Lørdag kl. 10.00 går startskuddet for Norges nye lineære nyhetskanal, VG, tuftet på suksessen Schibsted har opplevd med VGTV på nett. Kanalen distribueres til Canal Digitals kunder, og for kabel-tv-kundene vil det være spesielt lett å finne frem til den nye kanalen. Der liggger den allerede på syvende plass på kanallisten.

Akkurat det kan være utslagsgivende for kanalen, for forventningene til seertallene er foreløpig moderate.

- De kommer ikke til å flytte markedsandeler i særlig grad, men den vil gi VG enda et bein å stå på, sier tv-sjef Marianne Massaiu i Mediacom.

Les også: VG klar for tv-lansering

- Et sjakktrekk
VGs største konkurrent på tv, TV 2 Nyhetskanalen, har hatt et snitt på 24.000 seere gjennom hele døgnet så langt i år og en markedsandel på 2,7 prosent i totalmarkedet. I oktober var markedsandelen på 3,2 prosent. I snitt 475.000 seere har vært innom kanalen daglig i løpet av det siste året.

- Hvor stort potensial VG har er vanskelig å si, men de har Schibsted-musklene i ryggene, og jeg er ikke redd for at ikke alle vet at kanalen kommer på lørdag. Det er jo også et sjakktrekk å ha åpningen på lørdag, med tanke på sjakkrettighetene, sier Massaiu.

- Hvor stor betydning har det å få en så tidlig plassering hos Canal Digital?

- Det kan ha stor betydning, særlig for prøvingen. Den kommer jo før Zebra, Max og Fem. TV2 Nyhetskanalen er til sammenligning listet som nummer 28.

Likevel tror hun det blir svært vanskelig for VG å nærme seg Nyhetskanalen.

- Jeg kan ikke tenke meg at de har en reell forventning om å komme opp på TV 2 Nyhetskanalen-nivå. Jeg tror de føler at de lykkes hvis de blir en av de foretrukne nyhetsleverandørene i en yngre målgruppe enn hva vi ser på nyhetssendinger generelt, sier Massaiu.

- Ekstremt viktig å komme i gang
Forhandlingssjef Jarle Thalberg i Aegis Media tror den nye kanalen kan samle et snitt på 5-10.000 seere i døgnet.

- De kan ikke ha større forventninger enn dette til å begynne med, sier han til Kampanje.

Og det er nettopp listeplasseringen som blir VGs hemmelige våpen, tror Thalberg.

- Kombinasjonen av at de er lett tilgjengelige på fjernkontrollen og at de kan opplyse om det på VG Nett, er veldig bra. Hadde de vært nede på 27. plass, ville de nesten ikke hatt seere, sier han.

- Får de mellom 5.000 og 10.000 seere, så er de i gang. Da skal de være fornøyde. Det er jo også god timing med sjakk-VM. Det er ekstremt viktig å komme i gang, slik at folk får sett kanalen og blir klar over at den finnes. Det blir en større utfordring når sjakk-VM er ferdig, legger han til.

- Vi tenker langsiktig
Fungerende redaktør og adminstrerende direktør, Helje Solberg, vil ikke ut med de interne målene for VG.

- Det sier seg selv at det er vanskelig å si, selv om vi har selvsagt har noen oppfatninger om hvor vi bør ligge. Dette slaget - eller konkurransen - står ikke om denne første helgen, eller de første ukene for den saks skyld. Tvert imot er denne satsingen på levende bilder uttrykk for en langsiktig strategi fra VGs side. Vi ønsker å ta  sterkere posisjon på dette feltet, både lineært og digitalt. Vi har stor tro på at det er et riktig og viktig, sier hun til Kampanje.

- Er et snitt på 10.000 seere i døgnet innenfor?

- Som sagt så har vi ikke lyst til å spekulere i dette nå. Vi tenker langsiktig.

Vil være et alternativ
- Må dere komme opp på nivå med TV 2 Nyhetskanalen før dere kan kalle kanalen for en suksess?

- Målet vårt er å være best på breaking news, og når vi ikke sender direkte skal vi levere engasjerende  og interessevekkende innhold, satt sammen fra de ulike plattformene til VG. Vi er realistiske, og forstår selvsagt at det vil ta tid å etablere en tv-kanal. Men vi ønsker å være et tydelig alternativ til TV 2 og NRK. Det er selvsagt  ikke nivået til TV 2 Nyhetskanalen som vil avgjøre om dette er en suksess. Vi håper å få så mange seere som mulig.

- Dere skal rette dere mot yngre seere, men samtidig ser yngre seere mindre på tv. Blir det en utfordring?

- Vi er først og fremst en nyhetskanal som skal være gode på breaking news og direktesendinger. Vi har sagt er at vi vil ha en bredere definisjon av hva som er nyheter enn konkurrentene, og at det ikke bare er over oss som er over 40 år som skal definere hva som er nyheter. Vi ønsker også å appellere til de som er yngre.