Etter åtte måneder har rettighetssjefen i TV 2 endelig kommet i mål med en større rettighetspakke knytta til håndball-VM i 2015 og 2017.

- Det er en av de avtalene jeg har brukt mest tid, krefter og frustrasjon på, sier Bjørn Taalesen i TV 2 til Kampanje.

Taalesen har vært sentral i alle de store rettighetsavtalene til TV 2 de siste årene det være seg norsk fotball, Premier League og håndball. Men avtalen han knyttet til VM for både menn og kvinner neste år og i 2017, kommer i en særstilling.

- Hele prosessen har luktet litt vondt og vi sitter med en følelse rundt internasjonal håndball som ikke er helt god lenger og som vi ikke har hatt før. Vi mistenker at det svirrer en del penger rundt i et system som ikke har de samme demokratiske fortegnene vi er vant med, sier Taalesen.

For i januar neste år skal VM i håndball for menn arrangeres i Qatar og den som kjøpte de globale rettighetene til denne rettighetspakken var det søkkrike arabiske tv-konsernet Al Jazeera og deres sportskanal Be In Sport. Al Jazeera er eid av den Doha-baserte kringkasteren Al Jazeera Media Network, finansiert opp av den regjerende Thani-familien i Qatar.

- Kjenner de ordet «businesscase»?
TV 2-sjefen sier møtet med rettighetshaverne denne gangen ble helt annerledes enn det han har vært vant til tidligere, selv om de reelle forhandlingene skjedde med en britisk underagent. Det første som møtte TV 2, og deres partnere TV2 i Danmark og Danmarks Radio, var en prisforlangende fra en annen verden.

- Forventingene på pris kom fra en annen verden, en arabisk verden uten regneark. Jeg er ikke sikker på om man i Qatar kjenner ordet «businesscase», men vi andre må i hvert fall fortsatt forholde oss til dette, sier han.

Bekymret: TV 2s rettighetssjef Bjørn Taalesen sier han knapt har vært med på lignenede etter å ha sikret seg rettighetene til håndball-VM i 2015 og 2017. Nå er han bekymret med tanke på utviklingen i internasjonal topphåndball.

Sport og oljepenger
Ikke overraskende går den første VM-turneringen i pakken i Qatar. Det er VM for menn som finner sted i januar og det er sportskanalen til Al-Jazeera, som har sikret seg rettighetene fra det internasjonale håndballforbundet.

Be In Sport er blitt en stadig mer internasjonal orientert selskap med betal-tv-satsinger både i USA og Frankrike i tillegg til Asia. Be In Sport har gått enda lenger inn i verdikjeden med kjøp av den franske storklubben Paris St. Germain og fotballstjerner som svenske Zlatan Ibrahimovic. Rettighetene selskapet har kjøpt for 2015 og 2017 må også sees i lys av selskapets ambisjoner på sportsmarkedet i Frankrike der håndball er en stor publikumsidrett.

At forhandlingene har trukket i langdrag skyldes at TV 2 rett og slett måtte være avventende for å prisen på rettighetene ned.

- Jeg vil ikke kommentere på pris eller prisforlangende, men vi var veldig avventende og for første gang har vi kjøpt rettigheter til et håndball-VM på et tidspunkt der vi kjenner til Norges deltakelse eller ikke. Vi fikk dette til i trettende time, sier han.

Mesterskapet i januar skjer uten norsk deltagelse siden laget røk ut i kvalifiseringen og TV 2 vil sende de fleste av kampene på TV 2 Sportskanalen.

Hvor mye TV 2 har betalt for rettighetene til VM-håndballen er altså ikke kjent og ikke mulig å få ut av TV 2, men etter det Kampanje har grunn til å tro ligger prisnivået for denne type rettighetspakker, med fire VM-turneringer, på rundt 40-50 millioner kroner og TV 2 har ikke under noen omstendighet betalt mindre enn det.

- Det er fortsatt dyrt og dyrere enn noen gang. Det ble en vesentlig økning, men vi var ikke i nærheten av den summen de trodde på innledningsvis. Vi måtte vente dem ut i åtte måneder før vi ble enige, sier Taalesen.

- Bekymret over utvikling
TV 2 har satset hardt på håndball i mange år, men tapte overraskende rettighetene til håndball-EM for menn og kvinner i 2016 og 2018 til sin svenske betal-tv-rival, Viasat.

Dermed satt TV 2 plutselig igjen kun med rettighetene til håndballen fra sommer-OL i Rio i 2016.

Les også: Viasat fikk håndball-EM

Nå har målet hele tiden vært å sikre seg rettighetene til VM for både menn og kvinner neste år og i 2017. Kanalen gikk derfor sammen med de to danske allmennkringkasterne Danmarks Radio og TV2 i Danmark for å sikre seg rettighetene.  Ingen svensk kanal var med i denne konstellasjonen og til slutt var det da også konkurrenten SBS Discovery og deres nye sportskanal Eurosport som fikk de svenske rettighetene.

Kampanje har grunn til å tro at både Viasat og SBS Discovery har vurdert rettighetene for det norske markedet, men prisforlangende kan ha skremt noen og enhver.

Første mesterskap som skjer under den nye avtalen er altså VM for herrer i 2015 som spilles i Qatar og selv om avtalen nå er på plass ser ikke Taalesen bare positivt på å starte opp jobben med å sende håndball–VM fra Qatar.

- Vi tror det danske og norske forbundet har gjort en god jobb for å få dette på plass, men er bekymret for utviklingen, sier Taalesen.

- Samler nasjonen
Deretter følger det slag i slag med håndball-VM for kvinner i desember neste år og håndball-VM for kvinner og menn i 2017. Mer attraktivt er nok det neste VM for håndballjentene som skjer i Danmark i desember neste år.

- TV 2 er selve håndballkanalen og disse mesterskapene samler hele nasjonen, sier nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2.

Håndball har vært en attraktiv rettighet for TV 2 i mange år og det er håndball som står for tidenes seerrekord på TV 2. Håndball-finalen mellom Norge og Frankrike under VM i Brasil i 2011 ble sett av 1.619.000.