Onsdag 27. august arrangerer Kampanje mediekonferansen «Media Business 2014-2018» i Oslo for tredje år på rad, og denne gangen kommer det til å handle mye om konkurransen mellom de nasjonale mediehusene og de store amerikanske teknologigigantene.

Årets konferanse, som har fått navnet «Swimming with the sharks», vil derfor samle store aktører som Schibsted, Facebook og Google for å belyse en av de aller største strategiske utfordringene i dagens mediemarked  - kampen mot de globale gigantene.

- I Schibsted har vi vært opptatt av den globale konkurransen i flere år nå, og dette bildet blir stadig tydeligere. Våre hovedkonkurrenter på alle områder er Facebook og Google, og derfor er tema for årets Media Business midt i blinken og noe som angår alle i mediebransjen, sier Frode Eilertsen, ny strategidirektør i Schibsted-konsernet til Kampanje en uke før konferansen.

For et drøyt år siden tok Frode Eilertsen over som strategidirektør i Schibste og har siden vært i full sving med å lede den digitale transformasjonen i Norges største mediekonsern. Nå er han også en også en av hovedtalerne på årest store mediekonferanse.

- Jeg gleder meg til å fortelle om de mange initiativ Schibsted gjør for å ta opp kampen med de globale gigantene, og forklare nærmere hvorfor vi tror vi ikke bare kan ta opp kampen med de globale gigantene, men hvorfor vi tror vi er bedre posisjonert til å lykkes med å levere bedre medie- og reklameprodukter enn de amerikanske gigantene, sier Frode Eilertsen i Schibsted til Kampanje.

Det innebærer også å meisle ut levedyktige strategier i konkurransen med aktører som tar stadig mer av reklameinvesteringene. For samtidig med at annonsørene flykter fra papirmediene og over på nett, kommer de ikke nødvendigvis til de etablerte mediene. Annonser på Google og Facebook, som kan målrette markedsføringen ved hjelp av de store mengdene data de har samlet om brukerne sine, frister stadig flere annonsører.

- Aller merker dem
Da Kampanje snakket med Rolv Erik Ryssdal, konsernsjef i Schibsted, under selskapets presentasjons av andrekvartalstallene sa han følgende:

- Alle som er berørt av det norske annonsemarkedet merker Google og Facebook. I år tar de rundt tre milliarder av en samlet annonsekake på rundt 20 milliarder, så det er klart at alle merker dem. På den digitale siden er de veldig gode til å komme med målrettede produkter, sier Ryssdal.

Les også: Ruster opp mot Google

Temperaturen i diskusjonen steg ytterligere noen da styreleder i Schibsted, Ole Jacob Sunde, i sommer gikk ut og kalte Facebook og Google for «digitale nullskatteytere» ettersom de to ikke betaler skatt på sine norsk annonseinntekter.

Les også. Sunde angriper Google

- Spennende diskusjoner
Samtidig er det ingen som er tvil om at både Facebook og Google lager glitrende tjenester og annonseprodukter. Verdens største sosiale nettsamfunn er blitt Norges største mediekanal målt i daglig dekning og større enn kanaler som NRK1, TV 2 og VG.

I snitt bruker gjennomsnittsnordmannen tre kvarter hver dag på Facebook og selskapet har også for alvor lykkes med knekke koden for annonsering på mobilen. De siste regnskapstallene viste at selskapet henter over 60 prosent av omsetningen sin fra mobil.

Les også: Facebook størst i Norge

Til «Media Business» kommer derfor den nordiske Facebook-toppen Clive Ryan for å snakke om Facebooks strategi  i et stadig mer globalisert og mobilt mediemarked.  Det samme gjør norgessjefen i verden største produsent av annonser, Jan Grønbech.

Grønbech sier han har store forventninger til årets konferanse.

- «Media Business» er det eneste eventet som samler alle lederne i mediebransjen på ett sted.  Ergo får man spennende diskusjoner og mye nyttig kunnskap.  Det er kort og intenst, og det er et pluss.  Kvalitet slår alltid kvantitet, sier Jan Grønbech.

Strømme-tv på Media Business
På mediekonferansen «Media Business 2014-2018» vil du også kunne høre toppsjefen i SBS Discovery, Harald Strømme, fortelle om hvilke ambisjoner eieren  Discovery Communications har med sine store oppkjøp i tv-markedet og ikke minst hvordan TVNorge-eieren skal møte konkurransen på markedet for online-video og globale spillere som Netflix.

- Mediebransjen er inne i den største endringsprosessen siden fjernsynet kom, og alle leter vi etter svar på helt nye utfordringer, sier Harald Strømme til Kampanje.  

For to år siden vekket Boston Consulting Group (BCG) medielederne med sitt foredrag «Et medielandskap i fundamental endring». Etter ett års pause er konsulentselskapet tilbake og denne gangen med en av lederne på Sverige-kontoret og for hele medie- og teknologisektoren, Fredrik Lind.

Som tidligere skal også Eivind Nilsen, partner i revisjons- og rådgivningsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC), og ansvarlig for rapporten «Global Entertainment and Media Outlook», presentere sine ferske analyser og prognoser fra årets helt ferske rapport.

Les mer om konferansen «Media Business 2014-2018» her.