Navn: Arild Sæther

Alder: 52

Stilling: Illustratør

Aktuell: Tegnet de nye melkekartongene til Tine, som fikk stor oppmerksomhet i rikspressen og som engasjerte mange bønder. 

- Hvordan har du opplevd bråket rundt ulve-hylet?

- Jeg er veldig overrasket over den mangelen på gangsyn som lederne for bondeorganisasjonene har utvist i denne saken. Vi har ikke frontet ulven. Det er en fjellkjede i bakgrunnen som utgjør en åskam, som også er en silhuett av en ulv. Den utgjør to kvadratcentimeter på den ene melkekartongen, på det ene panelet, og det er satt i en kontekst hvor fokuset er nisser, gårder og elementer av norsk natur. De norske villdyrene som er med, er puttet inn i denne eventyr-konteksten, som skal få frem den norske julen, og som også skal være en videreføring av tradisjonen fra kjente eventyrfortellere som Kittelsen og Asbjørnsen & Moe.

- Det er i lys av dette at jeg blir overrasket over det hylekoret som setter i gang, og får dette til å virke som et politisk innspill i ulve-debatten. Når man skriker om dette så fordummer man den reelle debatten. For ulve-debatten har jeg stor respekt for, og jeg har sympati for bøndene som lever med den problematikken, men man må forstå at dette er eventyr.

- Har du fått noen direkte tilbakemeldinger fra sinte bønder?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg har jo bare sjekket litt på Tines Facebook-side innimellom, og stort sett er det ingen som vet at det er jeg som har tegnet de, det er jo illustratørens skjebne, hehe.

- Hva spiser og drikker du på julaften?

- Ribbe og rødvin.

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2017?

- Jeg vil si, ikke morsomt, men tragikomisk, og da snakker jeg om Trump.  Det er sjokkerende og tragikomisk at flertallet i USA mente han var riktig mann for jobben. Du vet ikke om du skal le eller grine.

- Hva er det beste og verste med Donald Trump?

- Det beste, som også blir det verste, det er at han rett og slett gjennomfører og holder det han lover.

- Hva har gjort størst inntrykk på deg i løpet av #Metoo-kampanjen?

- Først og fremst så har jeg jo sympati for de kvinnene det gjelder. Men, igjen, jeg bruker ordet gangsyn. Jeg er veldig overrasket over gangsynet til disse mennene som gjør dette. De har hatt en livsstil med overgrep og trakassering, og det får de igjen for. At de følger sine seksuelle drifter uten at de klarer å se konsekvensene, overrasker meg.

- Hvorfor er det ikke flere kvinner i toppen av medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Det virker jo som det er en ukultur. Men i politikken så har jo kvinner mer og mer kommet til ordet. Og i Norge har vi jo nå en kvinnestyrt regjering. Jeg tenker ikke kjønn, jeg tenker sak og politikk. Det samme burde gjelde næringslivet.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Cretalux Designstudio, designbyrået til Tine. Når man er ansatt i et firma får man ris og ros for innsatsen sin, men som selvstendig næringsdrivende går det som regel i å levere arbeidet og en faktura. Siden jeg startet som illustratør i 1990 har jeg aldri opplevd at den daglige lederen for et byrå har ringt meg opp og takket for god jobb. Det gjorde Line Støtvig, daglig leder og rådgiver i Cretalux Designstudio, noe jeg satte stor pris på. 

- Hvem blir den store norske vinneren i vinter-OL i Pyeongchang?

- Det må bli Klæbo. Det virker som han både har et talent og en personlighet som kan skape blest om skisporten. Klæbo virker å være et helstøpt forbilde.  

- Etter Black Friday, Singles' Day og Cyber Monday, hvilken dag bør vi lansere i 2018?

- Skjermfri-dag, det tror jeg vi alle trenger. Slå av Facebook, slå av tv, slå av mobil.

- Hva var den siste appen du lastet ned?

- Jeg tror det var DJ-I. Det er en app for å kjøre drone.

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2017 best?

- Det må vel bli et bilde av produktene jeg har lagd i år. Har aldri jobbet med så mye spennende og givende jobber som jeg har gjort i år. Men jeg kommer vel til å tenke tilbake på 2017, som året da jeg lagde de mye omtalte Tine-tegningene.

Hvit jul: Bønder landet rundt fikk H-melken i halsen da de tok en titt på årets juledekorasjoner signert Arild Sæther. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Arild Sæther.