Det har vært en turbulent uke for gigantselskapet Facebook. På mandag hadde de en seks timer lang nedetid, og på tirsdag gikk varsleren Frances Haugen ut med sterke påstander mot Facebooks rettningslinjer for personvern. I kjølvannet av denne Facebook-skandalen er Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon glad for at de valgte å ikke opprette Facebook-side.

- Fra vårt ståsted så er jeg glad for at vi ikke er på Facebook nå, sier Thon til Kampanje.

I september var NRK Beta først ute med å fortelle at Datatilsynet ikke hadde opprettet Facebook-side, etter at de hadde lagt på bordet en knusende rapport. Hovedgrunnen var at de mente de ikke kunne stå innenfor retningslinjene om personvern en slik side hadde ført med seg.

Og med den pågående saken om Facebook-varsler Haugen, som har lekket dokumenter om blant annet at Facebook forsterker kroppspress hos tenåringsjenter, og hvordan menneskesmuglere og narkotikakarteller bruker Facebooks tjenester åpent, så føler Thon seg trygg på at de gjorde et godt valg.

- Det er ikke første gangen det kommer avsløringer om Facebooks indre liv. Nå er det en person som har stått frem, og nå går diskusjonen om det er riktig eller ikke. Men vi er som sagt glade for at vi ikke er på Facebook nå, sier Thon.

Skadelig for omdømme 
Thon legger til at det en del av Facebook-vurderingen til tilsynet, gikk på omdømme.

- I vurderingen vår vurderte vi det til at det kunne være skadelig for omdømmet til Datatilsynet som en personvernmyndighet om vi hadde vært på Facebook, sier han.

Også Teknologirådet har uttalt seg i saken, og sa til NRK at de blant annet mente at Datatilsynets vurdering ville føre til at andre offentlige aktører ville følge etter og legge ned siden Facebook-sider.

- Har dere fått henvendelser om at firmaer vil trekke seg ut av Facebook - med retten til å bli glemt?

- Nei, vi har ikke fått det. Vi ser at det er noen som har trukket seg ut, men jeg er ikke sikker på om de har vært i kontakt med oss først, sier Thon.

- Har vært en viktig kanal
Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, sier til Kampanje at de har fått med seg Datatilsynets vurdering.

- Slik jeg oppfatter det har ikke Datatilsynet i kraft av sin rolle som tilsyn gått ut med en anbefaling om Facebook-bruk, men gjort en vurdering av egen eventuelle tilstedeværelse der og landet på at de ikke vil opprette en konto, sier Velsand

Hun forteller imidlertid at Medietilsynet nå skal vurdere deres Facebook-skjebne med Datatilsynets konklusjon in mente.

- Vi har notert oss deres vurdering og konklusjon, og kommer til å gå nøye gjennom disse vurderingene. Så må vi for Medietilsynets del vurdere argumentene mot å være på Facebook, opp mot fordelene. For oss har Facebook vært en viktig kanal for å nå ut til viktige målgrupper i befolkningen, for eksempel i forkant av valget med informasjon om desinformasjon og falske nyheter, skriver Velsand.

Dropper Facebook:

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, er glad for at de ikke er på Facebook nå. Foto: Pressebilde/Åsa Mikkelsen

Har ikke kontroll på Facebook
Thon forklarer videre at Datatilsynet, med en Facebook-side, rett og slett ikke vet hva personvernsopplysningene som forsvinner til nettgiganten blir brukt til. Det er ifølge tilsynet problematisk for en institusjon som har som oppdrag sørge for at personvernregelverket etterleves.

- Det vi er usikre på, som er kjernen i vurderingen vi tok, er at vi ikke vet hva som skjer med opplysningene som folk hadde lagt igjen på vår Facebook-side. Så ligger det i det at vi ikke vet nok om hva dataen blir brukt til, sier Thon og fortsetter:

- Det betyr at hvis du hadde vært på Facebook-siden vår, så kunne jeg ikke svart deg på hva opplysningene dine blir brukt til av Facebook. Det kan være alt av spor du legger igjen på siden som likes, kommentarer og innlegg. Facebook-universet handler jo om å samle data.

- Og hva ville egentlig problemet med det vært?

- Problemet hadde vært at vi ikke hadde hatt kontroll på data samlet inn på våre sider på vegne av Facebook - for å si det enkelt. Og det er et ansvar vi har utover personopplysningsloven, sier Thon.

Thon forklarer at de imidlertid har kontroll på data inn og ut på deres egne nettsider.

- På nettsiden vår har vi kontroll. Det er en kontroll som vi må ha siden vi har et behandlingsansvar, sier Thon.