NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen gleder seg over seertallene til «Lilyhammer» som hadde premiere sist uke og som samlet hele 922.000 seere. Det sikret NRK1 en markedsandel på over 50 prosent og dermed bidrar serien til å løfte markedsandelen til allmennkringkasteren. Sist uke hadde NRK1 en markedsandel på snaue 30 prosent i tv-markedet, ifølge TNS Gallups tv-tall.

Sist helg gjestet Eriksen mediekonferansen Mediaforum i Gøteborg hvor han var innleder til den store tv-sesjonen som hadde fått navnet «The battle of the eye». Det er en kamp NRK-sjefen merker på kroppen daglig og fra stadig nye aktører.

I sitt foredrag kunne Thor Gjermund Eriksen fortelle at det gamle norgesmesterskapet nå var over og at det i stedet pågår et verdensmesterskap der konkurrentene ikke lenger heter TV 2, TVNorge og TV3 men Google, Facebook og nye strømme-tv-aktører som Netflix.

NRK-sjefen sier han er imponert over hvor fort Netflix har bygd seg opp i det norske markedet, men minner samtidig om at det er langt opp til NRK.

- Netflix er den mest suksessfylte lanseringen i norsk mediehistorie. Det har vært en fantastisk lansering, sa Thor Gjermund Eriksen på Mediekonferansen.

Netflix-salg på 350 millioner
Kampanje har nå fått tilgang til ferske tall fra de norske tv-kanalene som for første gang viser hvor mange norske tv-husholdninger som faktisk har et Netflix-abonnement, og det er liten tvil om at den amerikanske strømmetjenesten som tilbyr filmer og tv-serier til rundt 40 millioner kunder verden over har hatt en formidabel lansering i Norge.

På den siste Tv-utstyrsundersøkelsen, som TNS Gallup gjennomfører på vegne av de norske tv-kanalene, kommer det frem tall som viser at Netflix i dag er til stede i 16 prosent av tv-husholdningene i Norge.

Det tilsvarer rundt 360.000 husholdninger og det er økning fra de 12 prosentene som hadde tilgang til tjenesten i februar da undersøkelsen sist ble gjennomført. Det betyr at Netflix har solgt nye 90.000 abonnement i Norge, og at strømmeaktøren omsetter for snaue 30 millioner kroner i måneden og er på vei mot en årsomsetning som nærmer seg 350 millioner kroner om en legger månedsprisen på 79 kroner til grunn.

Kampanje har forsøkt å få en kommentar fra Netflix uten og lykkes og selskapet har så langt ikke valgt å gå ut med sine kundetall i Norge.

NRK-sjefen ikke skremt
NRK-sjefen er likevel ikke skremt av tallene til Netflix. Ser en på tilsvarende tall for NRK har 95,6 prosent av de norske tv-husholdningene i dag tilgang til NRK og med en daglig dekning på rundt 88 prosent er NRK fortsatt landets desidert største mediehus.

- Netflix er fortsatt ingen stor aktør i det norske mediemarkedet og de er ikke i nærheten av oss, sier Eriksen.

NRK-sjefen sier han likevel kommer til å følge nøye med på hvordan Netflix vil utvikle seg i Norge. For som han også legger til:

- For en 17-åring er Netflix en stor aktør, sier han.

Tidligere er det dekningstall eller antall personer som benytter seg av Netflix-tjenesten som har vært gjengitt. De viser at rundt fem proset av befolkningen benytter seg Netflix daglig eller 173.000 personer. På ukenivå er tallet 15 prosent eller rundt 550.000 personer.

Deler på regningen
Men Netflix er ikke bare en konkurrent for NRK. I sitt foredrag brukte NRK-sjefen mye tid på nettopp å fortelle om satsingen på andre sesong av «Lilyhammer» og samarbeidet kanalen har hatt med den amerikanske strømmetjenesten Netflix og det amerikansk-eide tv-produksjonsselskapet Rubicon.

- Folk spør oss hvordan i all verden NRK havnet i et samarbeid med Netflix og Murdoch (eier av Shine som igjen eier tv-produksjonsselskapet Rubicon, red.anm.) og er overbevist om at det ligger en gjennomtenkt strategi bak samarbeidet. Men det kan jeg avkrefte totalt. Her gjorde vi egentlig bare det vi gjør hver dag i NRK og det er å forfølge de beste ideene, kunne NRK-sjefen slå fast fra scenen.

Eriksen kunne etterpå fortelle at samarbeidet med Netflix og Rubicon er en måte NRK kan få produsert opp tv-drama uten å ta hele regningen selv.

- Ved å dele på produksjonskostnadene med Netflix kan vi tilby publikum i Norge norsk tv-drama med svært høy kvalitet uten å måtte finansiere hele selv, sier Eriksen til Kampanje.

I motsetning til første runde av «Lilyhammer» deler nå NRK på kostnadene til produksjonen i like store deler med den amerikanske strømme-tv-aktøren. Også tv-produksjonsselskapet Rubicon tar en liten del av produksjonskostnadene, men det er NRK og amerikanerne som deler på utgiftene.

- Dette er en samproduksjon mellom NRK og Netflix der vi deler på produksjonskostnadene i like store deler, sier Eriksen.

Kampanje har tidligere skrevet at produksjonskostnadene til «Lilyhammer» ligger på 62 millioner kroner og det var en dobling av produksjonskostnadene i den første runden.