Navn: Isabelle Ringnes

Stilling: Tech-gründer og samfunnsdebattant 

Alder: 35

Aktuell: Gikk hardt ut mot norsk næringliv for sin overdøvende taushet i den pågående humanitære krisen i Gaza

- 2023 er året KI skjøt fart. Hva tror du blir det store gjennombruddet i teknologiverdenen i 2024?

- Jeg setter min lit til at 2024 er året vi ser at generativ KI flytter seg fra noe first-movers og artige festtalere bruker til å bli et essensielt verktøy på arbeidsplassen. Vi kommer i mye større grad til å lene oss på generativ tekst, design, musikk og video og det vil utfordre og gi nye muligheter til en del bransjer. Samtidig vil det stille mye høyere krav til oss som samfunn i forhold til både omstilling, læring og det å være kildekritiske . Det går i et rasende tempo så det vi opplever som imponerende i år kommer nok til å virke latterlig om ett år.

- Hva spiser og drikker du på julaften?  

- Jeg spiser risengrynsgrøt, ryper og creme bruleé. Og når jeg ikke er gravid som jeg er i år og var i fjor, så drikker jeg aller helst rødvin og glühwein.

- Om du skulle oppsummere 2023 med tre ord, hvilke ord ville du valgt og hvorfor akkurat de ordene?  

- Skuffet over menneskeheten.

- Hvilke personer har imponert deg mest i 2023?  

- Lindis Hurum og Mads Gilbert. To personer som har stått utrettelig på for å sette fokus og stopp på tragedien vi ser utspille seg i Gaza. De viser lederskap, mot og integritet på en måte jeg mener verdens statsledere har mye å lære av akkurat nå.

- Hvem får prisen for å være årets mest woke person, og hvem vil du kansellere? 

- Årets mest woke person er den som forstår at å være «woke» handler om respekt og forståelse, ikke om poeng i sosiale medier. Så mener jeg vi heller skal kansellere kanselleringen og fokusere på dialog og læring.

- Hva er det beste (og verste) du har brukt KI-verktøy til i år? 

- Beste jeg har brukt KI til er å utfordre meg selv til å bli mer kreativ i foredrag og tekster. Chat GPT 4 er blitt min beste og mest ivrige kollega, og så slipper jeg alle høflighetsfrasene. Det verste jeg har brukt KI til var å lage en deep-fake av Jonas Gahr Støre i forbindelse med et foredrag. Den ble helt ræva.

- Næringslivet tok tydelig standpunkt under invasjonen av Ukraina. Hvordan opplever du næringslivets engasjement i krigen mellom Israel og Hamas? 

- Vi opplever en av de verste humanitære svikene i vår levetid, en situasjon som ligner en krig i barnehage- og våre ledere gjemmer seg bak feige argumenter som at «det er komplisert» når de velger å være stille. Barnemord, krigsforbrytelser og massebombing er ikke komplisert. Det skal være det enkleste i verden å fordømme, høyt og tydelig. Om vi ikke klarer å rope et felles stopp til de grusomhetene vi ser utspille seg nå mener jeg vi har mistet selve kjernen i menneskeheten. Hele denne situasjonen har gjort meg utrolig skuffet over menneskeheten og vestens dobbeltmoral.

- 2023 har vært en endeløs rekke av politiske skandaler. Har din tillit til norske politikere svekket seg, eller har du fortsatt troen på våre folkevalgte? 

- Jeg har tro på at våre folkevalgte er nettopp det - folk valgt av folk. De er fulle av feil de også, og heldigvis så bor vi i et samfunn hvor lovbrudd avdekkes og hvor det er en relativt stor grad av transparens. Jeg kan tilgi politikeres feil så lenge de viser at de er åpne, ærlige og lærer av sine feil.

- Vibeke Fürst Haugen legger bak seg sitt første hele år som kringkastingssjef. Hvilket terningkast vil du gi henne? 

- Jeg opplever NRK som Norges beste mediehus hva gjelder å eie samfunnsansvaret. De har høy kvalitet på journalistikken og har hatt den beste dekningen av krigen i Gaza så langt. Året har bydd på noen store feilvurderinger, men jeg synes Vibeke takler det bra. Hun viser at hun evner å stå i kritikk, mediestormer og eie sine feil. Igjen, uansett hvor man er leder i landet så vil man gjøre feil. Det viktigste er for meg hvordan man håndterer feilene og hvilke justeringer man gjør som følge av det. Jeg har tro på at hun vil vise at hun har lært av sine feil i 2024.

- Hva gleder du deg mest til i 2024? 

- Jeg får enda et barn i april og er spent på å treffe det nye familiemedlemmet. 

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2023 kommer du til å huske best

- Her er jeg med vår nyfødte sønn i januar, et par uker etter fødsel. Bilde beskriver en ny helt hverdag som samtidig er helt lik den gamle. En venninne av meg tok dette bilde uten at jeg visste det. Her stresser jeg rundt i byen, ikledd knall rosa klær, akkurat som før- men plutselig i en helt ny mammarolle og med det kjæreste jeg har på armen. 

Nybakt mamma:

Isabell Ringnes plukker ut dette bildet med sin nyfødte sønn fra kamerarullen på mobilen. - En venninne av meg tok dette bilde uten at jeg visste det. Her stresser jeg rundt i byen, ikledd knall rosa klær, akkurat som før- men plutselig i en helt ny mammarolle og med det kjæreste jeg har på armen, sier Isabelle Ringnes. Foto: Privat.