Omsetningen til den globale podkastplattformen Acast økte med nesten 250 millioner kroner i fjor. Acast er en av verdens største distribusjonskanaler for podkaster og en markedsplass som teller 100.000 podkaster og rundt 400 millioner avspillinger hver måned. Ser en på selskapets årsregnskap økte omsetningen med 246 millioner svenske kroner til 1,6 milliarder kroner.

Det norske salget derimot er ikke på mer enn rundt 30 millioner kroner om en legger omsetningstallene for 2022 til grunn. Acast ønsker ikke å opplyse omsetningstall for 2023 isolert.

- Målet vårt er å skape et miljø der podkaster er tilgjengelige på alle plattformer, slik at lyttere kan engasjere seg med innholdet når det passer dem. Denne tilnærmingen gjør det mulig for podkastskaperne våre å nå ut til publikum av alle størrelser, uavhengig av deres rekkevidde eller innflytelse. De betydelige avkastningene som genereres for skapere i Norge, er et bevis på den blomstrende naturen til vårt åpne økosystem, sier Erik Bratland, salgsdirektør i Acast Norge i en melding. 

Siden starten i 2018 har Acast i Norge generert en samlet pott til podkastskapere verden rundt på nesten 54,6 millioner kroner, og Acast mener det «er et bevis på investeringene som er gjort i det norske podkastmarkedet av byråer, merker, podkastskapere og lyttere.»

Noen av de mest kjente podkastene på plattformen er «Leger om Livet» med Annette Borge Dragland,, «Jan Thomas og Einar blir venner» med Jan Thomas og Einar Törnquist og Helle Nordbys «Chit Chat med Helle».

- Siden Acasts etablering i Norge, har fokuset vårt vært å forsterke stemmene til lokale skapere. Med et mangfoldig utvalg av podkastskapere innenfor nettverket vårt som samlet tiltrekker seg et betydelig antall månedlige lyttere over hele Norge, fortsetter vårt dedikerte team å dyrke sterke relasjoner innenfor det norske podkastmiljøet. Vi gir skaperne den nødvendige støtten for å låse opp sitt fulle potensial, ved å dra nytte av vårt globale nettverk av over 100 000 podkaster. Vår forpliktelse til å styrke skaperne ytterligere styrker vår dedikasjon til deres suksess, sier Thomas Veheim, innholdsregissør i Acast Norge.

Ifølge analyseselskapet IRM så er det forventninger om at reklamemarkedet for podkaster vil øke med 17 prosent i 2024.  Det kan Acast saktens trenge for selskapet taper mye penger. I 2023 akkumulert gikk Acast med et tap på hele 170 millioner svenske kroner.

Her kan du se tallene til det svenske podkastselskapet Acast for hele 2023. Alle tall i MSEK. 

Acast 2023 2022 Endring i %
Omsetning 1.636,3 1.390,3 + 17
Driftsresultat - 258,6 - 352,6 -
Resultat før skatt - 170,9 - 353,6 -