De siste dagene har nesten alle de store norske mediehusene vært på besøk hos de seks familiene i Fosen-saken som slo staten i Høyesterett i oktober 2021. VG meldte tirsdag denne uken at familiene ikke ante noenting om demonstrasjonene i Olso. 

Over flere dager har aktivister gått til aksjon og sperret inngangen til olje- og energideperatementet som ligger rett rundt hjørnet for VG-huset i protest mot at staten ikke har foretatt seg noe siden dommen falt.

I morgentimene torsdag har aksjonen eskalert og aktivistene har sperret inngangen til totalt ti departementer. Nå er også flere av Fosen-familiene til stede for å møte aksjonistene. 

Kampanje har snakket med reindriftssame Elise Holtan Pavall Årbogen som er på plass i hovedstaden. Hun synes at det er fint at politikere og medier møter aktivistene for å snakke om Fosen-saken nå, men menerat det lenge har vært en glemt sak.

- Vi har savnet at media ikke har vært mer på. Det var enromt medietrykk da vi vant i Høyesterett, men det har vært helt stille etter det, frem til nå, med unntak av noen få aviser, sier hun og legger til:

- Det at det må en stor demonstrasjon til i Oslo for at saken skal få oppmerksomhet fra riksdekkende medier, det er en tankevekker. Mediene kunne ha vært med å sette press på regjeringen og departementet, isteden måtte vi ta drastiske steg.

Saken fortsetter etter bildet.

Ida Helene Benonisen.jpg

Ikke imponert: - Det tok do dager før VG plukket opp saken, til tross for at de ligger rett rundt hjørnet, sier Ida Hele Benonisen (t.v) som har campet inne i Olje- og energidepartementets lokaler før de ble båret ut. Avbildet sammen med Therese Olsen, styremedlem av NSR Nourat. Foto: Nafisa Zaheer

- Ekstremt kritikkverdig 
Hun får støtte fra Ida Helene Benonisen, som campet inne i Olje- og energidepartementets lokaler torsdag forrige uke, sammen med representater for NSR Nuorat, ungdomsorganisasjonen til Norske Samers Riksforbund (NSR) og Natur og Ungdom. De ble båret ut av politet natt til mandag. 

- Det tok to dager før VG plukket opp saken, til tross for at de ligger rett rundt hjørnet, forteller hun til Kampanje. 

Benonisen mener at de store riksdekkende mediehusene burde ta en intern runde på hvordan de dekker saker om menneskerettighetsbrudd og minoriteter. 

- Jeg synes det er ekstremt kritikkverdig. Dette handler ikke bare om samer og samisk kultur, dette går også utover demokratiet. Her har ikke pressen oppfylt sitt samfunnsmandat, påstår Benonisen og legger til:

- Det er høyst alvorlig at staten ikke har gjort noe etter at vi vant i Høyesterett. Her har også mediene bevist at de ikke har gjort en bedre jobb, de kunne vært mer til stede og stilt flere kritiske spørsmål, sier hun.

Benoisen trekker en parallell til en annen gjenganger i mediebildet de siste ukene. 

- Når Sophie Elise legger ut en kontroversiell post så er det over alt, mens når det gjelder menneskerettighetsbrudd og minoriter er mediene fraværende. Det er ironisk at vi må gjøre et stort stunt for at det skal bli snakket om. Mediene burde ta noen runder på hvordan de dekker disse sakene internt, mener hun. 

VG-sjef: - Bra og bred dekning
Breakingsjefen i VG, Geir Arne Kippernes mener avisen var tidlig ute og dekket saken gjennom E24 før de satte flere ressurser på saken.

- Det er riktig at vi først i helgen satte stort trykk på saken, og har hatt omfattende dekning siden da. Saken har jo vokst og blitt større og er mer betent etter aksjonen i Oslo, men vi har skrevet om selve saken tidligere i høst også, men kanskje ikke i samme omfang som nå, poengterer han. 

Kippernes erkjenner at avisen kanskje kunne ha ligget på ballen litt tidligere, men er fornøyd med dekningen så langt. 

- Vi har hatt en bra og bred dekning av saken, både fra aksjonen i Oslo, men også fra reportasjer på Fosen, og har blant annet jobbet med å forklare bakgrunnen for dommen i en lengre sak som vi publiserte tidligere i dag, så saken er på ingen måte underdekket, understreker han.