Abelia og Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologisektoren, ODA-nettverket, kårer for sjette året på rad Norges 50 fremste tech-kvinner. Formålet med kåringen «er å løfte frem talenter og gode forbilder som kan inspirere flere kvinner til å velge teknologi.

- Historien har vist at vi trenger problemløsere av begge kjønn for å møte samfunnets store utfordringer, men fortsatt er det vesentlig flere menn enn kvinner som jobber i bransjen. Derfor ønsker Abelia og ODA-Nettverk å inspirere flere kvinner til å velge teknologiske yrker, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.

På årets liste kommer det kvinner fra en rekke ulike deler av næringslivet og noen av dem som står Kampanjes lesere nærmest er blant sjef for kundeopplevelser i IT-konsulentselskap Aboveit, Cathrine Donberg og daglig leder av design- og teknologibyrået AntiDiffer, Ann-Kristin Hansen.

- Gjennom hele min karriere har jeg vært opptatt av å gå foran som et godt eksempel og få folk med meg. Det handler om å ta de mulighetene en får, og være bevisst sitt ansvar som forbilde. Det å være forbilde er ikke noe man bare er i kraft av rolle og tittel, det er faktisk noe man gjør seg fortjent til - gjennom sitt virke, væremåte og prestasjoner, sier Ann-Kristin Hansen til Kampanje.   

I tillegg markerer også Schibsted seg på listen med to navn og dette er utviklingsdirektør i Finn, Bente UIvestad, og technology strategy lead, Zuzanna Zygadlo-Stenberg i Schibsteds produkt- og teknologidivisjon.  Ulvestad begynte sin karriere i FINN i 2006 som utvikler og har hatt ulike roller i selskapet. Hun har en master of science fra Universitetet i Bergen.

- Dette er rett og slett en veldig hyggelig og fin anerkjennelse som jeg er utrolig glad for og stolt over, sier Bente Ulvestad.

Hun benytter sjansen til å «rette en stor takk til alle de flotte menneskene i Finn.»

- De har virkelig bidratt til at jeg hele tiden har utviklet meg og vokst! Og så ønsker jeg å takke Finn for at jeg har fått muligheten til å prøve meg på nye ting og utfordringer. Det har vært og er en helt utrolig reise. Jeg har jobbet i Finn og med teknologi i over 16 år, og har aldri kjedet meg. En karriere innenfor teknologi er virkelig noe jeg vil anbefale alle, sier Ulvestad til Kampanje.

Zygadlo-Stenberg begynte først i Schibsted i mai 2020 i stillingen hun i dag sitter med, men har tidligere jobbet som teknologidirektør hos Nordeca. Hun har en executive master of business fra BI og er utdannet sivilingeniør fra NTNU i Trondheim.

- Det er så utrolig hyggelig å bli nominert! Og for en stor ære å være på denne lista med så mange fantastiske tech-kvinner som jeg ser opp til. Jeg håper at jeg med dette kan bidra til at enda flere tøffe damer velger å jobbe innenfor digitale teknologier. Det er så mange spennende og varierte roller og utfordringer som venter, alt fra koding til strategi, sier Zuzanna Zygadlo-Stenberg.

- Spennende muligheter
Ifølge ODA-nettverket viser tall at kvinneandelen innen IT er på beskjedne 29 prosent. Tallet har vært stabilt de siste årene.

- De teknologiske løsningene for fremtiden må skapes av et større mangfold enn vi ser i dag, men norske jenter og kvinner velger fortsatt alt for tradisjonelt. Da er det ekstra viktig og gledelig at vi i år fikk inn rekordmange nominasjoner med stor bredde i roller og bransjer, som kan synliggjøre noen av de mange karriereveiene innen tech. Vi håper de fantastiske rollemodellene på listen vil inspirere mange flere jenter og kvinner til å se de spennende mulighetene med teknologi, sier Gunn Severinsen, administrerende direktør i Squeed og nestleder i ODA-Nettverk.

Norges 50 fremste tech-kvinner i 2022 er plukket ut blant 1000 nominerte og vinnerne presenteres altså på selveste kvinnedagen.