Navn: Cato Husabø Fossen

Stilling: Kommunikasjonssjef i Høyre

Alder: 31

Aktuell: Har vært pressesjef for Høyre-leder Erna Solberg under opprullingen av Sindre Finnes' aksjehandler og rykket nylig opp til stillingen som kommunikasjonssjef i Høyre

- Hva spiser og drikker du på julaften?    

- Altfor mye. Vi pleier ha både pinnekjøtt og ribbe. Med vossakorv, rødkål, surkål, potet og kålrabistappe til. Øl og tørr riesling å drikke, og en akevitt på tampen. Min mors riskrem til dessert.

- Om du skulle oppsummere 2023 med tre ord hvilke ord ville du valgt og hvorfor akkurat de ordene?  

- Hvertfall ikke kjedelig. På jobb har det gått i ett, først med valgkamp og så med saken alle kjenner. Privat har jeg, ja, en god del å ta igjen. Jeg tror både samboer og venner er sånn passe imponert.

- På en skala fra 1 til 10. Hvor deilig er det å være ferdig med aksjesaken til Sindre Finnes og tror du det er mulig å begynne planleggingen av valgkampen i 2025 uten den saken i bakhodet? 

- Det er en tier det. Men nei, vi vil alltid måtte forholde oss til det som har skjedd. Å tro noe annet er både arrogant og dumt.

- Hvilken person har imponert deg mest i 2023?    

- Dette blir en klein og partikanin'ete oppramsing: Erna som har stått støtt i en tøff storm, og mine nærmeste kollegaer Jenny Clemet von Tetzschner, Lars Øy og Therese Eia Lerøen som har vært helt avgjørende for at vi kom oss gjennom denne høsten. Det skjedde ikke at alle sammen gikk i kjelleren samtidig, og det er i grunn godt gjort. Og Trude Bakke, Iris Tveten, Daniel Torkildsen Lea, Kine Nossen, Henrik Pettersen Sunde, Casper Lehland og resten av kommunikasjonsavdelingen i Høyre som bidro til tidenes valgkamp, som endte med at vi ble større enn Ap i valg for første gang på 99 år. Og siden jeg allerede har nevnt mange flere enn én, vil jeg også trekke frem Unge Høyre-leder Ola Svenneby som tør å starte og stå i virkelig tøffe debatter, lenge før alle er enige om at det er nødvendige debatter.

- Hvem får prisen for å være årets mest woke person, og hvem vil du kansellere? 

- Det er mange som sier mye dumt, og som jeg godt kunne hørt og sett mindre fra, men jeg har ikke behov for å kansellere det jeg ikke liker. Troll fra både ytre venstre og ytre høyre sprekker best i lyset, så få det frem, så kan folk gjøre seg opp sin egen mening.

- Hva er det beste (og verste) du har brukt KI-verktøy til i år?   

- Foreløpig særdeles lite konstruktivt. Vi var noen på kontoret som i et svakt øyeblikk fikk KI til å lage en visualisering av at Jonas Gahr Støre fremfører juletalen han har fått ufortjent mye kritikk for. Det ble akkurat sånn som du ser for deg.  

- Næringslivet tok tydelig standpunkt under invasjonen av Ukraina. Hvordan opplever du næringslivets engasjement i krigen mellom Israel og Hamas?   

- Det er forståelig at mange bedrifter og merkevarer ønsker å vise tydelig standpunkt etter en fullskala invasjon av et fredelig land midt i Europa. At vårt eget naboland bryter folkeretten og begår krigsforbrytelser inne i et av sine andre naboland er helt spesielt, og sivilsamfunnets reaksjon på det kan ikke bli normen for alt. Jeg synes ikke vi kan forvente at matbutikker, flyselskaper, hoteller og fastfood-steder skal føre sin egen utenrikspolitikk og tone flagg i alle vanskelige konflikter og saker. Det tror jeg det vil komme mer vondt enn godt ut av.

- 2023 har vært en endeløs rekke av politiske skandaler. Har din tillit til norske politikere svekket seg, eller har du fortsatt troen på våre folkevalgte?  

- Jeg har troen. De aller, aller, fleste norske politikere er helt vanlige og hardtarbeidende folk som jobber for å, på en moderat og ansvarlig måte, påvirke samfunnet litt i den retningen de tror på. De aller fleste av dem er lokalpolitikere som ofrer kvelder og helger ved siden av full jobb, fordi de har et engasjement for lokalsamfunnet sitt. Vi er veldig bortskjemte som har det demokratiet vi har i Norge. Så vil det så lenge det er menneskelig å feile, skje at det avdekkes feil og avsløres skandaler. Det viser også at demokratiet virker. Det vi virkelig burde frykte er et år uten feil og skandaler, for da har vi enten fått politikere som ikke er menneskelige eller en presse som ikke virker.

- Vibeke Fürst Haugen legger bak seg sitt første hele år som kringkastingssjef. Hvilket terningkast vil du gi henne?   

- Hun får en 6'er når de kjøper hjem igjen vintersporten. Nei da, ingen revolusjon, men det var det vel ingen som ønsket seg. NRK må være en ekstremt kompleks og krevende organisasjon å lede. Alle kjenner NRK, alle mener noe om NRK og alle elsker å elske eller hate alt NRK gjør. Alt dette gjør jo NRK til en veldig interessant arbeidsplass, men det må, ganske ofte, være utrolig vanskelig å balansere for dem på toppen. Utad har hun jo vært veldig anonym frem til Bamsegutt-saken. og kanskje litt vel lenge inn i den saken), men det antar jeg er et bevisst valg. Jeg synes heller ikke NRK-sjefen trenger å være kjendis. De har nok av folk som vil være på TV der oppe.

- Hva gleder du deg mest til i 2024?   

- Burde si noe klokt om trender og globale utviklingstrekk og undret over hvordan det vil påvirke oss, men akkurat nå kjenner jeg mest på at det skal bli digg med skikkelig sommerferie når den tid kommer.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2023 kommer du til å huske best?  

- I disse habilitetstider tør jeg ikke annet enn å la det forbli i kamerarullen.

På fisketur:

Cato Husabø Fossen lar bildene på kamerarullen være og sender i stedet over et bilde av ham selv og Erna Solberg på fisketur. - To stykker som ikke sitter stille i båten før RIB-tur fra Harstad til Narvik på valgkampens første turné i slutten av juli, sier han. Foto: Nikolai Langfeldt Carlsen/Høyre