- Det sies ofte at valg avgjøres i den intense valgkampen, men den vinnes i den lange. Når vi vinner valg, har vi stort sett også vunnet den lange valgkampen. Det gjorde vi ikke i år. Jeg tror det er en av årsakene til at vi gjorde et dårlig valg, sier Jonas Gahr Støre.

Partiet er i dag samlet for å diskutere lokalvalget i september, hvor Arbeiderpartiet mistet makten i et stort antall kommuner og Høyre ble for første gang på 99 år større enn Arbeiderpartiet.

- Resultatet stod ikke til ambisjonen og vi ble ikke største parti. Jeg forstår at mange kaller det en krise. Jeg erkjenner også at situasjonen er alvorlig. Det er for å forstå hvorfor valget gikk slik det gikk at vi er samlet i dag, fortsetter Støre

- Veksten kom for sent
I sin tale konkluderte Støre med at valgresultatet var altfor dårlig for Arbeiderpartiet. Støre mener likevel at «det er bra» at partiet klarte å få 4.000 nye medlemmer gjennom valgkampen.

- Det er bra. Vi har satt dagsorden, mobilisert og vokst gjennom en intensiv valgkamp, sier Støre.

Veksten kom likevel «for sent», ifølge partilederen.

- Utgangspunktet var for lavt og da blir resultatet for dårlig. Det kan handle om at flere forhåndsstemmer og at halvparten av velgerne er i bevegelse. Men viktigst er at vår oppgave i valgkamp ikke bare er å mobilisere rett før valget, men også klare å overbevise i god tid før valget. Med andre ord vi må vinne den lange valgkampen. Det tror jeg er en lærdom vi ser nå, sier Støre.

Kampanjes valgkampjury, som i år ga prisen «Årets valgkampvinner» til Høyre, mente partiet fikk prisen mye på grunn av nettopp «den lange valgkampen».

- I to år har Erna Solberg reist land og strand rundt og stått i spissen for landets mest aktive politiske verksted. Høyre har også vært gode til å utnytte de digitale kanalene i valgkampen.

Les også:  Høyre er årets valgkampvinner: - Moderne valgkamp er en maraton

Valgkampjuryen mente også at de mange habilitetssakene som regjeringen og Arbeiderpartiet fikk i fanget i sommer «forstyrret det politiske budskapet.»

- Habilitetssakene treffer Arbeiderpartiet. Det tok mye oppmerksomhet fra de store sakene og det virket demoraliserende, sier Støre.