På Hotell Norge i Bergen, et sted for de store TV 2-beslutningene, tirsdag kveld, ble ansettelsen av ny sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2 behandlet av styret i all hemmelighet. Onsdag morgen skrev Kampanje at styret i det Egmont-eide tv-konsernet var i ferd med å peke ut en av sine egne som den nye TV 2-sjefen: Olav Sandnes (42), toppsjef i ukepressekonsernet Egmont Publishing og styremedlem i TV 2.

Halvannen time senere kom bekreftelsen fra styreleder i TV 2, konserndirektør Hans Carstensen i Egmont. Storfavoritten fikk jobben. Olav Sandnes, som blir den femte i rekken av TV 2-konger, var ute på signingsferd hos TV 2-ansatte i går. Først allmøte på hovedkontoret i Bergen og så hos kollegene i Karl Johans gate i Oslo.

Les også: Pekes ut som ny TV 2-sjef

Les også: Olav Sandnes ny TV 2-sjef

- Ingen fredningstid
- For meg blir det i starten viktig å bruke ørene og lytte godt og bli kjent med folk. Før jeg kommer med den store programerklæringen, ønsker jeg å snakke med organisasjonen og finne ut hva vi i TV 2 mener er de største utfordringene fremover. Som ny sjef har man det privilegium i starten å få litt tid å gjøre seg kjent, sier Sandnes til Kampanje.

- Nye statsråder og statsledere får ofte en fredningstid på 100 dager. Hvor lang blir din fredningstid, tror du?

- Jeg tror ikke jeg får noen fredningstid per definisjon, men jeg tror det er viktig å bruke tiden bevisst i starten. Jeg har tenkt mye på dette den siste tiden: Hvordan forberede meg best mulig? Hvordan rigger jeg rammebetingelsene best mulig rundt meg, slik at jeg sammen med kolleger, sørger for at TV 2 lykkes godt fremover, sier han.

Luftet interessen tidlig
Blant enkelte pressefolk og en og annen TV 2-ansatt framsto Sandnes som en forholdsvis ukjent medieleder inntil i går. Men blant dem som er oppdatert på det som skjer i og rundt TV 2 og i mediebransjen, slo ikke ansettelsen ned som en bombe onsdag.

Sandnes bekrefter overfor Kampanje at styret i danskeide TV 2 tok tidlig kontakt.

- Jeg ble spurt om jeg var interessert i jobben ganske tidlig etter at Egmont satte i gang prosessen med å finne ny TV 2-sjef. De ga uttrykk for at de kjente meg godt og at de visste hva jeg representerer gjennom min jobb i Egmont Publishing og vervet i TV 2-styret. Samtidig varslet de at de også ville jobbe med å undersøke andre kandidater, forteller Sandnes, som takket ja til jobben for kort siden, og tirsdag kveld ga TV 2-styret grønt lys til å ansette 42-åringen.

- Har kommersiell forståelse
Olav Sandnes seilte tidlig opp som brennhet kandidat. Favorittstempelet ble særlig tydelig da mannen som var tiltenkt jobben i sin tid, daværende Amedia-sjef Thor Gjermund Eriksen, som også satt i TV 2-styret, ble kringkastingssjef i NRK i 2013.

Også SBS Discoverys toppsjef Harald Strømme ble lansert som en mulig kandidat, men Strømme er blitt stadig viktigere for eieren, det amerikanske børsnoterte mediekonsernet SBS Discovery, og med lønnsbetingelser på det dobbelte av hva den nye TV 2-sjefen fikk, virket også hans TV 2-kandidatur mindre aktuelt.

- Hvorfor tror du at Egmont satte deg på kandidatlisten og at du fort ble en av favorittene til å bli Alf Hildrums etterfølger?

- Jeg tror jeg har en kombinasjon av kommersiell forståelse og erfaring med redaksjonelle miljøer. Dette er sikkert egenskaper styret har sett etter. Dessuten tror jeg de har vært opptatt av å få inn en leder som vil fokusere på å jobbe med organisasjonen og kommunisere godt på tvers. Det skal jeg gjøre mitt ytterste for å få til. Jeg er også etter hvert blitt godt kjent med TV 2, som styremedlem, vel og merke. Det bidrar til at jeg starter ti meter foran på hundremeteren sammenlignet med en som hadde kommet fra en annen bransje eller et annet miljø, sier Sandnes.

- Skaff en pressemann
Sandnes er tross sin unge alder en erfaren leder. Han har økonomi- og businessutdannelse, har jobbet som finansdirektør i Funcom før han kom til tilsvarende stilling i Egmont-konsernet og kort tid etter rykket helt opp. I går fikk siviløkonomen utallige spørsmål om manglende redaksjonell erfaring.

TV 2s mest markante sjefredaktør gjennom tidene, Kåre Valebrokk, svarte kontant da daværende TV 2-journalist Terje Svabø spurte om hvilket råd Valebrokk ville gi til TV 2-styret før jakten på hans erstatter:

– Mitt råd til styret er: Skaff nå for guds skyld en pressemann, og i det ligger det ingen kritikk av Arne Jensen (tidligere TV 2-sjef, red.anm.). Jeg mener den nye sjefen bør ha jobbet ti år i nattredaksjonen i VG. Selv har jeg jobbet der i seks år til sammen, hvorav ett år i nattredaksjonen. TV 2s sjef må være ekstremt opptatt av journalistikk, og helst være ingeniør for å kunne forstå bakkenettet og teknologien, smilte Valebrokk under en debatt i 2006.

Sandnes har aldri vært i nærheten av nattredaksjonen i VG. Men han lar seg ikke stresse:

- Jeg synes det er helt ok at folk spør om min bakgrunn. Jeg har erfaring med redaksjonelle miljøer, jeg er godt kjent med interessante og viktige etiske diskusjoner gjennom styreverv i Norsk Presseforbund, og jeg kommer til å jobbe tett med folk i TV 2 som har mye redaksjonell kompetanse.

- Ingen kan diktere TV 2
Sandnes kommer fra Egmont Publishing, tidligere Hjemmet Mortensen, hvor familie- og kvinneblader, kjendisstoff og manneblader er en sentral del av porteføljen. Når Kampanje spør hva vil TV 2 satse mer på og hva vil TV 2 satse mindre på med Sandnes som sjef, svarer han slik:

- Min jobb blir å sikre at vi tar videre det som er bra og griper de mulighetene som kommer. For å starte med det første: Vi skal være gode på innhold og tydelige på hva som er våre ambisjoner rundt de tre satsingsområdene nyheter, sport og underholdning. Nyhets- og aktualitetsdekningen har helt fra starten av vært preget av uavhengighet og tydeliglighet. Det er ingen som kan diktere TV 2. Vi skal fortsette å være kritiske og faktabaserte. Det kommer til å være kjempeviktig fremover også.

Vil satse på nyheter
Den nye TV 2-sjefen sier han vil satse på alle de tre viktige programstolpene til TV 2; nyheter, sport og underholdning. I går omtalte Sandnes seg som «en nyhetsjunkie». Men TV 2s nyhetsdekning er dyr i drift og en stor andel av seerne er ikke blant de mest attraktive i reklamemarkedet.

- TV 2 deler mange av de samme utfordringene som resten av mediebransjen. Men jeg vil da skynde meg og si at det som skiller oss fra de andre kommersielle tv-aktørene er at vi er en nyhetsorganisasjon også. Det sitter i TV 2s DNA å være nyhetsbasert og ha en egen nyhetsredaksjon. Det skal vi definitivt ha fremover også. Jeg tror også det ligger mye stolthet i TV 2 å være størst, først og best på nasjonale hendelser - og det har vi vært også, sier han.

Men å være «først» ut med nyheter blir stadig tøffere i den nye medievirkeligheten.

- I årene fremover kan vi ikke bare regne med å være først. Det vil alltid være en der det skjer som har en smarttelefon som han eller hun kan bruke til å spre informasjon. For oss gir det nye og spennende muligheter, det skaper dynamikk og det utfordrer oss til å tenke nytt for å møte konkurransen på nye flater.

- Haiene i markedet
- Hvem er TV 2s viktigste konkurrenter i dag - og hvem vil være det i årene fremover?

 - Det er et engelsk uttrykk som heter «a big fish in a little pond». Den lille dammen er nå i ferd med å åpne seg for verdenshavet. Der befinner det seg noen store haier og over tid tror jeg at internasjonale aktører, som Youtube på «vestkanten», vil være vel så store konkurrenter av TV 2 som NRK, SBS Discovery og MTG. Vi er grunnleggende god på å lage og tilby norsk innhold og vi tror det kommer til å være stor etterspørsel etter godt norsk innhold fremover, sier Sandnes.

Og norsk innhold lover den nye TV 2-sjefen mer av.

- Hvis du ser på tv nå, så ser man at alle de norske kanalene har rustet seg opp på norsk underholdning. Det er det seerne setter mest pris på. TV 2 har vært «Norges seriemester» og har brukt store ressurser på å kjøpe amerikanske serier. Det skal vi fortsatt gjøre, men vi ser at norsk innhold blir stadig viktigere, sier Sandnes.