Det rådende lokalavisselskapet i Lillehammer, Valdres og Gudbrandsdalen, Gudbrandsdølen-gruppen, knytter seg tettere til et av Norges aller største mediekonsern. Det skjer samtidig som administrerende direktør Jon Kristiansen så vidt er klare med sine regnskapstall for 2016 og som viser bedre resultater til tross for fallende omsetning.

- Vi legger bak oss et av våre beste år og har en forbedring i forhold til 2015. Vi starter samtidig på 2016 med en vekst i omsetning og det er for første gang på mange år. Det er en vekst i opplagsinntektene på seks prosent per februar, sier han.

Les også: - Betalingsmur bra for lokalaviser

- Hvorfor faller omsetningen?

- Det er reklame som går ned og det med ni prosent, men så er det en fattig trøst at det i hvertfall er bedre enn utviklingen vi ser i det nasjonale markedet, sier Kristiansen.

Fallet i den samlede omsetningen i fjor fra 182 millioner kroner i 2015 til fjorårets 176 millioner kroner. Driftsmarginen (EBIT) var likevel på sterke ni prosent.

Knytter seg tettere til Amedia
Nå vil Kristiansen ha enda mer fart i utviklingen av avisgruppen og signerer denne uken en omfattende drifts- og teknologiavtale med Norges største lokalaviskonsern, Amedia-konsernet.

- Med denne avtalen tar vi et langt steg videre og vil styrke utviklingen av våre selskap. Amedia har høy kompetanse både på forbrukersalg og annonsesalg, og vi får nå tilgang til konsernets omfattende innsikt og analyser om digitale leservaner og mediebrukerens interesser og behov, sier administrerende direktør i Gudbrandsdølen, Jon Kristiansen, til Kampanje.

Aviskonsernet er allerede tett knyttet til Amedia gjennom eksisterende samarbeidsavtaler og eierskap.

- Men nå knytter dere avisene enda tettere til Amedia?

- Det er et strategisk og langsiktig samarbeid for oss samtidig som vi ivaretar vårt lokale eierskap på beste måte. Men det å stå helt alene når utviklingen raser av gårde i en rasende fart så vi på som et dårlig alternativ.  Amedia har løfta seg til å bli et av Medie-Norges største og beste utviklingsmiljøer, sier han.

Sparer et par årsverk
Samarbeidsavtalen som nå er inngått omfatter IT-drift, teknologi- og produktutvikling, regnskaps- og lønnstjenester, kundesenter, annonseproduksjon, forbrukermarked, annonsesalg- og marked, samt at avisene blir en del av en avtale om utveksling av redaksjonelt innhold. I tillegg blir Gudbrandsdølen-gruppen også med over på Amedias programmatiske løsning som benytter seg av Google-teknologi.

- Sparer dere mye på dette samarbeidet?

- Hovedhensikten med denne avtalen er ikke først og fremst å spare penger, men å styrke utviklingen av våre selskap, sier Kristiansen.

Et par årsverk blir det likevel å spare for avisgruppen som blant annet gir ut lokalaviser som Gudbrandsdølen Dagningen og avisa Valdres. Gudbrandsdølen-gruppen eier også halvparten av Dølen, men denne avisen har valgt å knytte seg tettere opp mot sin andre eier, Polaris, og er ikke med over i Amedia-systemet.

- En omfattende avtale
Kristiansen vil ikke tallfeste verdien på avtalen utover at den «er i millionklassen.

- Det er en omfattende avtale og den er mye mer omfattende enn den avtalen vi har hatt med Amedia på IT, drift og utvikling, sier han.

Gudbrandsdølen-gruppen er et uavhengig og lokalt forankret aviskonsern, men gjennom både direkte og indirekte eierposter har Amedia allerede kontroll på rundt 40 prosent av aksjene.

- Vi blir også del av den produktutviklingen som skjer med basis i de store datamengdene mediekonsernet har tilgang til. Vi har stor tro på at dette vil bidra til å forbedre vårt arbeid og våre resultater framover, sier Kristiansen.