Onsdag morgen landet NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani på Gardermoen etter å ha vært over 30 timer på glattcelle i Qatar.

Qatar opplyser at de ble arrestert for å ha filmet et sted de ikke fikk lov. Journalistene skulle egentlig fly hjem søndag kveld, men reiste først på tirsdag. Journalistene ble fratatt kamerautstyr og annet utstyr av politiet i Qatar.

Les også: Qatar-arresterte journalister hjemme i Norge: - Det var fælt

- Skal sitte svært langt inne
I en pressebrief onsdag ettermiddag forteller kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at det sitter langt inne å boikotte et verdensmesterskap.

- Som veldig fotballinteressert så har disse dagene vært bunnpunktet i engasjementet rundt fotball-VM. Dette skaper et bilde av det mesterskapet som ikke sporer til mye entusiasme. Samtidig opplevde ikke jeg at det ikke har vært en diskusjon om at norske medier skulle boikotte fotball-VM, sier Eriksen og fortsetter:

- Fotballen, NFF og Fifa må ta stilling til hvordan de tildeler VM og mye tyder jo på at det var en veldig spesiell prosess. De må ta stilling til det. Som en allmenkringkaster eller et medieselskap så mener jeg det skal sitte svært langt inne å boikotte land eller arrangementer. Men vi må gjøre det vi hadde en intensjon om å gjøre nå. Vi skal dekke og bringe idretten, men vi skal også bruke krefter på journalistikk, gravende journalistikk og kritisk journalistikk i forbindelse med dette arrangementet, sa Eriksen på pressebriefen

- Ved å boikotte er vi ikke tilstede
Olav T. Sandnes
, sjefredaktør i TV 2, forteller til Kampanje at de kommer til å vise og dekke Qatar-VM slik de har planlagt.

- Kommer dere til å sende journalister dit? Og gjør dette noe med dekningen av mesterskapet før, under og etter?

- Ja, det er planen, skriver Sandnes i en E-post til Kampanje.

- Nyhets- og utenriksavdelingen i TV 2 har aldri vært mer involvert i planleggingen av et mesterskap enn det de er nå og vi vil gjøre grundige sikkerhetsvurderinger i tiden som kommer, sier skriver han.

- Vil dere fortsatt vise fotball-VM i Qatar?

- Et fotball-VM i Qatar treffer tosidigheten i TV 2s oppdrag som nyhetsformidler og rettighetshaver. Vi er vant til å skulle vise øyeblikkene på fotballbanen, samtidig som vi viser medaljens bakside. Dette gjorde vi i Russland da de arrangerte fotball-VM og det vil vi også gjøre denne gang. På prinsipielt grunnlag er vi ikke tilhengere av journalistisk boikott. Ved boikott velger vi å ikke være tilstede. Vi tror nettopp tilstedeværelse er viktig i denne sammenheng, skriver Sandnes og fortsetter:

- Det er VM som gjør at verdens fulle oppmerksomhet vil være rettet mot Qatar. Det er en anledning til å vise alle sider av det Qatars samfunn til et stort  Det blir vår oppgave under VM.

Han forklarer at TV 2 ikke jobber for eller mot regimer, men at de har som samfunnsoppdrag å drive kritisk journalistikk for å synliggjøre samfunnsforholdene i Qatar.

- Maktstrukturer, menneskerettigheter og økonomiske forbindelser under lupen, uavhengig av hvem som sitter med makten.