Færd arrangerte nylig frokostseminar om kunstig intelligens (KI), der vi delte våre erfaringer og tanker. Tilbakemeldingene fra de om lag 100 deltakerne var over all forventning og nå vurderer vi å sette opp frokostseminaret på nytt, så flere kan delta.   
 
- En ekspertrolle innen kunstig intelligens vil vi ikke ta på oss, sier byråleder i Færd, Paal Bjønness. Vi er i startgropa og har bare så vidt sett konturene av hva kunstig intelligens kan by på. Her er vi nybegynnere på lik linje med mange andre, men vi bruker det hver dag og deler gjerne kunnskapen vi så langt har tilegnet oss, sier han. 
 

Eksempler på kunstig intelligens

På seminaret viste vi hvordan vi bruker kunstig intelligens innen tekst, webutvikling, design og animasjon, med konkrete eksempler fra blant annet ChatGPT (tekst), MidJourney (bilder) og GitHub Copilot (programmering). I tillegg delte Paal sine tips til andre ledere som ønsker å komme i gang med kunstig intelligens i bedriften.
 

Tre tips for å komme i gang med kunstig intelligens i din bedrift:

1. Vær nysgjerrig

Kunstig intelligens kan nok for noen oppleves skremmende. En nylig gjennomført undersøkelse av Ipsos viser blant at over halvparten av nordmenn blir nervøse av produkter og tjenester som bruker KI.
 
 – Først og fremst tror jeg man skal se på kunstig intelligens som en mulighet fremfor noe skremmende. Jeg er temmelig sikker på at de som tar det i bruk, fort vil ligge et hestehode foran konkurrentene. Å velge å ikke ta i bruk ny teknologi på grunn av skepsis, tror jeg kan vise seg å være en dårlig strategi. Kast deg ut i det, vær nysgjerrig, ikke vær redd for å prøve og feile. Da kommer også læringen, sier Bjønness. 
 

2. Finn en ildsjel

Kanskje er det noen i bedriften som brenner litt mer for KI enn andre? Frigi tid til disse, sørg for at noen som virkelig er interessert dykker inn i dette universet. Det er viktig at den som får ansvaret er motivert for det, og ikke presses til det. 
 

3. Tør å feile

Selv om ChatGPT gir dårlige svar eller bildene du lager med MidJourney ikke blir fine i starten, er det ingen grunn til å gi opp. Øvelse gjør mester, og måten du bruker prompts på (gir kommandoer til verktøyene) er nøkkelen til suksess. Prøv deg frem, spør andre og test, test, test. Etter hvert vil du oppleve mulighetene kunstig intelligens åpner for.
 

Nyttige AI-verktøy

Susanne Kittelsen er AD og designer i Færd. Hun har det siste året brukt masse tid på å prøve ut ulike KI-verktøy. Her er en oversikt over KI-verktøyene Susanne og gjengen i Færd benytter mest:
 
midjourney.com
Midjourney er et KI-basert program som genererer bilder fra språkbeskrivelser, kalt "prompts".
 
discord.com
Discord er et gratis VoIP-program designet for gaming-fellesskap, og som spesialiserer seg på kommunikasjon mellom brukere i chattekanaler i form av tekst, bilde, video og lyd. Dette programmet må du ha for å bruke Midjourney.
 
firefly.adobe.com
En rask og intuitiv måte å lage KI-generert kunst på, i en rekke stiler. Her kan du lage detaljerte, stilige bilder med "prompts".
 
chat.openai.com
ChatGPT er en avansert språkmodell som er opplært til å følge en instruksjon i en melding og gi et detaljert svar.

bard.google.com
Google Bard er et KI-drevet chatbot-verktøy designet av Google for å simulere menneskelige samtaler ved hjelp av naturlig språkbehandling og maskinlæring.
 
Bing.com
Bing er en søkemotor laget av Microsoft for å forbedre søkemulighetene på internett. Likheten til Google er stor, men i Bings søkemotor kan du stille direkte spørsmål i søkeboksen.
 
d-id.com
Med denne plattformen kan du blant annet lage din egen KI-avatar video. 
 
Sketch.metademolab.com
Her kan du ved hjelp av KI animere dine egne tegninger.
 
ideogram.ai
Ideogram AI er et kreativt tekst til bilde-verktøy som lar brukere enkelt kombinere tekst med KI-generert grafikk for å lage personlige kunstverk, logoer og design.

Se flere artikler fra oss i Færd her!