Lørdag 8. november går startskuddet for VGs lineære tv-kanal, som i første omgang skal distribueres til Canal Digitals kunder. Kanalen bærer navnet VG, og altså ikke VGTV, som sitt opphav på nett.

- VG er en fantastisk merkevare med stor autoritet og troverdighet når det gjelder nyheter, slår fungerende redaktør og administrerende direktør, Helje Solberg fast.

- Levende bilder er en helt naturlig del av tilbudet til VG, og når vi går lineært er det VG man får, bare på en tv-skjerm. Merkevaren VGTV er først og fremst knyttet til underholdningssatsningen vår. Vi beholder den derfor på nett, hvor VGTV.no er destinasjonen for alt av levende bilder fra VG, men hvor det som møter brukerne først og fremst er satsningen vår på ung underholdning, legger strategidirektør Thomas Manus Hønningstad til.

Satser stort på sjakk
Dagen før lansering går sjakk-VM av stabelen i Sotsji, og det vil naturlig nok handle mye om sjakk i kanalens første dager. Mads A. Andersen og Hans Olav Lahlum gjentar rollen som VGs sjakkprofiler, men har i år følge av Nora Thorp Bjørnstad, som er rekruttert over fra NRK.

- I og med at vi har rettighetene til sjakk med NRK, både digitalt og lineært, så synes vi dette er en utrolig god timing. Sjakk-VM blir den største satsingen for oss i år, i tillegg til tv-kanalen selvsagt, sier Solberg.

Sjakksendingene vil være gjenkjennbare for de som fulgte VGTVs dekning av fjorårets sjakk-VM.

- Det vil være flere nye grep, og det at vi nå også har bildene, styrker produktet ytterligere, sier Hønningstad.

 Les også: VG lager Magnus-genser

- Hva må man gjøre annerledes når man sender lineært på tv?

- Vårt mantra er at vi ikke skal gjøre så mye annerledes. Dette er bare en ekstra plattform.

 - Lager tv for internettgenerasjonen
Den nye kanalen vil heller ikke lene seg på et tradisjonelt sendeskjema.

- Vi har langt mindre ressurser enn NRK eller TV 2. Vi  skal ikke være en dårlig kopi av noen av dem, men ønsker tvert i mot å være et differensiert alternativ. Vi skal gjøre dette på VG-måten, og vi skal lage tv for internettgenerasjonen. Dette blir mer nettsentrisk, og det skal ikke bare være oss over 40 år som skal definere hva som er nyheter. Nyheter skjer når det skjer, og den filosofien har vi tatt over på tv-kanalen. «Breaking news» vil trumfe alt, sier Solberg.

Hønningstad tror VGs konkurransefortrinn i møte med TV 2 Nyhetskanalen og NRK er at de kan være raskere til å snu seg rundt når det skjer «breaking news».

- Der skal vi være helt kompromissløse, og jeg tror vi kan slå Nyhetskanalen på å være mer kyniske på det, i og med at vi ikke har noe tablå å forholde oss til.

 - Ikke vente-tv
VG har i tiden før sendestart trappet opp på direktesendinger på nett, og det er ingenting som tyder på at seerne blir mette på en slik løpende nyhetsdekning, ifølge Hønningstad.

- Det er en helt åpenbart trend at nyhetsdekning i større grad handler om realtidsformidling, selvfølgelig kombinert med kommentarer og innsikt.

- Kommer dette til å bli en tv-kanal der man venter på at noe skal skje?

- Nei, men det er en kanal man skal skru på når det skjer noe og som skal gi deg godt innhold når det ikke skjer noe.

- Hvilke forventninger har dere til mottakelsen av kanalen?

- Jeg tror vi er realistiske om at dette ikke blir en bred kanal som skal nå de store massene. Vi er jo på alle andre plattformer, og det er naturlig for oss å være på den plattformen som det tross alt brukes mest tid på i dag, selv om nettet er i kraftig fremvekst. Vi ønsker å gi NRK og TV 2 konkurranse også på tv, og gi folk muligheten til å slå på VG.

- Lanseringen av den lineære tv-kanalen handler også  i stor grad om å bli bedre digitalt. Det at vi går lineært, innebærer samtidig  en betydelig digital satsing. Målet er å befeste og styrke VGs nummer en posisjon som Norges største nyhetsnettsted. Før var levende bilder «nice to have». I dag er det et «must», forteller Solberg.

- Tror også på papir
Staben i VGs tv-divisjon har økt fra 36 til 61 så langt i år. Over 600 søkte de ledige jobbene.

- Det er veldig mye fokus på det lineære, men det dette handler om er en ekstra distribusjonsplattform i vår satsing på levende bilder. Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at levende bilder blir viktig i fremtiden. Det vi gjør nå er å ta en solid posisjon i den konkurransen, sier hun.

- Det vi mener med å ha et digitalt fokus, er at vi ikke skal gjøre ting som kun sendes lineært. Alt vi gjør skal gagne det digitale. Allerede nå ser vi effekten av oppskaleringen. Forrige uke var en av våre beste uker noensinne både trafikk- og seertidsmessig, og annonsesalget i oktober var all time high, sier Hønningstad.

- Dere tror på lineær tv?

- Vi tror det fortsatt vil leve godt i en del år til.

- Tror dere VGs tv-kanal vil overleve papiravisen?

- Vi tror også papir vil leve i enda mange år.

- Alt tyder på det. Både lineær-tv og VGs papiravis vil leve i beste velgående i enda en del år, legger Solberg til.