- Det er nok skapt et inntrykk blant bransjefolk som leser Kampanje at adblock er hot og at mediselskapene er bekymret, men for Ola og Kari er ikke dette hot og i hvert fall ikke på mobilen. Det er ikke noe stort fokus på dette i dag og VG og Dagbladet og de store massemediene skriver jo heller ikke mye om dette lenger, sier TNS Gallup-direktør, Ingvar Sandvik, til Kampanje.  

Men oppstandelsen ble stor da nyheten om at Apple ville tillate adblock i sin egen Safari-nettleser med oppdateringen av Apples operativsystem iOS 9 på mobilen. Ikke manglet det på profilerte bransjefolk som tolket nyheten som «et sjokk» for mediehus og blant digitale markedsførere

- Nyheten om Apples adblock sender sjokkbølger inn i mediehus og markedsføringsbransjen, skrev administrerende direktør, Bente Sollid Storehaug, i ESV Digital i en kommentar på Kampanje i juni.

Les også: VG fant nytt triks for å «lure» ad-blockere

- Enn så lenge ikke katastrofalt
Flere varslet at bruken av den nye teknologien ville eksplodere og en av dem er den tidligere direktøren i Schibsteds regionavis, Bergens Tidende, Andreas Thorsheim. Han skrev følgende om annonseblokkeringsteknologien på Twitter i oktober i fjor. 

- De kommer til å være i bruk hos flertallet av brukerne i 2016. Dette er mye større enn de fleste i mediebransjen tror, skrev Thorsheim, som i dag jobber i Opera, på Twitter.

Nå foreligger fasiten og de helt ferske tallene fra TNS Gallup Interbuss-undersøkelse som har målt hvor mange som har installert annonseblokkeringsteknologi på sin PC, mac, nettbrett eller mobil i fjerde kvartal i fjor. Målingene er dermed gjort etter at Apple kom med sin «sjokk»-nyhet ettersom Apple lanserte i midten av september i 2015.

- Hva viser de ferske tallene?

- De viser at enn så lenge er ikke bruken av adblocks katastrofal for mediebransjen, men blir det så mye som på PC kan det bli dramatisk, sier TNS Gallup-direktør Ingvar Sandvik til Kampanje.

Saken fortsetter under.

Det er i større grad menn enn kvinner som har installert adblocking også er det i mye større yngre enn eldre.

- Ble for mye hype
For på PC og Mac er det i dag 23 prosent av landets befolkning som har installert adblock-teknologi. Det er betydelig høyere enn tilsvarende tall for mobil og nettbrett som henholdsvis er på snaue ni og åtte prosent.

Ifølge Ingvar Sandvik tyder dette på at nyhetene fra i fjor sommer om iOS-oppdateringene og adblock-trusselen ble gjort større enn de viser seg faktisk å være.

- I forhold til alt man leste på sensommeren i fjor om den nye oppdateringen til IOS, kan det nok tyde på at det ble for mye hype. Vi hadde også en måling fire-fem uker etter lanseringen av iOS9 og tallene er tilnærmet identiske med de tallene vi nå ser for fjerde kvartal. Tatt dette i betraktning hadde jeg ventet høyere adblokcs-tall på mobilen nå, sier Sandvik.  

- Men en av fire på PC eller Mac er fortsatt et høyt tall?

- Ja, isolert sett er det ikke noe lite tall. Men ser vi på hvor trafikken kommer fra i dag, med rundt 60 prosent av trafikken fra mobil eller nettbrett, blir konsekvensene først store når vi får tilsvarende tall for mobil og der er vi ikke i dag, sier Sandvik.

Stor forskjell på kjønn
Tidligere har undersøkelser har vist at over halvparten (53 prosent) av brukerne under 25 år blokkerer bort den digitalreklamen fra nettsteder på PC og mobil. 

- Dette er en tendens og en trend som er bekymringsfull, sa innovasjonsdirektør Pål Nedregotten i Amedia til NRK.no i fjor da undersøkelsen ble presentert.

De ferske tallene til Gallup viser også at det er «store forskjeller på kjønn og alder».

- Det er i større grad menn enn kvinner som har installert adblocking også er det i mye større yngre enn eldre, sier Sandvik.

Han sier tallene for aldersgruppen 15-29 år viser at 50 prosent har installert adblock på en eller flere av sine elektroniske devicer.

Selv om de nye adblock-appene har vært ekstremt populære er det altså ikke så mange som har tatt det i bruk enda, og i hvert fall ikke på mobilen. Ser man på nettotallene for alle devicer, viser Gallups undersøkelse i tillegg at det er de samme menneskene som installerer teknologien både på PC eller mac, nettbrett og mobil. Taller her er på snaue 26 prosent.

- De som har det på mobil og iPad er de som har det på datamaskinen også, og sammenligner vi våre to målinger virker det som at innstallering av adblock på mobilen skjedde relativt umiddelbart etter iOS9 lanseringen. Siden har det skjedd lite, sier Sandvik.