Mediekonsernet Schibsted med sine mange aviser og rubrikksider legger onsdag morgen frem sine regnskapstall for årets første kvartal. De viser at selskapet har det tyngre i medievirksomheten ved starten av året enn på samme tid i fjor. 

Overskuddet på driften i Schibsted News faller med 112 millioner kroner i perioden januar til mars sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Overskuddet endte dermed på 81 millioner kroner i første kvartal i år, ned fra sterke 193 millioner kroner i første kvartal i 2020.

Det er likevel vekst i omsetningen i mediedivisjonen, som rommer aviser som VG, Aftenposten og svenske Aftonbladet, som øker med to prosent på starten året til snaue 1,8 milliarder kroner. Størst er veksten i digitale brukerinntekter med 13 prosent, mens digitale annonseinntekter øker med ti prosent. Kostnadene stiger imidlertid med hele ti prosent eller nesten 150 millioner kroner og dermed faller resultat naturlig nok.

Les også: Amedia vokser raskere enn Schibsted og Polaris Media: - Konsernet er noe helt annet i dag enn det var i 2016

Krigen i Ukraina gjør imidlertid at trafikken til Schibsteds nettaviser går kraftig opp.

- Nyhetsmediene så en betydelig trafikkvekst som en følge av krigen i Ukrainia. Inntektene fortsetter å prestere bra i første kvartal med en underliggende inntektsvekst på fem prosent, hovedsakelig drevet av digital reklame og digitalt abonnementssalg. Men som i forrige kvartal og som forventet så økte kostnadene år for år drevet av investeringer i innhold samtidig som høyere papirpriser var en annen faktor som forklarer økningen i kostnader. Som et resultat av dette faller EBITDA-marginen med seks prosentpoeng sammenlignet med første kvartal i 2021, sier konserndirektør Kristin Skogen Lund.

Les også: Tung podkast-satsing trekker ned resultatet til Schibsted-mediene

Kraftig bedring i Finn.no
Bedre går det i de store rubrikkselskapene Finn.no og svenske Blocket.se og særlig i den norske delen av «Marketplaces» er det fart i rubrikkene. Finn.no øker inntektene med hele 35 prosent og dermed skyter omsetningen fart med nesten 190 millioner kroner. Omsetningen til Finn.no nådde dermed 722 millioner kroner i årets første kvartal og selskapet tjente snaue 400 millioner kroner på driften etter å ha oppnådd en driftsmargin på utrolige 54 prosent.

- Markedsplassene våre i Norge leverer et nytt eksepsjonelt kvartal med inntektsvekst på 35 prosent og en EBITDA-vekst på 46 prosent til 392 millioner kroner. Denne eksepsjonelle prestasjonen var drevet av sterk vekst i alle nøkkelvertikalene, noe som igjen fasiliterte sterk underliggende inntektsvekst for de nordiske markedsplassene på 19 prosent, sier Skogen Lund.

Stygg Adevinta-smell
Som i forrige kvartal tar Schibsted-konsernet en ny nedskrivning av verdiene i aksjene selskapet eier i Adevinta. Mediekonsernet eier fortsatt rundt en tredel av det internasjonale selskapet som ble spunnet ut av Schibsted for noen år siden. Aksjekursen i Adevinta har falt voldsomt i år i takt med en hel teknologisektor og dermed må også Schibsted gjøre en regnskapsmessig endring i verdsettelsen på 13,5 milliarder kroner. Tilsvarende nedskrivning i forrige kvartal var på hele 20 milliarder kroner. 

Les også: Milliardsmell for Schibsted på børsen – har «tapt» 35 milliarder på Adevinta

Schibsted har før børsen åpner fredag en markedsverdi på 44 milliarder kroner og aksjen har siden forrige kvartal for tre måneder siden falt med over 25 prosent. 

Her kan du se alle tallene til Schibsted-konsernet for årets første kvartal. Alle tall i MNOK. 

Schisbted 2022 2021 Endring i %
Omsetning 3.648,0 3.401,0 + 7
Driftsresultat 184 343 - 46,4
Resultat før skatt  - 13.531,0 294 -