Mediebarometeret fra Mediebyråforeningen har kommet med nye og oppdaterte tall og de viser at det ble en kullsvart måned i reklamemarkedet når det gjenstår én måned igjen av reklameåret 2022. Tallene viser nedgang i samtlige mediekanaler i november isolert.

- Isolert i november opplever vi en tilbakegang på tvers av alle mediekanaler, sammenlignet med året før. Samlet er nedgangen på hele 15,5 prosent, som utgjør 180 millioner lavere reklameomsetning for måneden, sier daglig leder i Mediebyråforeningen Kristin Brimi.

- Var forventet
Dermed senkes veksten for året sett under ett til skarve 1,1 prosenten, en økning på knappe 100 millioner mot samme periode i fjor.

- Det er viktig å huske at oktober slo ut som en sterk reklamemåned, med en vekst på hele 9,1 prosent som vi antok kunne tilskrives periodiseringer, så en korreksjon på novembertallene var forventet. Hittil i år vokser reklameomsetningen, men der vi per oktober hadde en vekst på 3,1 prosent er denne redusert til 1,1 prosent i november. Dette viser en oppbremsing i reklamemarkedet, sier Brimi.

Stusselig vekst:

Veksten i år etter 11 måneder er på stusselige 1,1 prosent. Kilde: Mediebyråforeningen.

TV og digitalt går tilbake
Det er nedgang for alle mediekanaler i november og ser man på utviklingen for hele året så går både digitale medier og TV nå tilbake i 2022.

Digitale medier faller med 1,2 prosent, noe som utgjør en omsetning som er drøye 48 millioner kroner sammenlignet med fjoråret. Display og sosiale medier går begge tilbake med 29 millioner, mens søk og online video viser marginal økning.

Etter at 11 måneder av året er tilbakelagt viser TV en tilbakegang på 1,4 prosent, som betyr 45 millioner lavere omsetning mot 2021.

- Økonomisk usikkerhet preger markedet nå, og selv om det naturlige variasjoner for hvordan dette treffer ulike bransjer, taler tallene for at vi nå går inn i et mer nedtonet reklamemarked. Vi har fortsatt en måned igjen før vi med sikkerhet kan si hvordan året lander, men det er ingen tvil om at vi må forvente forsiktighet i markedet i tiden fremover, sier Brimi.