Kravene ble overlevert til kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Presseforbund og var rettet mot internasjonale teknologigigantene, som Google, Meta, Snapchat og Tiktok.

- Det er uholdbart at teknologigigantene dikterer premissene for en betydelig del av nyhetsformidlingen i Norge. I praksis inntar de altfor ofte rollen som redaktør, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening i en pressemelding.

De seks prinsippene inkluderer viktigheten av redaktørstyrt innhold, at den frie flyten av redaktørstyrt journalistikk ikke må hindres, og at redaksjonelle medier må ha innsikt i og kunne forstå beslutninger som begrenser eller forårsaker spredning av nyheter.

- Redaktørstyrte medier publiserer journalistikk og opererer innenfor et felles etisk regelverk. Kvalitetssikring av journalistikk gjøres i redaksjonene, og kontroll fra plattformene er derfor overflødig, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Trettebergstuen sier til NTB at det bra at presseorganisasjonene har gjort denne jobben. Hun mener disse prinsippene er viktige.

– Så er det også viktig å få dette ut i offentligheten – vi må øke folks bevissthet om hva som skjer. Dette er et politikkområde vi har jobbet mye med, i nært samarbeid med de andre nordiske landene. Når vi nå gjør felles sak her i Norge og i Norden, bør plattformselskapene ta hensyn til innspillene våre, sier hun.

(©NTB)