4. mai er det duket for prisdryss når norsk TV-bransjes store festkveld Gullruten går av stabelen. I år er det imidlertid endringer i flere av kategoriene. Særlig i deltakerkategoriene er det store endringer.

Når nominasjonene slippes klokken 13, er nemlig verken «Årets kjendisdeltaker» eller «Årets nye deltaker» å spore blant kategoriene. Kategoriene er slått sammen og de nominerte vil slippes på et senere tidspunkt.

- Vi har gjort en morsom vri på «Årets deltaker»-kategorien. Nå skal publikum få være med på å velge de nominerte og til slutt vinneren av denne, sier Åse Kringstad, bransjeleder for Virke Produsentforeningen.

22. april vil ti kandidater, valgt ut av en jury, bli offentliggjort på TV 2-programmet «God morgen Norge». Disse ti vil etter hvert bli skrelt ned til fire finalister, hvor til slutt én av disse stikker av med prisen «Årets deltaker» på Gullruten.

- «God morgen Norge» er en viktig motor i norsk TV-produksjon. De fyller 30 år i år og er en viktig programpost hos vår samarbeidspartner TV 2, så det tenker vi er et fint sted å offentliggjøre kandidatene, sier Kringstad.

Samtidig skrotes det som tidligere har blitt kalt «Publikumsprisen», men Kringstad understreker at det er i «Årets deltaker»-kategoriene at publikum kan sette sitt fotavtrykk under årets Gullruten.

Les også: NRK kan gjøre storeslem på Gullruten - her er alle de nominerte

Kjendiser og ikke-kjendiser
I fjor skilte Gullruten på kjendisdeltakere og vanlige deltakere. Det gjør de altså ikke i år.

- Vi så at det ikke fungerte så godt. Kategorien bør ha med personer seerne har blitt kjent med som deltakere når de har sett dem på TV, uansett hvor profilerte de er, sier Kringstad.

- Er det ikke en overhengende fare om at de mest profilerte vil få mest stemmer?

- Jeg vil ikke bruke ordet «fare». Det er en kategori publikum skal kjenne seg igjen i. Det må reflektere hva folk har sett på TV. De deltakerne, uansett om de er kjendiser eller ikke, som folk enten har blitt glad i, frustrert av eller hatt moro av å følge, sier Kringstad.

Flere humorkategorier
I tillegg til disse endringene, så innføres det to nye humorkategorier, samtidig som «Beste humorprogram» består. De to nye kategoriene er «Beste humordrama» og «Beste skuespiller humor».

Programlederkategorien for nyheter og aktualitet fjernes fra i fjor, dermed er det to programlederkategorier og ikke tre. «Beste reality» og «Beste livsstil» slås også sammen, og blir «Beste reality- og livsstilsprogram».

- Det ligger ingen dramatikk i å gjøre justeringer i kategoriene, her forsøker vi å ha så relevante kategorier som mulig og må derfor gjøre justeringer i takt med TV-tilbudet.

Med alle kategoriene som har blitt fjernet, lagt til og sammenslått går antall kategorier i Gullruten ned fra 22 priser i fjor, til 20 priser i år.

Leder:

Åse Kringstad, bransjeleder for Virke Produsentforeningen, forteller om de mange endringene i Gullruten-kategoriene.

NRK med suverent flest nominasjoner
Ifølge oversikten Kampanje har fått oversendt stiller NRK med hele 44 nominasjoner på Gullruten. Det er opp 14 nominasjoner fra i fjor. TV 2 følger nærmest med 18 nominasjoner, mens de siste 18 nominasjonene er fordelt på Viaplay, Warner Bros. Discovery, Netflix og VGTV.

Kringstad understreker imidlertid at det er produksjonsselskapene og ikke kanalene som står i sentrum på Gullruten.

- Vi skulle ønske at det var en bedre spredning utover kanalene, for det er viktig at vi har en bred kanalflora, sier Kringstad og fortsetter:

- Men det er viktig å understreke at dette er ikke en kanalpris, det er en produsentpris. Produksjonsselskapene som mottar prisene lager programmer for alle kanalene, så det blir slik sett litt kunstig å se på hvor mange nominasjoner som går til hver kanal. Samtidig er det viktig at kanalene er synlige og godt ivaretatt, og det er bra at de konkurrerer seg imellom om å ha flest nominerte på sin kanal.

Hun forteller videre at det er 100 fagjurymedlemmer fordelt på 15 juryer som hr stemt frem de nominerte ut ifra hva som har blitt påmeldt.

- Dermed blir det sånn at de programmene som får flest poeng av jurymedlemmene, blir nominert. Det er ikke noe vi i Stiftelsen Gullruten kan rå over, og det skal det heller ikke være. Det er det gode innholdet som skal konkurrere om prisene, sier Kringstad.