amazon, Crowdfunding og sosiale medier, har en giftig vekststrategi om man ser det med etablerte merkevarers øyne. For det er ikke sjelden at man ser at en polsk nettbutikk som produserer uoffisielle kontroller til PS4, ender opp mer synlighet og salg på Amazon enn de som selges av Playstation, fordi de polske blir topprangert av Amazons 95 millioner kjøpere.

I hvert marked hvor Amazon har etablert seg, har de tatt enorme markedsandeler og endret spillet for hvordan vi netthandler. Ifølge en undersøkelse som ble gjort av PWC for Amazons dominans i Tyskland, ser man at de har tatt 53 prosent av omsetningen i det tyske e-handelsmarkedet og at 90 prosent av tyskerne handler jevnlig på Amazon.

Hittil har diskusjonen her til lands dreid seg mye om hvordan vi skal utkonkurrere Amazons inntreden med nordisk merkevarekraft og kundeservice, men spørsmålet er om det holder til å nekte brukerne vareutvalget.  I stedet kan det være naturlig å vurdere situasjonen på samme måte som mange butikker gjør når et nytt kjøpesenter etablerer seg i byen, her gjelder det å skaffe seg de største og mest attraktive lokalene.

Eller som et gammelt ordtak sier, «if you can't beat them, join them».