Den digitale dagligvarebutikken Oda, tidligere kjent som Kolonial.no, kaster seg inn i lavpriskrigen og tar opp kampen med dagligvarekjedene Rema 1000, Coop og Kiwi. Matbutikken på nett kunne onsdag fortelle at de nå «dumper prisene på 3.000 varer». 

- Oda er første matbutikk på 17 år som utfordrer kjedegigantene på pris, sier markedssjef Mari Hoftun til Kampanje.

Ikke siden Lidl og Ica var å finne på det norske markedet, er det kommet inn butikkjeder som har turt å prøve seg på pris i et matvaremarked som rundet 200 milliarder kroner i fjor. Men både Lidl og Ica måtte etter hvert kaste kortene og trekke seg ut av markedet

- Vi får håpe det går bedre med Oda enn det gikk med Lidl og Ica da eller?

- Ja, og vi føler vel egentlig at vi har bevist det allerede, sier Hoftun.

Lanserer egen matbørs
I Norge står lavpriskjedene for omtrent to tredjedeler av dagligvaresalget og ved å senke prisene til Rema 1000s og de andre kjedenes nivå, ønsker Oda innpass hos nye grupper. Hoftun sier selskapet «har jobbet med innsiktsfasen et halvt års tid».

- Vi mener det skal være enkelt med pris. Da må det også være full åpenhet. Derfor har vi laget vår egen prissammenligning der du enkelt kan sammenligne prisene våre opp mot andre matbutikker. Dette er en førsteversjon, og i ekte Oda-ånd vil den bli utviklet videre fremover. Nå slipper du å vente på VG matbørs for å være trygg på at du ikke blir lurt, sier hun.

Dermed tar Oda opp kampen med noen av landets aller største annonsører. Tall fra Nielsen som måler reklameinvesteringene i Norge viser at dagligvarekjedene Rema 1000, Kiwi og Coop alltid ligger helt i toppen med investeringer på flere hundre millioner.

- Dagligvarekjedene bruker like mye annonsekroner på en måned som vi bruker på et år. Da sier det seg selv at vi må konkurrere gjennom å ha et bedre produkt og gode beviser på at det er lave priser, sier hun.

Hoftun vil ikke si hvor mye Oda kommer til å øke markedsføringen fremover. 

Les også: Slutter i jobben som landets største reklamekjøper – men forlater ikke dagligvarebransjen

Her kan du se en av de nye reklamefilmene til Oda:

Pol står bak filmene
De nye filmene skal vises både på TV 2, VG og Google og kampanjen skal også følges opp i digitale kanaler som Facebook, Instagram og Snapchat.  Dermed går Oda på lufta med sin første store kampanje etter navnebyttet tidligere i år, og igjen så er det reklamebyrået Pol som står bak de nye filmene.

- Jeg må takke teamet i Pol for en fantastisk innsats i en intensiv prosess. De har vært utrolig flinke til å lage kommunikasjon som snakker pris, men på vår måte, sier Mari Hoftun.

Det er det kreative teamet Thorbjørn Ruud og Robert Radoli som står bak kampanjen sammen med rådgiver Monika Augustsson og prosjektlederne Tone Bøygard og Ragnhild Synnes. Designer har vært Thomas Eklo Skaara.

- Når Oda nå skulle ut og posisjonere seg som lavprisbutikk, ble det veldig viktig å være tydelig på at det nå handler om lave priser og ikke enkelheten med levering hjem, som jo har vært Odas største konkurransefordel så langt. Priskommunikasjon er noe av det vanskeligste å få både troverdighet og oppmerksomhet rundt, og derfor går kommunikasjonen rett på tema og er i en stil som oser av Odas farger og uttrykk, sier rådgiver Monika Augustsson.

Hun sier at de «denne kampanjen ønsker vi å få frem at dette er et tydelig posisjonsskifte for Oda inn i lavprissegmentet».

- Samtidig som Odas personlighet må komme tydelig frem sånn at det ikke er noen tvil om hvem det er som nå prater om lave priser. Vi ønsket derfor å få inn litt lekenhet og humør i priskommunikasjonen, og valgte derfor et samarbeid med Animasjonsdepartementet som er veldig dyktige på nettopp dette, sier Pol-rådgiveren.

- Dette er ikke kortsiktig stunt
Mer enn en ren priskampanje, mener Hoftun det er snakk om «en reposisjonering av merkevaren». Oda har i dag allerede et utvalg på totalt 7.000 varer noe som ifølge Hoftun er vesentlig større enn dagligvarekjedene. Nå skal prisene også senkes på tusenvis av dem.

- Dette er ikke et kortsiktig stunt, men en permanent endring av flere tusen priser, hvor vi fra nå har like lave priser som lavpriskjedene. Dette er med andre ord noe helt annet enn priskuttkampanjene du ofte ser fra lavprisbutikkene, sier Hoftun.

- Dere har en liten andel av markedet på 200 milliarder i dag, hvor mye mer av dette markedet skal dere nå ta?

- Vi har kunnet senke prisene våre nå fordi vi har vokst og nådd over 300.000 kunder. Med denne prisendringen håper vi å ha fjernet alle grunner til å ikke få matvarene levert på døra. Vi har allerede fått god respons og mange som vil handle etter at vi gikk ut med nyheten i dag. 

Dropper slagord
Selv om nettmatbutikken går inn i priskrigen, er det imidlertid ikke med noe nytt, stort pris-slagord som skal følge Oda i tiden som. Fra før av har Rema 1000 slagordet «Alltid lave priser», mens konkurrentene Xtra og Kiwi enten «gjør det billig» eller «kjapt, trygt og billig». 

- Vi har ikke noe nytt slagord. Den store nyheten er at du ikke lenger trenger å velge mellom stort utvalg, kvalitet, enkelhet og pris. Nå får du alt dette fra samme sted, levert på døra. 

-  Rema sier det er 1000 grunner til å handle hos dem, hvor mange grunner har Oda?

- Spørsmålet er vel om du trenger noen flere grunner til å gå i butikken i det hele tatt, nå når du får alt du trenger på døra til lave priser, sier hun.

Girer opp:

Daglig leder og Oda-gründer, Karl Munthe-Kaas , girer opp i dagligvarekrigen når han nå vil utfordre de store kjedene på pris. Foto: NTB