Denne kommentaren var først publisert i Se og Hør og er gjengitt med tillatelse fra sjefredaktøren og artikkelforfatteren. 

Skal jeg fortelle deg en hemmelighet? I helgen feiret kronprinsparet 50-årsdagene sine med hele Norge. Hurra for det. Men på den private, hemmelige festen slapp bare bestevennene inn. Nå skal du høre …

Forleden dag var det flagg, musikk og farger da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit åpnet portene bak Slottet og inviterte til bakgårdsfest og feiring i forbindelse med sine 50-årsdager denne sommeren. Deler av arrangementet ble sendt på TV, og dermed fikk hele Norge være med på festen – for åpen scene.

På den romslige gjestelista var pyntede representanter fra det offisielle Norge, Stortinget, regjeringen og noen andre utvalgte. Men vent litt, kan du holde på en hemmelighet? Selve bursdagsfesten – der kronprinsessen slo ut håret og kunne være bare Mette – arrangerte hun nemlig noen dager tidligere. Til den hemmelige samlingen var ingen statsråd, sametingspresident eller politimester velkommen. Ikke en eneste departementsråd eller uniformert Forsvarssjef mottok invitasjon. Og i alle fall ikke jeg.

Men da jeg hørte at Mette-Marit skulle holde privat party, tenkte jeg at dette er spennende. Dette vil jeg se. Derfor sendte jeg en fotograf ned for å ta bilder av gjestene som er nærmest kronprinsessen vår. De som omgås henne privat, de som bare kaller henne Mette og som har «MM» lagret på mobilen.

Både Mette-Marit og vennekretsen er blitt eldre siden forrige store feiring, så det var ikke akkurat nattklubb, DJ-er, åpen bar og nachspiel til soloppgang. Men likevel. Først var det en gudstjeneste i Slottskapellet, før alle gikk til fots gjennom Slottsparken og endte bak lukkede dører på Litteraturhuset. Det så hyggelig ut. Men hva så jeg da fotografen kom tilbake med bildene?

Der var barndomsvenner og nye venner. Der kom en tidligere fotballspiller, og så tråkket en forlagssjef forbi. NRK-profil Bård Tufte Johansen skipper sjelden festen når kongevennene inviterer. Og jeg så en smilende milliardær, og flere andre med fete hus, fete biler og fet konto.

Men midt i flokken oppdaget jeg noen som fattet interessen min enda mer. Er dere her også, tenkte jeg? Hvorfor?

For plutselig trippet Hege Duckert over gaten. Husker dere henne? Tidligere TV-programleder, forfatter, kulturpersonlighet og medieleder. I dag er hun betrodd stabssjef i NRK – og rådgiver for selveste kringkastingssjefen.

Og kanskje enda mer overraskende – der kom VGs Anders Giæver med familie, med strak kurs mot Mettes private fest med bestevennene. Giæver er ifølge Wikipedia leder av kommentatoravdelingen i Norges største avis. Dessuten leder han en av landets mest omtalte podkaster, «Giæver og gjengen».

Etter at denne kommentaren ble publisert, er Kampanje blitt gjort oppmerksom på at Anders Giæver ikke lenger leder kommentaravdelingen i VG, slik Ulf André Andersen skriver.

Som den fjerde statsmakt bærer mediene en plikt til å være kritiske vaktbikkjer og sikre integriteten til informasjonen de formidler.

Ettersom verken NRK eller VG sto utenfor Litteraturhuset med sine journalister og fotografer, gjetter jeg at hele festen gikk under radaren hos de to dominerende mediehusene. Er ikke kronprinsessens bursdagsfest verdt oppmerksomheten? Hmm.

Historien har avdekket mange koblinger mellom maktelite, kongelige og medieledere. Det ender som regel alltid i en eggerøre som ikke er heldig, der blandingen av mektige personer fremstår ugrei i en liten andedam som vår.

Jeg skulle gjerne sett ansiktene til mine sjefredaktørkolleger i NRK og VG nå. Synes de det er akseptabelt at båndene er så tett knyttet at deres sjefer Hege og Anders er bestevenn med Mette? Jeg ville ikke vært beroliget.

Jeg husker godt da Hege Duckert giftet seg med Stein Hernes, tidligere spesialrådgiver for Jens Stoltenberg. På den tiden var hun kulturredaktør i Dagbladet der jeg selv var journalist. Vi i redaksjonen ble aldri informert om at kronprinsparet og statsminister Jens Stoltenberg var gjester i bryllupet deres. Da vi uken etter så store bildereportasjer i Se og Hør om vielsen, ble det rabalder internt i Dagbladet. Hun hadde ikke vært åpen om vennskapet.

Anders Giæver og hans kollegaer i VG skal kunne stille seg nøytralt kritiske til monarkiet, til pengebruk, til vårt kommende kongepars fremtid. En av Giævers kolleger har uttrykt offentlig ønske om mer kritisk journalistikk rundt kongehuset. Forleden sang kommentatoren «Hurra for deg» og skålte henrykt for bestevennen Mette.

Disse maktpersonene spiller en betydelig rolle i å bestemme hva offentligheten har rett til å vite. Jeg blir stadig spurt av mine kolleger i journalistikken om hva som rettferdiggjør at Se og Hør dukker opp med fotografer og følger de kongelige her og der. Dette er et eksempel som jeg føler setter et par streker under svaret.

Få andre medieaktører enn Se og Hør har tatt tak i problemstillingen. Det ser ut til at kronprinsparets private vennekrets ikke passer helt inn i brøken?

I forrige uke ble det lagt frem en undersøkelse som avslørte en rekordlav tillit til mediebransjen. Kanskje det er på tide å granske den fjerde statsmakts åpenhetskultur? Som den fjerde statsmakt bærer mediene en plikt til å være kritiske vaktbikkjer og sikre integriteten til informasjonen de formidler. Dette ansvaret innebærer å være åpne om privat omgang med personer av offentlig interesse.

Når mektige medieledere deltar i private fester med kongelige og maktelite, kan det så tvil om uavhengighet og upartiskhet som er avgjørende for troverdigheten. Når det havner i Se og Hør, er det rødmende flaut.

Skal man ha tillit hos lesere, seere og samfunnet generelt, må man være både kloke og åpne om bindinger. Ved å praktisere full åpenhet kan mediene forsikre om at deres integritet forblir intakt, og deres rolle som objektive informasjonskilder forblir uklanderlig.

Se og Hørs fotograf var den eneste som dekket kronprinsessens private bursdagsfest. Kanskje kongefamiliens nettverk faller utenfor NRKs samfunnsoppdrag å kartlegge – og kanskje hadde VG andre ting å dekke forrige helg?

Ikke vet jeg. Men de visste i hvert fall at Mette hadde fest.