Når Schjærven-konsernet i dag legger frem tallene sine for regnskapsåret 2013, har så godt som alle de toneangivende reklamebyråene lagt frem sine resultater for fjoråret. Det har vært en broket historie. For som så mange andre av de store reklamebyråene, måtte også landets eldste reklamebyrå, Schjærven, tåle en resultatnedgang i fjor.

- Vi fikk et frafall av kunder i fjor. Det var ubeleilig i en periode hvor vi må investere mye for å lære oss å jobbe annerledes for fremdeles være en preferert partner for våre kunder. Det slo inn på tallene, men jeg er jo fornøyd med at vi bestemt oss for stå løpet ut. Vi har investert videre i det som er en omstillingsprosess og den skal vi være med på, sier eier og administrerende direktør for Schjærven-gruppen, Ståle Schjærven, til Kampanje.

Overskuddet før skatt falt med drøye syv millioner kroner i fjor for gruppen samlet sett, men fortsatt tjener Schjærven godt med penger. 

Sammenlignet med resultatet før skatt i 2012 på 22,7 millioner kroner, ble regnskapsbøkene for 2013 avsluttet med et overskudd før skatt på 15,1 millioner kroner.

Schjærven-konsernet består av flere selskaper som både tilbyr reklametjenester og produksjon. Størst var tilbakegangen i reklamebyrået. Driftsoverskuddet i Schjærven Reklamebyrå i fjor endte på tre millioner kroner, ned fra ti millioner kroner i 2012.

Det er det svakeste resultatet i Schjærven Reklamebyrå på syv år. Byråinntekten falt også. Den gikk fra 93,7 millioner kroner til 87,9 millioner kroner.

Mistet store kunder
Det er særlig tapet av store kunder som Maxbo og NSB som rammer reklamebyrået. Etter nærmere tre år hos Schjærven Reklamebyrå, lyste NSB ut en byråkonkurranse i fjor vår. Ti reklamebyråer kjempet om kontoen, men til slutt var det Try Reklamebyrå og det nye reklamebyrået til Try, T/A/Pol,som gikk seirende ut. Oppdraget hadde en verdi på opp mot fem millioner kroner i året, og Schjærven ble stående på perrongen. 

Les også: Try kupper NSB

Også Møllergruppens Skoda forsvant ut av lokalene på Frogner i Oslo.

- NSB og Maxbo var store kunder som vanskelig lar seg erstatte i løpet av ett år. Det tar tid å hente inn tilsvarende volum. Det kjente vi godt på i fjor, sier lederen for Schjærven reklamebyrå, Marius Damsleth til Kampanje.

- Hva vil du kalle 2013?

- Jeg vil kalle det et omstillingsår. Men jeg tenker at den omstillingen kommer til å vare mer enn 12 måneder. Det kommer i hvert fall til å ta to år, sier Damsleth.

Byrålederen er likevel fornøyd med at selskapet tjener penger til tross for omstillingene.

- Vi har 13 millioner på bunnlinjen og er kjempestolte over at vi klarer å omstille oss med lønnsomhet, sier Marius Damsleth.

For å kompensere for kundefrafallet måtte Schjærven like fullt dra ned bemanningen med fem stykker i fjor høst. Totalt jobber det 120 stykker i Schjærven.

- Investerer stort
Andre forhold som trekker resultatet ned er store investeringer knyttet til kompetanseheving for de ansatte og nye produksjonssystemer.

- Hvor store investeringer snakker vi om?

- Det er betydelige summer. Bare på systemsiden var det nesten to millioner kroner i investeringer på vårt nye, egenutviklede produksjonssystem, sier Damsleth.

Totalt hadde Schjærven-konsernet en omsetning for gruppen på 240,9 millioner kroner, ned fra 2012-omsetningen på 259,7 millioner kroner.

Driftsresultatet for konsernet endte på 13,5 millioner kroner, ned fra 21 millioner kroner. Driftsmarginen falt dermed fra 17,8 prosent i 2012 til fjorårets 11,7 prosent.

- Aldri vært bedre
Selv om det er omstillinger og krevende tider fortjenestemessig sier eieren og toppsjef i Schjærven-konsernet at selskapet «vil fortsette å investere fremover for å bli bedre» 

- Det er derfor gledelig å se at vi er på rett vei. Jeg tror aldri Schjærven-huset har vært bedre noen gang enn vi er i dag, sier Ståle Schjærven.

Selv om Maxbo og NSB forsvant i løpet av fjoråret, sitter Schjærven fortsatt på betydelige kunder som Elkjøp, XXL og Get. De to førstnevnte har byrået i tillegg ansvaret for på nordisk nivå.

Schjærven er sjelden å finne på toppen av de store reklamekåringene som Gullfisken og Gullblyanten, men da det nærmet seg Super Bowl-tilstander på TV 2 under vinter-OL i februar var Schjærvens film for XXL en av dem som virkelig stakk seg ut og som også fikk en sølvfisk og dermed er med å konkurrere i TV 2s store reklamefilmkonkurranse «Gullfisken».

- Det var veldig hyggelig å se. Det var mye arbeid med den filmen i fjor, selv om den kom på lufta først i år, sier Schjærven.