TV 2-sjef Kåre Valebrokk slutter i tv-konsernet i 2007, og jakten på hans erstatter har startet. Nå kan Valebrokk fortelle at han har gitt TV 2s styreleder, A-pressens konsernsjef Alf Hildrum, en liste med mulige kandidater til én av de mest attraktive toppstillingene i det norske mediemarkedet.

– Jeg har gitt min styreleder navnene på tre fire personer som han bør snakke med. Hvem disse er forblir mellom min styreleder og meg, sa Valebrokk da han ble intervjuet av Terje Svabø på Presseklubben i Oslo i går.

Valebrokk fortalte videre at to av hans kandidater ikke har redaksjonell erfaring, men har forretningsmessig bakgrunn og tyngde. TV 2-sjefen trodde heller ikke NRKs avtroppende kringkastingssjef ville være en aktuell kandidat som hans erstatter i TV 2.

De heteste kandidatene til stillingen som sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2 skal etter det Kampanje får opplyst være Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum, VG Multimedia-sjef Torry Pedersen og Telenor Broadcast-sjef Stig Eide Sivertsen. Også Dagens Næringsliv-sjef Amund Djuve kan bli vurdert av styret i TV 2 . Valebrokk kom fra stillingen som sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv da han høsten 1999 ble ansatt som TV 2-sjef. TV 2s salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll kan også være en kandidat, men han mangler redaksjonell kompetanse.

Ansett en pressemann!
Valebrokk kunne fortelle at det var ingen kvinner på hans liste over mulige sjefkandidater:

– Nei, skal jeg være ærlig, så er de tre mest sannsynlige kandidatene menn, og det er av historiske årsaker, sa Valebrokk

TV 2-sjefen mener hans etterfølger bør ha solid medieerfaring.

– Mitt råd til styret er: Skaff nå for guds skyld en pressemann, og i det ligger det ingen kritikk av Arne Jensen. (tidligere TV 2-sjef, red.anm.). Jeg mener den nye sjefen bør ha jobbet ti år i nattredaksjonen i VG. Selv har jeg jobbet der i seks år til sammen, hvorav ett år i nattredaksjonen. TV 2s sjef må være ekstremt opptatt av journalistikk, og helst være ingeniør for å kunne forstå bakkenettet og teknologien, smilte Valebrokk.

– Betyr det at du mener Stig Eide Sivertsen er uaktuell, skjøt intervjuer Terje Svabø inn.

– Stig Eide Sivertsen var med og etablerte Nettavisen og har gjennom sin familie bånd til medievirksomhet, så han er ingen novise. Men den nye TV 2-sjefen må være sterkere enn som så, det må være en som får respekt i nyhetsdivisjonen. Når nyhetsfolkene vet at den nye sjefen vil dem vel og vil forsterke nyhetsdivisjonen, så blir det ro og tid til å gjøre andre ting. Den nye TV 2-sjefen må kunne annonsemarkedet og kjenne det kommersielle tv- og mediemarkedet. Som TV 2-sjef må man dra inn 2,7 milliarder kroner hvert år. Det er ingen frøkenjobb, sa Valebrokk og understreket at det ikke var vondt ment da hans bemerkning utløste litt piping og andre mishagsytringer blant kvinnene på Presseklubben.

Telenor er som jordrotter
Svabø spurte Valebrokk om han som gammel liberalist er bekymret for eierkonsentrasjonen i mediemarkedet.

– Ja, jeg har jo tenkt på det. Men nå er jo Konkurransetilsynet vant med å bli overkjørt av en sosialdemokratisk og rødgrønn regjering. Når jeg snakker om eierkonsentrasjon, så tenker jeg ikke først og fremst på Mecom, men Media Norge. Jeg er også bekymret for den makt Telenor får i mediemarkedet. Innhold og distribusjon er kommet veldig nær hverandre, sa Valebrokk, som senere sammenlignet Telenor med jordrotter.

– Jeg har sagt dette til Telenor-folk også. Jeg har sammenlignet Telenor med en bøle jordrotter. Du kan prøve å stenge dem inne, men de dukker likevel opp overalt. Men Telenor skal ha for at de er dyktige med forretninger, som jeg er litt opptatt av i stille stunder.

Det var Oslo Journalistklubb som inviterte til samtale med de avtroppende tv-sjefene Kåre Valebrokk og John G. Bernander, som måtte melde forfall. Men forsamlingen ble underholdt av en meget opplagt Valebrokk, som til tross for hektisk førjulstid med lutefisk og gjester på Theatercafeen, var i god, gammel form.

Dropper ekteparet Hagen
Og selvsagt fikk Valebrokk spørsmål om de berømte lutefiskmiddagene, hvor han møter kunder og kontakter innen politikk, medier, næringsliv og kultur. De fleste takker ja til invitasjonene, ifølge Valebrokk.

– Carl I. Hagen sier at han ikke vil komme med mindre Eli får være med. Men hvis alle konene skulle være med, måtte jeg har drukket og spist sammen med til sammen 200 gjester, og ikke 100. Da hadde det ikke vært mye lever igjen til julaften, sa Valebrokk.