Medie- og teknologikonferansen NxtMedia i Trondheim starter et eget mentorprogram for talentfulle studenter. Målet er å gjøre mediebransjen mer attraktiv når de dyktigste studentene skal velge jobb.

- Mediebransjen vil oppleve langt tøffere konkurranse om de beste hodene i årene framover. Andre bransjer som står midt oppe i store teknologiske endringer, som for eksempel bank, finans, energi, retail, shipping og olje, har for lengst posisjonert seg for å kunne ha en tett dialog med de beste studentene i Norge. Her må mediebransjen i Norge kjenne sin besøkelsestid. Derfor har vi NxtMedia satt i gang satsingen «Young Visionaries», hvor vi tilbyr 20 utvalgte studenter spennende workshops og egne mentorer, sier Rolf Dyrnes Svendsen, styreleder for NxtMedia, som arrangeres for femte gang neste uke.

- Mediefolk fra øverste hylle
«Young Visionaries» henter studenter fra en rekke byer til trønderhovedstaden.

- Med støtte fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL), frakter vi studenter fra Oslo, Gjøvik, Lillehammer, Volda, Bodø og Steinkjer til konferansen i Trondheim der de også vil møte NTNU-studenter, forteller Dyrnes Svendsen.

- Hvilke studenter jakter dere på?

- Vi har gått etter mediestudenter med teknologinteresse og teknologistudenter med medieinteresse. De får hver sin individuelle mentor - og vi har fått med mediefolk fra øverste hylle - som vil følge dem fram til neste sommer og bidra til at deres interesse for medier utvikles, sier han til Kampanje.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Vil friste studentene:

- Vår bransje har jo en rekke ganger hatt rene norgesmesterskap i å kåre seg selv til bransjen med de dårligste framtidsutsiktene. Da blir ikke de flinkeste studentene akkurat fristet til å komme til oss, sier Rolf Dyrnes Svendsen.

Skremmer studentene med verst-kåringer
Styrelederen i NxtMedia har jobbet i mediebransjen i en årrekke, blant annet som digitalredaktør i Adresseavisen. Han mener mediebransjen har havnet i bakevja i kampen om det flinkeste folkene.

- Rune Bjerke i DNB, som ga fem millioner kroner i støtte til NTNU, blant annet satsingen på  «kunstig intelligens» (AI), har uttalt at han nå ansetter like mange teknologer som økonomer. Mediebransjen bør intensivere sin jakt på smarte hoder, det er ingen selvfølge lenger at de beste folkene vil jobbe i mediebransjen. Vår bransje har jo en rekke ganger hatt rene norgesmesterskap i å kåre seg selv til bransjen med de dårligste framtidsutsiktene. Da blir ikke de flinkeste studentene akkurat fristet til å komme til oss, sier Dyrnes Svendsen.

Mener bransjen må lære av tysk storavis
- Hva bør mediene gjøre?

- En viktig, strategisk jobb for mediene nå er å etablere kontakt og bygge relasjoner til dyktige studenter som er samfunnsengasjerte, som er opptatt av innovasjon og av teknologisk utvikling. I mediemarkedet, både på kommersiell og redaksjonell side, vil man stadig oftere rekruttere folk til tverrfaglige team. Man vil ansette programmere, designere, journalister, selgere og kundebehandlere som vil samarbeide nært og vi må i stadig større grad utvide perspektivet når vi rekrutterer folk. Det betyr at flere i bransjen må formulere problemstillinger og engasjere seg i prosjekter med relevans for vår bransje på studiestedene, og til å sette av tid til å engasjere seg i hodejakten. Vi må lete etter de beste folkene på flere steder enn journalistutdanningene, som selvsagt vil være viktige også i framtiden, så sant de moderniserer undervisningen til å møte den digitale fremtiden.

- Er det noen bransjen kan lære av?

- Modellen kan være tyske Die Zeit, som har hatt stor suksess med å invitere ungdommer til å bruke sin merkevare som arena for debatt. De har invitert unge folk til møteplasser der talentene får utvikle sitt samfunnsengasjement og hvor de utveksler meninger med mediefolk. Vi gjør en langt mer beskjeden test. Lykkes vi med «Young Visionaries», så vil MBL vurdere hvorvidt ordningen kan utvides til noe større, forteller Dyrnes Svendsen.

Vervet studenter på quiz
Kristina Brend er prosjektleder i NxTMedia. Hun presenterte nylig mentorprogrammet «Young Visionaries» overfor mediestudenter på NTNU i Trondheim. Hun benyttet sjansen til å drive PR for mentorprogrammet da linjeforeningen arrangerte quiz for studentene. 

- Det var god stemning og studentene virket veldig interessert i denne type programmer som knytter dem tettere til næringslivet tidlig i studieløpet, men de hadde jo kommet dit for quiz og øl, så søknadene kom ikke inn før noen dager senere, forteller hun til Kampanje.

- Det er mange mulige veier å gå som mediestudent, og det kan være vanskelig å navigere. Jeg tror faktisk ikke det finnes lignende tilbud for mediestudenter i Norge og det ser vi på søkerreseponsen som spenner seg fra Bodø til Oslo, innom: Steinkjer, Trondheim, Volda, Lillehammer og Gjøvik. Vi gleder oss til å sette igang med dette, sier Brend.