Oppdatert: Toppfotball kvinner bryter samarbeidet.

For om lag to uker siden skrev omtalte Kampanje Freias nyeste PR-kampanje. Sjokoladefabrikanten byttet ut store mannlige internasjonale stjernespillere med kvinnelige norske fotballhelter. Til å fronte kampanjen har Freia fått med seg blant annet Ada Hegerberg (Lyon), Guro Pettersen (Vålerenga) og Lisa Naalsund (nå Manchester United).

Omtrent samtidig som Kampanje omtalte PR-kampanjen svartelistet Ukraina Freia-eier Mondelez. Og i går fikk det konsekvenser for Freia selv. SAS bestemte seg for å fjerne Freia-produkter som følge av Ukrainas svartelisting,

Utover dagen i går kunne Kampanje melde at også Travel Retail Norge, som driver tax-free-utsalg på flere norske flyplasser, vurderer å følge etter. Det samme gjør togselskapet Vy, ifølge Dagbladet.

Les også: Travel Retail Norway og Vy vurderer Freia-stopp

Etter hva Kampanje erfarer pågår det nå møtevirksomhet mellom Freia og det norske damelandslaget i fotball rundt samarbeidet. Kampanje har imidlertid ikke lykkes med å få kommentarer fra verken Norsk toppfotball kvinner eller Mondelez.

Bakgrunnen for svartelistingen er at Ukraina mener Mondelez bidrar til skatteinntekter til den russiske statskassen med sine tre fabrikker i landet.

Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland, men har i en pressemelding tidligere poengtert at produkter som selges i Norden, ikke produseres i Russland.

Fredag skriver VG at Norges Fotballforbund fjerner Freia-produkter fra kioskene på Ullevaal Stadion.

- Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak UEFAs beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier Yngve Haavik, kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund til VG.