I dag ble det klart at det ble forhåndsfavoritten Trond Kvernstrøm som får jobben med å fylle alle TV 2s kanaler med programinnhold. Monster-sjefen tar over etter danske Pil Gundelach Brandstrup, som sluttet etter to år i jobben, etter at han takket nei til stillingen ved forrige korsvei.

- På en eller annen måte er dette nesten som å komme litt hjem. TV 2 har vært den største kjøperen i markedet, men det var også TV 2 som ga Monster et gjennombrudd med «Idol». Jeg har hatt et nært forhold til Nils Ketil (Andresen, red. anm.) og resten av programavdelingen i TV 2, sier han til Kampanje.

Tidligere kanaldirektør Nils Ketil Andresen går ut av ledergruppen, men blir værende i TV 2.

Les mer:

- Ingen degradering

- Ingen «quick fix»
Like etter at han solgte produksjonsselskapet han var med å starte til det svenske mediekonsernet MTG, overlater Kvernstrøm dermed skuta til det han kaller neste generasjon. Han forteller at det ikke bare har vært lett.

- Jeg er utgrått og har jetlag av en veldig «emo» dag. Det har vært tungt å informere alle de ansatte i Nice i Norge og i Monster.

I TV 2 venter nye utfordringer på tv-profilen. Alle kanalens største programmer har tapt seere i høst sammenlignet med tidligere sesonger, og en rekke av de nye konseptene har skuffet. Det er særlig de unge seerne som nå svikter kanalen. I november fortsatte TV 2 trenden fra tidligere i høst med en tilbakegang på 2,1 prosentpoeng for hovedkanalen og 1,1 prosentpoeng for hele kanalfamilien blant alle seere over 12 år. Men Kvernstrøm ønsker ikke å felle noen dom over sin nye arbeidsplass.

- I første omgang ønsker jeg å bli bedre kjent med organisasjonen og sammen med folkene her lage det som skal være en god plan for TV 2. Så jeg kommer ikke med noen «quick fix». Det finnes ingen «quick fix», sier han, og legger til:

- Jeg mener TV 2 har en veldig sterk merkevare, som er et godt utgangspunkt. Nå gjelder det å bli godt kjent med organisasjonen. Så skal jeg begynne å tenke på program for de lineære kanalene for neste år. Veldig mange planer er allerede lagt for 2014. For meg er TV 2 en båt som har en kurs og er i fart. Vi står ikke stille.

- Men går båten i riktig retning?

- Det kommer sikkert an på øynene som ser.

- Synes du det?

- Jeg synes TV 2 har gjort veldig mye riktig gjennom de 20 årene de har eksistert.

- Hva med de siste par årene?

- Da tror jeg TV 2 har hatt de samme utfordringene som alle andre tv-kanaler har. Det handler om å ikke miste de yngre seerne eller bli for baktung. Vi må lage et produkt som annonsørene kan leve med og som tiltrekker nok seere.

- Har forbedringspotensial
Én ting som er sikkert er at Kvernstrøm gjerne ser flere norskutviklede programmer på kanalen.

- Jeg ønsker ikke å være kritisk på TV 2s vegne, men der mener jeg vi kan gjøre en bedre jobb. Jeg har vært forkjemper for å utvikle norske ideer. Jeg er ikke noen fan av å bli en slave av en internasjonal katalog. Det er en balansegang. Man må hente de beste internasjonale ideene, men samtidig sørge for at man bidrar til en innovasjonstankegang på ideer nasjonalt. Der synes jeg TV 2 har et forbedringspotensial.

I høst har det internasjonale formatet «Skal vi danse» på TV 2 fått bank av det norskutviklede programmet «Stjernekamp» på NRK. Begge formatene er signert Monster.

- Kunne «Stjernekamp» ha gått på TV 2?

- Det kunne ha gått på TV 2. Det var utviklet på den måten at det kunne gått på alle kanaler. Men TV 2 har mange av den typen programmer og NRK hadde ingen, så det var lettere for dem å kjøpe. Men det kan jeg være veldig tydelig på; jeg kommer til å ha et mye større fokus på norskutviklede ideer som vi skal være med å eie og finansiere.

Avviser særbehandling
Kvernstrøm forteller at han ikke følte noen forpliktelse overfor MTG om å bli værende i Monster etter at de hadde brukt 675 millioner kroner på å sikre seg selskapet.

- Det med MTG var en veldig ryddig prosess. De ble veldig tidlig informert om at jeg var en av de som ikke ønsket å være med videre. Det hadde ingenting med MTG å gjøre, men handlet om at jeg ønsket å bryne meg på andre oppgaver. Men jeg følte en forpliktelse overfor alle de folkene som jeg er utrolig glad i, som jobber i selskapet. Det er veldig sterke emosjonelle bånd, sier han.

Han avviser likevel at Monsters konkurrenter i produksjonsbransjen bør skjelve i buksene av at det er den tidligere Monster-sjefen som nå skal forvalte TV 2s programinnkjøp.

- Dette er en liten bransje med få aktører. På tross av at vi har vært konkurrenter og tøyset med hverandre i og utenfor media, har jeg et veldig godt forhold til de andre produksjonsselskapene.

Ny aktør i bransjen
Men bransjen er i ferd med å bli større. Samtidig som det skjer store omveltninger i TV 2 og Monster, offentliggjorde verdens største tv-konsern, tyske Bertelsman RTL Group, at de har bestemt seg for å starte opp tv-produksjonsselskap i Norge. Det skjer gjennom etableringen av et norsk kontor for selskapet FremantleMedia.

Les mer:

Monster kan miste store tv-oppdrag

I Norge er Fremantle mest kjent som rettighetshaveren til tv-programmer som «Idol», «X-Faktor» og «Norske talenter». Dette er programmer som produksjonsselskapet Monster til nå har produsert for TV 2 og som har sikret kanalen sterke seertall. Dersom Fremantle tar oppdragene selv, vil Monster miste store oppdrag.

- Hvis Fremantle ønsker å starte et produksjonsselskap, og det selskapet er bra nok bemanningsmessig, så står de fritt til å lage de programmene, bekrefter Kvernstrøm.

- Det er i utgangspunktet helt udramatisk. Det er en situasjon Monster har vært klar over hele tiden. Fremantle har produksjonsselskap i veldig mange land. Det eneste som er viktig er at de kan se TV 2 i øya og si at dette er de beste folkene til jobben, og at programmet blir ti prosent bedre og ti prosent billigere. Dette vil være en konstruktiv dialog om hva som vil være det beste for programmet. Alt er resultatbasert. Også for Fremantle handler det om å få på lufta et program med best mulig tall.

- Da MTG kjøpte Monster begrunnet de det med kreativ kraft og godt innhold. Er ikke det et slag for Monster at de nå har mistet kreativ kraft og med Fremantle-etableringen også godt innhold?

- Jeg kan med hånden på hjertet si at det er det ikke. Realiteten er jo at jeg de siste tre årene har vært veldig lite involvert i programskaping, innsalg og produksjon, men jobbet mer på et overordnet nivå med å skape nye forretningsområder for selskapet og ikke minst med Morten Aass i NICE med å bygge den nordiske plattformen. Den kreative kraften har vært styrken i selskapet. Monster sitter på «Den siste viking», som skal på TVNorge, «Gøy på landet», som produseres i Australia og et nyutviklet program som er solgt inn til en kanal jeg ikke kan fortelle om nå. På den korte tiden etter at Monster bestemte seg for å satse mye mer på egenutviklede produkter, er de kommet langt på vei. Det at Fremantle kommer til Norge har veldig liten påvirkning.