NTB har mottatt mye oppmerksomhet etter at deres andre journalistrobot debuterte under årets stortingsvalg. Valgroboten produserte fortløpende statusrapporter gjennom hele kvelden og natten, med formål om å gjøre jobben enklere for journalistene. 

Nylig var Press Association (PA), Storbritannias største nyhetsbyrå, på besøk hos NTB for å lære mer om den norskutviklede teknologien. Det er Magnus Aabech, nyhetsutvikler i NTB, som har vært ansvarlig for utviklingen av robotteknologien.

- Det er veldig hyggelig at PA kommer hit for å høre mer om våre erfaringer med robotjournalistikk og kanskje lære av hvordan vi har jobbet. Og det er spennende å få vite hva de tenker rundt robotjournalistikk. PA har mange spennende planer rundt bruk av kunstig intelligens i journalistikken, sier Magnus Aabech, nyhetsutvikler i NTB, til Kampanje. 

Det er administrerende direktør i PA selv, Clive Marshall, som har kommet på snarbesøk til Oslo for å lære av de norske bransjekollegaene sine. 

- NTB og PA er en del av en felles nyhetsbyrå-familie, så det er alltid av interesse å bli bedre kjent med bransjekollegaer fra andre land. NTB har vi sett gjør mye spennende arbeid med utvikling av robotjournalistikk som jeg ønsker å lære mer om. Jeg håper at ved å bruke tid sammen med bransjekollegaer som også jobber med utviklingen av denne type teknologi, kan føre til at vi får jobbet fram noen skikkelig gode maler for hvordan vi kan bruke journalistrobotene, sier Marshall til Kampanje.

- Det ligger en bekymring i bransjen
Spesielt opptatte er nyhetsbyrå-sjefene om hvordan robotene vil endre journalistyrket. De håper journalister vil ønske robotkollegaene velkommen, og mener de har ingenting å frykte.

Man har jo sett at det ligger en viss bekymring i bransjen på om robotene kommer til å erstatte journalistene helt eller delvis, og gjøre mange journalister arbeidsløse. Men det er ikke det det handler om. Vi trenger fortsatt den unike ekspertisen til journalister – roboten vil bare effektivisere arbeidet ved å innhente data for journalistene. Istedenfor å måtte bruke en halvtime på å lese gjennom tunge dokumenter, vil roboten klare å oppsummere hovedpoengene på mye, mye kortere tid. Så det handler ikke om å redusere antall journalister, men å frigjøre journalister fra de rutinepregede oppgavene, og gi dem bedre tid til å skrive de gode historiene, sier Aabech.

Administrerende direktør i PA, Clive Marshall, frykter heller ikke hva robotene vil gjøre med framtidens journalistikk. 

- Journalisten vil jo også få flere nye arbeidsoppgaver, og vil være nødt til å lære seg nye ting. Det vil blant annet bli svært ettertraktet med journalister som kan kode disse robotene og som vet hvordan automatisering fungerer. Så journalister bør ønske robotene velkommen, og se på dem som en mulighet for læring og faglig videreutvikling, sier Marshall. 

Les også: - Nådeløs digitalisering

Robot forberedes til valg i 2019
Nå skal valgroboten gjennom en oppgradering før den igjen skal brukes under kommune- og fylkestingsvalget i 2019. Den vil igjen være kapabel til å melde om status på største parti, største endring og endring i mandatfordeling. Når riktig data blir matet inn, skal resultatet være garantert feilfritt.

- Mange nyhetsbyråer og andre mediehus ser nå på muligheten for å bruke automatisering i journalistikken. For oss var ikke det viktigste å ha en robot for å dekke valget. Det var et pilotprosjekt mest ment for journalistene på huset. Vi ønsket at de skulle lære hvordan man bruker roboter i journalistikken. Det var en veldig viktig del av prosjektet, så vel som å forberede oss til kommune- og fylkestingsvalget i 2019 der vi på nytt skal bruke roboten, sier Aabech. 

I følge den amerikanske teknologiavisa The Verge, skal det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP) ha roboter som allerede spyr ut flere millioner artikler i uka. Marshall i PA mener man ikke bare vil være i stand til å skrive mer, men også om historier som ikke hadde vært mulig å fortelle om uten robotene. 

- Så journalistikkbransjen er gjennom en slags revitalisering? 

- Jeg vet ikke om bransjen revitaliseres, men det gir oss definitivt muligheten til å finne unike historier med betydning for leserne våre. Jeg tror at robotene vil bli et tilleggsverktøy som vil hjelpe oss å tilby en hel mengde kvalitetsinnhold – spesielt i lokalaviser – som vi aldri kunne sett for oss tidligere. Det vil jo også ha sine kommersielle fordeler, som får meg til å håpe på en lys fremtid for bransjen vår i et miljø der målgruppene stadig blir mer og mer fragmenterte. Mediabransjen er under stort press. Hvis kunstig intelligens kan bidra med teknologi som gjør at journalister kan skrive innhold de ikke kunne tidligere, så er jo det bare veldig spennende, sier Marshall i PA. 

- Er dere interessert i å kjøpe robotteknologien til NTB? 

- Det er ikke formålet med dette besøket. Det er robotjournalistikk som konsept vi er her for å diskutere. Europeiske nyhetsbyråer har hatt en tradisjon med å dele av sin ekspertise, sånn at hver av oss kan vokse i hvert vårt marked, sier Marshall.

Kan være mulig å kjøpe deler av roboten
Nå opplever NTB stor interesse for robotteknologien sin, men den er imidlertid ikke mulig å selges som helhet. Likevel sier Aabech at det vil være mulig for en potensiell kjøper å bruke deler av teknologien til å utvikle sin egen versjon av løsningen. Årsaken er at den må tilpasses hvert marked eller fagområde.

- Vi har definitivt opplevd mye interesse og pågang fra mediebransjen og det kommersielle markedet. Vi har holdt presentasjoner på mange konferanser på dette, vært ute i media, og vi har vært hos interesserte bedrifter og organisasjoner. Så det har vært stor interesse for roboten siden vi lanserte fotballroboten for ett og et halvt år siden, sier Aabech.

- Hvor mye er en slik robot verdt?

- Det er det helt umulig å svare på. Roboten er egentlig flere roboter, eller teknologiske løsninger om du vil. De vi har utviklet er til nå i stand til å jobbe med henholdsvis fotball, valg og SSB-statistikk, men vi jobber med flere områder, blant annet for å kunne tilby mer lokalt innhold. Så kan det være vi kan lisensiere verktøyet eller samarbeide med andre mediehus på områder som kan egne seg for robotjournalistikk, sier han.

Les mer om norsk robotteknologi: 

Analyse-startup slipper til robotene 

Mood nærmer seg 400 millioner - nå skal roboter øke effektiviteten (abonnement)