Fredag kom sjokkbeskjeden om at stjerneskuddet Lucas Braathen legger opp som alpinist - bare 23 år gammel. Bakgrunnen for det dramatiske valget kaller han for «ekstremt respektløs behandling» fra Norges Skiforbund.

- Da gleden ikke lenger er til stede, velger jeg å begynne på min neste reise. Livet er for kort til å holde på med ting som ikke gjør meg glad, sa Braathen på pressekonferansen fredag.

- Like sjokkert som alle andre
I lengre tid har Braathen vært i konflikt med skiforbundet om bilderettigheter, etter at han tidligere i høst stilte opp i en reklamekampanje for det svenske klesmerket J. Lindeberg. Avgjørelsen om å legge opp har han holdt på i «tre-fire uker, fortalte han.

– For første gang på i hvert fall et halvt år er jeg glad, og for første gang på en årrekke føler jeg meg fri. Alle som kjenner meg vet at frihet er en av mine største kilder til suksess og glede, sa Braathen til pressen i Sölden.

Årsaken til konflikten er at Norges Skiforbund har en avtale med Helly Hansen, som har bransjeeksklusivitet. Det betyr at utøverne ikke kan reklamere for andre klesmerker. Braathen har tidligere uttalt at han «tråkket feil» og beklaget seg overfor Helly Hansen og lagkompiser. Til Skiforbundet beklaget han for å ha sunket til deres nivå og mente hele reklamekonflikten kunne vært unngått med dialog.

- Jeg ble like sjokkert som alle andre, sier PR-rådgiver Rune Brynhildsen til Kampanje.

Han har vært manager for mange utøvere tilknyttet ulike særforbund, og har blant annet jobbet med Ingebrigtsen-brødrene, Cecilia Brækhus, Henrik Kristoffersen og er i dag manager for langrennsløper Harald Østberg Amundsen.

- Først må jeg si at når en 23-åring sitter på en pressekonferanse og sier at han ikke lenger orker å gjøre det han er mest glad i, så står det enorm stor respekt for det valget, og ikke minst selve handlingen. I dette tilfellet er det ingen vinnere - bare tapere, bortsett fra kanskje J. Lindeberg og andre som vil kunne nyte godt av hans videre karriere utenfor skibakken, sier Brynhildsen. 

- Den norske modellen er utdatert
Brynhildsen mener at konflikten er lite nyansert og satt på spissen.

- Det er veldig svart og hvitt med to fronter der man er enten for eller imot på utøvernes eller på forbundets side. Men jeg mener at ingen av partene opptrer urimelig med sine prinsipper. Jeg kjøper rett og slett ikke at utøverne er grådige kun med fokus på seg selv, og jeg sluker ikke rått at forbundet kun er gjeng grådige monopolister, sier han. 

Han mener forbundet lider av nedarvede synder.

- Den norske modellen er utdatert og har ikke klart å snu seg like raskt som resten av samfunnet generelt, og verdens største underholdningsindustri spesielt. Utøverne er nyskapende innovatører, mens den organiserte idretten drar beina etter seg. Idrettsmodellen er blitt en koloss på leirføtter, uten rom for improvisasjon og problemløsning.

- Hvis man ikke stiller seg lojalt i rekkene får man det laveste kastemerket plassert i panna. Det er systemet det er noe galt med. De som prøver å styre eller utøve systemet gjør bare sitt beste under de rådende rammer. Nytenkning og modernisering tar ufattelig lang tid i et slikt regime.

- Fordrer dialog og smidighet
Brynhildsen legger til at det har virket som en ekstremt komplisert situasjon fra utsiden, og er sikker på at det kunne vært mulig med en god løsning.

- Men det fordrer dialog og smidighet. Og det har vært en mangelvare virker det som. For det er helt tydelig at det enkleste er fornuft og kommunikasjon. I stedet har det blitt en gordisk knute ingen forstår seg helt på. 

Han synes det er kjempetrist for alle som er glade i sport og toppidrettens profiler.

- Basert på det Braaten fortalte og den personligheten han viste, synes jeg han fremstår uvanlig reflektert, bevisst og sterk. Jeg kan ikke huske å ha sett en idrettsutøver som har holdt en sterkere pressekonferanse. Uavhengig av tema. Dette er noe av det råeste jeg har sett fra en idrettsutøver i 20-årene, og det viser at han ikke går pokertaktisk «all in» i håp om å tvinge forbundet til retrett - men virkelig har bestemt seg. Det står det ufattelig respekt av. Det handler om verdier.

- Ting kunne vært håndtert annerledes
Like etter klokken to, erkjente alpinistenes sportssjef Claus Ryste, at skiforbundet kunne ha taklet landslagskonflikten annerledes og før Braathens overraskende karrierestopp.

- Det er åpenbart der vi står nå, at ting kunne vært håndtert annerledes. Jeg ønsker ikke å gå inn på det nå. Det er litt for ferskt for det, sa Ryste til TV 2, etter sjokkmeldingen.

Braathen debuterte i verdenscupen som 18-åring og tok sin første verdenscupseier i Sölden for tre år siden. Siden har han kjørt inn til fire nye seirer og sju pallplasser. I fjor var han helt i toppen i de fleste renn og vant slalåmcupen sammenlagt.

Helly Hansen skriver i en e-post til Kampanje at de verken kan kommentere eller diskutere en sak angående en tredjepart. Det har så langt ikke lykkes Kampanje å komme i kontakt med J. Lindeberg.