- Jeg reagerer sterkt på det jeg vil kalle misbruk at Stortingets ressurser og medrepresentantenes tid, sier Høyres Tage Pettersen til NTB.

Han har vært saksordfører i Stortinget for et forslag fra SV om NRKs holdning til Israels deltakelse i Eurovision, og reagerer sterkt på SVs framferd.

Saken startet midt under den norske MGP-finalen 3. februar.

SV gikk hardt ut og ville instruere NRK om å jobbe for å utestenge Israel fra Eurovision. Bakgrunnen var Israels krigføring på Gaza.

Utspillet ble raskt møtt med kritikk og ble beskyldt for å gripe inn i NRKs uavhengighet. Da SV formelt leverte forslaget til Stortinget, var det med en helt annen ordlyd:

- Stortinget ber regjeringen gjøre det klart overfor NRK at de står fritt til å jobbe for en utestengelse av Israel fra årets finale i Eurovision Song Contest, foreslo partiet.

SV forklarte overfor Aftenposten at endringen i tonen skyldtes at det hadde skjedd en tabbe i kommunikasjonsavdelingen da den første pressemeldingen ble sendt ut.

- Et godt svar
Nå er det klart SV heller ikke vil stemme for det endelige forslaget de selv fremmet.

- Ettersom kulturministeren ga oss et oppklarende og godt svar på hvordan NRK skal forholde seg til dette, ser ikke SV lenger behov for å fremme forslaget, sier SVs Kathy Lie til NTB.

Hun var med å fremme Eurovision-forslaget sammen med Ingrid Fiskaa (SV) og SV-leder Kirsti Bergstø.

- Vi er glade for at kulturministeren er så tydelig på NRKs uavhengighet som kringkaster, og at de derfor gjør helt egne vurderinger på hvordan de forholder seg til både den europeiske kringkastingsunionen og den politiske situasjonen i verden og Norge, sier hun.

- Bare pinlig
Saken ble tirsdag ferdig behandlet i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. I innstillingen går en samlet komité inn for å skrote forslaget, inkludert SVs medlem i komiteen, Kathy Lie.

- Hvis det Lie og SV egentlig var ute etter, var statsrådens svar på deres spørsmål, så har vi ordninger med både skriftlige spørsmål og spørretime for å avklare dette, sier Pettersen i Høyre.

- Når man i stedet fremmer et representantforslag, for så å trekke sitt eget forslag, blir det bare pinlig, legger han til.

Etter planen skal boikott-forslaget behandles i Stortinget 19. mars, og det ligger da altså an til å bli enstemmig nedstemt.

Demonstrasjoner
Aktivister, artister og musikerorganisasjoner i Norge og en rekke andre land har i opprop og aksjoner krevd at Israel utestenges fra Eurovision Song Contest som følge av landets krigføring i Gaza.

Finalen går av stabelen i Malmö i begynnelsen av mai.

NRK har sagt at de ikke kan ta initiativ til en kulturboikott, og at det eventuelt er Stortinget eller regjeringen som må bestemme det.

Regjeringen har på sin side gjort det klart at de ikke kommer til å blande seg inn i saken.