Paal Fure slutter i stilingen som toppsjef i mediebyrået han kom til i 2006, Vizeum. Fure takker i stedet ja til å samle sammen et elitelag av kommunikasjonsfolk. 25 mennesker skal håndplukkes med det for øye å blande digital kunnskap, kommunikasjonsstrategi og kreativitet på en langt mer fremtidsrettet måte enn kommunikasjonsbransjen hittil har klart.

- Dette er noe nesten alle oppdragsgivere etterlyser: Slutt med revirmarkering, legg vekk primadonnanykkene, kom opp av siloene og hjelp oss med integrasjon, sier Paal Fure til Kampanje.

Ambisjonen er å oppløse alle faste byråstrukturer og i stedet skape det første virkelig integrerte byrået for totalkommunikasjon i Norden.

- Vi jobber ikke for kunder. Vi jobber med kunder. Byrået vil bli organisert på en måte som ingen andre. Og vi har ikke team. Vi er team, sier den nye byrålederen.

Oppdraget kommer fra Norges største mediebyrågruppering, Aegis Media, som driver de to mediebyråene Carat og Vizeum.

- Dette er første gang vi tar Isobar-brandet til Norden, sier Aegis Media Norge-sjef, Helge Onsum, til Kampanje.

Satsingen på det nye byrået skjer i 100 prosent regi av Aegis Media og styreleder i det nye selskapet blir Onsum selv.

- Det er herlig å kunne lansere et uavhengig marketingbyrå uten gammeldagse siloer, vegger eller hoder. Isobar i Norge skal gå nye veier. Målet er å bli en ledestjerne for søsterselskapene i resten av verden, sier Onsum.

Samler stjernelag
Isobar startes opp av fem personer og bygges på to allerede eksisterende byråer. Dette er Sermo Consulting og Suddenly Oslo. Menneskene fra disse to byråene vil utgjøre hovedkjernen i det nye byrået som kommer til å huse både strateger, kommunikatører, markedsførere, kreatører, programmerere, innholdsprodusenter, utviklere, plannere, designere og analysehoder.

Foruten Fure selv kommer ledergruppen til å bestå av Sermo Consultings, Marius Eriksen, og leder av Aegis' eget digitale reklame- og produksjonsbyrå, Suddenly, Aimar Niedzwiedzki. Inn i ledergruppen går også to personer fra den mer kreative delen av bransjen hvorav en av dem er kreativ planner, strategidirektør og faglig leder av Naked, Gjermund Eriksen.

- Det er siste gang jeg roper revolusjon. Men når Fure fortalte om sin plan og at Mr. X var om bord, skjønte jeg at det endelig var noen som ville rive de veggene som har irritert meg og oppdragsgivere mest de siste ti årene, som vil si hele mitt liv i bransjen, sier Gjermund Eriksen.

Mr. X
For i tillegg til Eriksen kommer det også en hittil ukjent kreativ person inn i ledergruppen, som enn så lenge går under navnet Mr. X. Den mystiske mannen kommer fra et av Norges største reklamebyråer og har tidligere jobbet som kreativt ansvarlig og partner i New Deal.

- Han har gullfisk og nok av gull i Gullblyanten, men jeg kan ikke si nøyaktig fordeling av gull, sølv og bronse fordi hele byråbransjen går rundt og vet hva alle andre har vunnet av medaljer. Men han har en høy kreativ ranking og er i mine øyne utrolig vakker, men så er jeg også svaksynt, smiler Eriksen.

- Ikke Mad Men
Selv om Isobar henter inn Mr. X og Eriksen avviser den nye byrålederen Paal Fure at Isobar skal jobbe som et tradisjonelt reklamebyrå.

- Mr X. og Gjermund Eriksen er reklamemenn, men de er ikke Mad Men. De representerer ikke dysfunksjonaliteten, sier Fure.

- Dysfunksjonaliteten?

- Problemet i byråene er at det er for mye silotenking. Mange av oss har jobbet innen tradisjonelle og lukkede systemer lenge og vi kjenner frustrasjonspunktene. Men nå ønsker vi å revolusjonere måten vår type selskaper organiserer arbeidet på, Det er ikke alltid jeg bryr meg om de store ordene, men dette er et nytt kapittel. Vi skal skape en ny type byrå hvor vi ikke har kreative team eller konsulenter, men der vi skal frigjøre våre kunder og ansatte, sier Fure.

- Er ikke superbyrå litt vel eplekjekt?

- Jeg skjønner hva du mener, men vi er ikke 22-åringer i hettegensere heller. Vi er en samling med erfarne folk som har bevist år etter år. Vi kommer til å pirke ved noe som alle vet er sant og som helt sikkert kommer til å skape reaksjoner. Men det kan vi leve med, sier Fure.

Reklame-pessimist
Selv om flere av de store norske reklamebyråene har gjort store digitale oppkjøp den siste tiden og er blitt mer digitale, er Fure pessimistisk med tanke på hvordan reklamebyråbransjen jobber.

- Vi er optimistisk med tanke på det som handler om teknologi og det digitale, men jeg er desverre pessimistisk med tanke på de tradisjonelle reklamebyråene og hvordan det jobbes. Det er jo ingen utenfor bransjen som forstår hvorfor man som tekstforfatter og AD alltid skal jobbe sammen, sier Fure.

- Noen vil kanskje hevde at god kommunikasjon starter med en kreativ ide?

- Av og til kan løsningen på problemet til kunden være av kreativ art, men hvis du skal øke markedsandelen til Statoil lager du mer reklame, eller setter du ned prisen på pølser? Vi skal ta ansvar for hele marketingmixen og alle tiltak i hele kundereisen fra strategi til måloppnåelse, sier Fure.