For fire år siden startet Thomas Høgebøl opp sin nordiske byråvisjon The North Alliance (NOA). Og siden den gangen har konstellasjonen vokst seg stor. Faktisk så stor at samlet omsetning nå har bikket én milliard norske kroner for første gang.

- Hadde du et milliardmål da tanken om Noa ble født?

- Vi er veldig glade for å ha bikket én milliard – det er ikke mange andre i bransjen som har gjort det samme. Det er en milepæl, men samtidig er det viktigste at vi gjør gode jobber for kundene og at det etter hvert blir en ok bunnlinje, sier konsernsjef Thomas Høgebøl.

Les også: Samlet nordisk vinnerlag

- Hva er neste mål da?

- Vi skal fortsette å levere fantastiske løsninger for kundene våre. Alle enhetene går bedre nå enn de gjorde på egen hånd, og vi har blitt en større familie med flere nye selskaper som North Kingdom og Hello. Da vi var samlet i København i forrige uke ble vi enige om at vi vil bli enda bedre på å samarbeide internt. Jeg synes vi har kommet et godt stykke på vei, men man blir aldri utlært på internt samarbeid, lover Høgebøl.

Det var på tampen av 2017 at Noa kjøpte den danske designgruppen Hello Group, og like over nyttår gjorde konsernet nok et oppkjøp – denne gangen av det svensk-amerikanske designbyrået North Kingdom og det svenske rådgivningsselskapet Evidence Strategy i februar i år.

Les også: Høgebøl kjøper svensk designbyrå

Den totale omsetningen i Noa endte altså på 1,04 milliarder kroner i fjor, noe som er en forbedring på seks prosent i forhold til 2016. Byråinntekten endte på 767 millioner kroner, opp fra 721,8 millioner kroner i 2016.

- Alle enhetene kan alltid bli bedre, samtidig som jeg synes vi har fått til utrolig mye på fire år. Vi ser at de største kundene blir større og vi får flere nye kunder som ønsker et mer effektivt byråsamarbeid på tvers av fagdisipliner og landegrenser. Det er jo akkurat derfor vi etablerte Noa - for å kunne tilby et effektivt byråprodukt. Dette forteller oss at strategien har vært riktig, sier Høgebøl til Kampanje.

Les også: Nå begynner Noa å tjene penger - kan bli solgt innen to år

Vil ha høyere marginer
Brutto driftsresultat (EBITDA) endte på 74,1 millioner kroner, mot 58,2 millioner kroner i 2016. Dette innebærer en forbedring på 27 prosent. Driftsmarginen endte like i underkant av ti prosent.

- Er du fornøyd med ti prosent driftsmargin?

- Den bør være noen knepp høyere. Vi har som mål å nå 15 prosent i driftsmargin. Frem til 2018 har vi økt marginene hele veien, og det skal vi fortsette med. Men, vi er opptatt av å vokse kontrollert og med kvalitet, sier han.

Med en driftsmargin på rundt 15 prosent har nok derfor Høgebøl også et mål om at gruppen skal bikke 100 millioner kroner i overskudd på driften snart.  Han sier inngangen på 2018 har vært hyggelig, og er optimistisk med tanke på fortsettelsen.

- Noa har et veldig bra momentum. Det er med andre ord veldig god stemning i familien, sier han. 

- Mistet kunde i USA
Av konsernets drift anslår han at 90 prosent av omsetningen kommer fra den nordiske delen, mens resten er internasjonal. Spurt om å trekke frem enheter eller områder som gjør det spesielt bra i konsernet, nevner han det danske reklamebyrået &Co som et kroneksempel på et byrå som gjør mye riktig.

- Danmark og &Co gjør det veldig bra. De har en effektiv drift og gjorde gode jobber for kundene. Det er så enkelt men samtidig så vanskelig.

Høgebøl vil ikke trekke frem noen enkelt-enheter som ikke gikk så godt i fjor, men innrømmer at tapet av Electrolux på det amerikanske markedet spilte inn for driften på andre siden av dammen.

- Vi mistet en stor kunde i USA i på tampen av 2016, og det preget 2017. Vi vokste med  nærmere 20 prosent i Norden, men hadde en tilbakegang i USA, sier han.

Ambisjonen er at omsetningen utenfor Norden skal øke, og den amerikanske omsetningen har allerede snudd og er på vei oppover.

- Både den amerikanske og internasjonale omsetningen er på vei oppover, men vi har ikke satt konkrete mål for dette ennå. North Kingdom skal sørge for at vi kommer i god posisjon for spesielt de amerikanske kundene. Vi registrerer en stor interesse for den nordiske tilnærmingen til design og reklame, og dette forteller oss at det er plass til oss i et stort og spennende marked.

Her ser du regnskapstallene til North Alliance for 2017. Alle tall i MNOK. 

Noa 2017 2016 Endring i %
Omsetning 1.041,3 984,9 + 6
Byråinntekt 767 721,8 + 6 
Brutto driftsresultat 74,1 58,2 + 27 

Selskapet opplyser ikke resultat før skatt eller driftsresultat.

- Har litt igjen på lønnsomhet
I Norge er Noa representert ved reklamebyrået Anorak, designbyrået Bold og tech- og designbyrået Making Waves. Uten at han ønsker å gå i detaljer, sier Høgebøl dette om hvordan resultatene i den norske delen av Noa var i fjor:

- Den norske delen har litt å gå på når det gjelder lønnsomhet. De tjener penger, men bør nok opp noen hakk lønnsomhetsmessig. Det jeg kan si, er at Making Waves har en veldig fin utvikling og går som toget. Det gjør de virkelig. Det er litt varierende for Anorak. De har hatt et veldig bra, kreativt år, men bør bedre lønnsomheten, sier han.

Investeringsselskapet Capman eier rundt 60 prosent av Noa. Det har lenge vært kjent at dette selskapet har hatt en tidshorisont på fem til sju år på sin investering. Fire år etter etablering ønsker ikke Høgebøl å bruke for mye krefter på å tenke på hvordan eierstrukturen til Noa vil være i fremtiden.

- Når den tid kommer, vil jeg delta aktivt i å finne nye partnere, ja. Men vi har hatt et kjempefint samarbeid med Capman og vi har hele tiden visst at engasjementet er tidsbegrenset fra deres side, sier han.

Tror på konsolidering
Høgebøl tror verken på børsintroduksjon for Noa eller at dagens rundt 100 partnere - som eier de resterende 40 prosentene - kjøper Capmans aksjepost den dagen de bestemmer seg for å selge.

Han har fremdeles klokkertro på at Noa-modellen har noe for seg i dagens reklame- og kommunikasjonsbransje.

- Alle enheter gjør det jo bedre enn de gjorde på egen hånd. Minst like viktig er det at kundene får høere kvalitet og mer effektive leveranser. I dag finnes det ikke andre, tilsvarende nettverk som Noa, og vi ser jo at flere og flere byråer forsøker å finne partnere. Så jeg tror absolutt at dette markedet kommer til å preges av fortsatt konsolidering. Noa har vært innovative og vår modell kommer til å ha større relevans i tiden fremover.

Totalt består Noa av ni byråer, samt at man er medeier i ytterligere ett byrå. Totalt jobber rundt 800 personer i konsernet.