Torsdag satte Frisk Asker snuta mot Østfold og Stjernehallen i Fredrikstad for elitehockey oppgjøret mellom hjemmelaget Stjernen Hockey og Frisk Asker. Med tre minutter igjen av ordinær spilletid av midtperioden i EHL-oppgjøret smalt det utpå isen, i det som trolig ikke vil huskes som en Frisk Asker-seier - men en blodig avslutning på oppgjøret.

Frisk Asker-spiller Olivier Dame-Malka (33), kastet hanskene og slo til Sondre Grønli (18), som ble liggende på isen med blodig ansikt. Dette var også Dame-Malkas siste dag i kontrakten med Asker-klubben.

Hockeykommentator Jörgen Wahlberg i TV 2 uttalte at det var en «kjempeskandale» om Dame-Malka slo ned Grønli fordi kontrakten hans gikk ut.

- Det er helt uaktuelt å pisse på norsk hockey på denne måten, kommenterte Wahlberg.

- Dette er uakseptabelt
Hovedsponsorene til Frisk Asker er energiselskapet Energima og Sparebank 1 Østlandet. Sistnevnte har vært sponsor siden 2010 og forlenget avtalen med to nye år i november 2022. Noe som betyr at dagens sponsoravtale med klubben strekker seg til slutten av dette året.

- Det er en svært alvorlig hendelse som ikke har noe å gjøre verken på en idrettsarena eller andre steder. Vi har gitt Frisk Asker tydelig beskjed om at dette er uakseptabelt og at vi forventer at de tar avstand fra dette og følger opp saken på en god måte videre, sier informasjonssjef i Sparebank 1 Østlandet, Bjørnar Mickelson til Kampanje.

- Vil få alvorlige konsekvenser
Dette er derimot ikke første gang Dame-Malka slår inn overskrifter. Tidligere denne sesongen fikk franskmannen tre kampers utestengelse for å ha slått ned en motspiller. Da var det Lillehammer-spiller Mads Homdrom det gikk utover. Likevel valgte Frisk Asker å forlenge kontrakten med Dame-Malka, og hendelsen fikk heller ingen konsekvenser for sponsoravtalen med Sparebank 1 Østlandet.

Men nå er tabbekvoten full, ifølge informasjonssjefen.

- Skulle noe slikt skje igjen så vil det kunne få alvorlige konsekvenser for samarbeidet, sier Mickelson.

Og legger til:

- Vi har tiltro til at Frisk Asker og Ishockeyforbundet tar dette med i betraktningen når de håndterer hendelsen videre. Vi sponser klubben, og de har gjort en god jobb både på elite-, bredde- og samfunnsnivå i mange år. Her har en enkeltspiller gjort noe svært alvorlig, og vi forventer at dette håndteres innenfor de regler som gjelder.

- Hvordan opplever dere å være sponsor, i det som omtales som en skandale i norsk hockey?

- Dette er en hendelse som aldri burde funnet sted på en idrettsarena eller andre steder. Likevel har det skjedd, og det er klart at det gjør vondt å se på. Som sponsor har vi gitt klubben tydelig beskjed om at dette er uakseptabelt, og vi forventer at de følger opp saken på en god måte og tar avstand fra hendelsen.

- Noe vi tar avstand fra
Daglig leder Frisk Asker Nicolay Sørensen, sier de tar sterk avstand fra det som skjedde under kampen mot Stjernen torsdag, og forsikrer om at de har vært i kontakt med både daglig leder i Stjernen og Grønli.

- Vi ønsker ikke slike scener i norsk hockey og vi som klubb er tydelige på at vi har et ansvar for å unngå at slike ting skjer. At SpareBank 1 Østlandet reagerer på situasjonen som utspilte seg i går har vi full forståelse for. Vi har vært i dialog med de tidligere i dag og bekreftet overfor sponsoren at vi kommer til å ta tak i situasjonen.

Sørensen sier også at de har forståelse for hovedsponsorens reaksjoner.

- Det som skjedde på isen i går er ikke noe vi kan akseptere, verken av egne eller andre spillere. Vi har sagt klart ifra til våre spillere at dette er noe vi tar avstand fra. Vi ønsker Sondre Grønli god bedring, og håper på å se han på isen om kort tid, sier Sørensen.

- Skamslått
Styreleder i Stjernen Hockey, Gisle Årnes bekrefter overfor Kampanje at de jobber med å sette sammen materiale og at det går mot en politianmeldelse.

- Vi kommer til å bruke de neste dagene på dette for å levere en saklig og objektiv fremstilling av det som skjedde utpå isen.

Årnes kan melde om at Grønli er ved godt mot fredag.

- Etter forholdene, men det er klart at han er preget til en viss grad. Også er han jo skamslått. Vårt medisinske team har tatt godt vare på ham og vi er veldig glade for at det ikke gikk verre. Det var en hendelse med stort skadepotensial, så dette kunne fort ha ledet til en enda mer alvorlig hendelse.

- En stygg sak
Daglig leder i interesseorganisasjonen Elitehockey, Cato Cocozza, kaller gårsdagens hendelse for en «stygg» sak.

- Dette var en importspiller som har rystet Hockey-Norge. Dette er heldigvis ikke hverdagskost og jeg håper virkelig det går bra med Grønli. Jeg håper også at vi slipper å se flere slike hendelser, sier Cocozza til Kampanje.

Frisk Asker vant kampen 5-3, og begge spillerne har fått matchstraff, skriver TV 2.