Rapporten Compitches 2012 tar utgangspunkt i fjorårets mediebyråkonkurranser og er utarbeidet av analyseselskapet Recma. De har skaffet seg oversikt over hvem som deltok, vant og tapte byråkonkurransene der budsjettet har ligget på over én million euro. Deretter har Recma rangert de elleve største mediebyråene i Norge basert på utfallet av disse konkurransene. Store kontoer gir mer poeng, mens internasjonale forflytninger der det norske byrået skal ha hatt liten innflytelse, gir færre poeng.

Både Starcom og OMD tildeles karakteren A. Det betyr at de i sum sitter på større kontoer ved utgangen av 2012 enn de gjorde ved inngangen til fjoråret. Det tar administrerende direktør Espen Klepper i Ominicom Media Group, som står bak OMD og PHD, som et godt tegn. Også PHD kommer godt ut med karakteren B+.

- Karaktersetting på vår virksomhet er jeg ikke så fryktelig opptatt av, men samtidig gir det å score høyt på en vitalitetsranking som denne noen verdifulle bekreftelser på at vi gjør veldig mye riktig. På en tilsvarende ranking hvor Recma konkret tar for seg evnen til å vinne pitsjer oppnår for øvrig PHD karakteren A, sier administrerende direktør Espen Klepper i OMG til Kampanje.

Supereleven
Byråleder Peder Mittet i Starcom sikrer seg sin tredje A på rad med årets resultat og er dermed supereleven i den norske mediebyråklassen om en legger resultatet fra de siste tre årene til grunn.

- Hvor mye legger dere i å komme godt ut av denne rapporten tre år på rad?

- Trippel A er en prestasjon vi er stolte av. Rapporten er viktig fordi den handler om byråenes konkurransekraft. I pitsj sammenlignes jo byråene direkte, gjerne på totaliteten strategi, kreativitet, servicenivå og pris, og man er jo med for å vinne, sier han.

- Hvordan forklarer du at dere kommer best ut?

- Vi har et sterkt og innovativt fagmiljø med mange som bidrar, og angriper nok oppdragene på en litt annen måte enn de tradisjonelle byråene. Når det er sagt, så tar vi ingen ting for gitt. Konkurransen er knallhard blant mediebyråene i Norge, og for å lykkes over tid handler det vel så mye om å ha en kultur for å konkurrere, jobbe hardt og hele tiden forsøke å bli bedre. Det har vi i Starcom, og forhåpentligvis gjør det at vi henger med i toppen også fremover.

Samtidig er det verdt å merke seg at alle de tre mediebyråene OMD, PHD og Starcom alle inngår i den nye kommunikasjonsgiganten til det amerikanske kommunikasjonskonglomeratet Omnicom og den franske motsatsen Publicis. Tidligere i sommer ble det klart at de to selskapene skal fusjonere i en avtale som vil prise det nye gigantselskapet til hele 35 milliarder dollar.

Nedtur for Vizeum
Vizeum går fra karakteren B+ i fjor til en C i årets undersøkelse, som eneste av de elleve målte byråene. Administrerende direktør Tor-Arne Fosser kjenner seg ikke igjen i Vizeums plassering på listen. Han mener rapporten har flere mangler som gir et feilaktig bilde av byråets prestasjon i byråkonkurranser.

Recma har ikke registrert en eneste «key pitch»-seier til Vizeum, kontoer med en verdi på over fire millioner euro. Byrået rammes hardt av tapet av Fox Film og Johnson & Johnson, som regnes som «key pitches».

- Helt konkret så er ikke Finn.no medberegnet som en seier i poengsummen til Vizeum, og denne ville vært definert som en «key pitch» i henhold til Recmas defisjon og gitt høyest poengsum. Samtidig defineres Johnson & Johnson som «key pitch» og ikke Mondelez, som har en vesentlig høyere medieomsetning i Norge enn Johnson & Johnson. Denne feilberegningen av Recma slår negativt ut, og med riktig informasjon og vurdering ville Vizeum havnet høyere på listen, sier Fosser til Kampanje.

Fosser mener mediebyrået Vizeum er inne i et svært godt driv.

- For Vizeum var situasjonen i 2012 enkelt oppsummert: Vi vant flere kunder enn vi mistet og vi vant mer omsetning enn vi mistet, i motsetning til tre andre byråer som leverte negativ omsetningsvekst i 2012. At det kvalifiserer til siste plass i den delen av Recma-rapporten som teller seire og avganger, får stå for Recmas regning, sier han.

De beste WPP-byråene er Maxus, Mindshare og MEC som alle fikk karakteren B+ på årets liste. Mediacom, landets største mediebyrå målt i omsetning, fikk karakteren B etter å ha tapt kontoene til SAS og Tele 2.