Onsdag 27. august arrangerer Kampanje mediekonferansen «Media Business 2014-2018», og i år som de to foregående årene legges det frem en omfattende prognose for medieindustrien. Det skjer når PricewaterhouseCoopers (PwC) offentliggjør ferske analyser og prognoser fra den globale rapporten «Global Entertainment and Media Outlook 2014-2018» både på globalt, europeisk og skandinavisk nivå.

- Kommer du med gode eller dårlige nyheter til mediebransjen denne gangen når du skal presentere Outlook-rapporten til PWC?

- Det kommer nok litt an på den enkelte tilhører. Det er positivt at vi fortsatt ser en stabil veksttakt. Selvfølgelig varierer dette fra segment til segment, men totalt sett ser det bra ut, sier partner og rådgiver Eivind Nilsen i PwC til Kampanje.

Utsiktene denne er gang viser at bransjen kan glede seg over en svak bedring, om vi legger den gjennomsnittlige årlige veksten for perioden 2014 til 2018 til grunn. Denne gangen varsler PwC en årlig vekst på 3,2 prosent for de neste fem årene i motsetning til fjorårsprognosen på 2,7 prosent. Prognosene gjelder for det skandinaviske markedet og er et akkumulert tall som omfatter både abonnement, reklame og løssalg.

Her kan du se det endelige programmet til årets store mediekonferanse «Media Business 2013-2017».

- Store forskjeller
Men selv om veksten øker noe, er det sterkere vekst i markedet for bredbåndstjenester og internettaksess som driver mye av veksten.

- Internettaksess utgjør en betydelig større vekst enn resten av underholdnings- og mediemarkedet samlet sett, sier Nilsen.

Internettaksess øker ifølge rapporten med hele 8,2 prosent årlig, mens de øvrige segmentene samlet øker med 1,8 prosent årlig. For mediebransjen og innholdsprodusentene er utviklingen med andre ord ikke bedre enn «marginalt positiv» sammenlignet med sist, men fortsatt under den forventede prisstigningen i samfunnet for øvrig.

- Utviklingen generelt preges av store forskjeller i de ulike segmentene avhengig av hvor de er i den digitale transformasjonen og det blir spennende å følge hvem som klarer å ta ut en tilfredsstillende andel i tiden som kommer. Mye tyder på at internettaksess lykkes i å ta ut mer av forbrukernes midler, mens flere andre segmenter må sikre sine inntekter gjennom reklamemarkedet, sier han.

På Kampanjes store konferanse «Media Business 2014-2018» kommer PwC og Eivind Nilsen til å presentere enda flere tall fra den nye rapporten «Global Entertainment and Media Outlook». Der får deltagerne vite mer om utviklingen for alle mediekanaler fram mot 2018, det vil si digitale mediekanalene, tv, trykte medier og alle andre deler av underholdningsindustrien.

- Kostnadsfokus vil neppe avta
En av kanalene som må forberede seg på en forverring i prognosene, er avis- og forlagshusene.

- Avishusenes situasjon avhenger i tillegg av hvor mye de klarer og karre til seg av det digitale reklamemarkedet, sier Nilsen.

Det er derfor lite som tyder på at spareprosessene i særlig printmediene vil avta i årene som kommer.

- Den økonomiske vridningen mot digital omsetning går raskt og nedgangen i tradisjonelle produkter erstattes i større grad av digitale inntekter. Imidlertid er det lite som tyder på at det kostnadsfokuset som har vært et bakteppe i bransjen de siste årene vil avta i årene fremover, sier Nilsen.

Årets vekstvinnere
- Hvem har mest å glede seg til på onsdag?

- Det er nok ingen bombe at digital reklame blir årets vekstvinner, men tv imponerer også sterkt i totalbildet, sier han.

På konferansen vil PwC, i tillegg til å presentere sine prognoser for hele medie- og underholdningsmarkedet og reklamemarkedet, også legge frem tall for veksten innenfor nye markeder som mobil og strømmetjenester hvor det har skjedd en voldsom oppblomstring av tjenester fra både nasjonale og internasjonale tjenester det siste året.

- Du har snakket på «Media Business»-konferansen begge de siste gangene. Hvordan har det vært?

- «Media Business» har fått mye oppmerksomhet og har god deltakelse fra selskaper i segmentene vår «Entertainment & Media Outlook» omhandler. Det er både spennende og interessant å få presentere våre fremtidsprognoser for de viktigste aktørene i bransjen. Det beste er nok at vi får sammenlignet vårt budskap med hva aktørene selv presenterer av egne forventninger. Gode diskusjoner blir det også tid til mellom foredragene, sier Nilsen.

Medietopper til Media Business
Til «Media Business» kommer også toppsjefen i SBS Discovery, Harald Strømme, og Schibsteds nye konserndirektør for strategi og digital transformasjon, Frode Eilertsen.  Der kommer de til å møte to av mediebransjens største utfordrere både hva gjelder tiden brukt på medier og annonsørenes budsjetter, nemlig Facebook og Google.

Les også: Tar kampen mot Google og Facebook

I tillegg kommer også Boston Consulting Groups leder for teknologi- og medieenhet i Sverige, Fredrik Lind, for å snakke om nye og levedyktige mediestrategier og hvordan mediebransjen skal møte konkurransen fra de store, amerikanske IT-gigantene.

The North Alliance-sjefen, Thomas Høgebøl, kommer for å fortelle om den kanskje største nordiske byråsatsingen noensinne og hvordan de som et så stort kommunikasjonsselskap kommer til å investere i tiden som kommer. Høgebøl tar med seg sin finansielle partner, Kai Jordahl, i Capman som vil fortelle om deres erfaringer som investor på vei ut av mediemarkedet og inn i kommunikasjonsmarkedet gjennom deres siste start og hvordan et PE-fond ser på utsiktene i reklame- og kommunikasjonsmarkedet kontra mediemarkedet.

Les mer om konferansen «Media Business 2013-2017» her.