Alpinisten Lucas Braathen kalte torsdag denne uken inn til pressekonferanse for «å snakke om inkludering og det å være seg selv». Det skjer gjennom et helt nytt samarbeid med Braathen og dagligvarekjeden Rema 1000.

- Rema 1000 er et firma som har som kjerneverdi å forebygge utenforskap og fremme inkludering og mangfold. Mitt overordnede mål er at jeg skal være en ambassadør for å skape bredde og aksept for annerledeshet i idretten. For min del var det en naturlig match, sier Lucas Braathen på dagens pressekonferanse.

Avtalen inkluderer et bidrag til Braathens egen stiftelse LUCI.

- Inkluderingsmaskin
Rema 1000 blir dermed Braathes første sponsoravtale som underskrives etter at alpinisten brøt med Norges Skiforbund.

- Vi er veldig glade i å støtte sterke og tydelige kultur- og idrettspersonligheter. Du går inn i rekken av sterke individer som vi samarbeider med, og vi gleder oss først og fremst til å få deg tilbake i bakken, sier administrerende direktør Ole Robert Reitan.

Reitan omtaler Rema 1000 som «en inkluderingsmaskin».

- Vi har 45.000 ansatte i syv land, 3.600 butikker, 95 forskjellige nasjonaliteter representert i Reitan Retail, alle religioner, alle kjønn, alle seksuelle legninger. Det er et mangfoldig system der alle er like mye verdt og alle får være seg selv.

- Kan gi mye glede
Det var i fjor høst at det ble kjent at Lucas Braathen la opp som alpinist, kun 23 år gammel. Nyheten slapp Braathen selv på en pressekonferanse og kom overraskende på hele alpinmiljøet.

Senere er det blitt klart at Braathen skal begynne å kjøre alpint for det brasilianske landslaget. 

Sponsorsjef Vidar Riseth i Rema 1000 synes ikke det betyr noe at Braathen fremover skal representere Brasil i alpinbakken.

- Alle barn og unge har forbilder. Går vi på gata i Oslo, ser vi at barn springer rundt med De Bruyne på ryggen, Ødegaard på ryggen eller Lucas Braathen på ryggen. For barn og unge i dag er det viktigste at de har forbilder. Med verdiene Lucas står for, er det viktig at vi får han tilbake i sporten. Han kan gi mye glede tilbake til unge, sier Riseth.

Snakket ut om hets
I meldingen som ble sendt i forkant av pressekonferansen kom det frem at Lucas Braathen ville etablere samarbeidet med Rema 1000 fordi det er «en aktør som deler hans syn på viktigheten av å gi muligheter til alle og ser verdien av enkeltmennesket.»  

Braathen skriver i innkallingen at han har «opplevd hets i flere år for måten han er på.»

Under pressekonferansen forklarte han at det har gått spekulasjoner om at han «skulle komme ut som transe» og representere det norske kvinnelandslaget.

- Når slike kommentarer kommer som hets, sier det litt om at vi ikke er i mål.