Ukraina markerer onsdag 31 års uavhengighet. Dagen i dag, den 24. august, er nemlig Ukrainas nasjonaldag og det er samtidig på dagen seks måneder siden Ukraina ble invadert av Russland. Men det blir ingen stor fest i Ukraina i dag og president Volodymyr Zelenskyj har allerede bedt folk holde seg hjemme.

Nå går den norske byråbransjen sammen med en rekke mediehus for å vise ukrainerne støtte. Reklame- og designbyrået Anti står bak et initiativ sammen med Ukrainas ambassade i Norge om å lage en ønskeliste som viser hva det ukrainske folket ønsker seg. På listen som i dag trykkes i en rekke av landets aviser kommer det frem at ukrainerne ønsker seg alt fra sokker, aggregater, smertestillende og brannbiler. Ingen våpen er imidlertid å se på ønskelisten.

- Denne ønskelisten er høyst reell og viser at Ukraina har behov for annet enn krigsmateriell for å kunne stå i denne situasjonen dag ut og dag inn. Vi har i annonsen tatt et utvalg av en komplett listem, men den komplette listen ligger på den Ukrainske ambassaden sine nettsider, som det linkes til i ønskelisten og annonsen, sier daglig leder i Anti, Kenneth Pedersen, til Kampanje.  

- Hvorfor engasjerer Anti seg i dette?

- Vi gikk tidlig ut og viste vår støtte til Ukraina i denne konflikten. Denne henvendelsen om å bidra kom direkte fra den ukrainske ambassaden. De hadde behov for å få ut budskap om at behovet for hjelp fortsatt er veldig stort, også utover krigsmateriell, sier Pedersen.

Dr. Lilia Honcharevych, chargé d'affaires ved Ukrainas ambassade i Norge, er takknemlig for hjelpen og velviljen det norske folk og bedrifter har vist, og er sikker på at ønskelisten og den ekstra eksponeringen vil hjelpe Ukraina i kampen.

- På vegne av ambassaden og mitt folk vil jeg oppriktig takke Anti, mediebyrået og alle andre som har hjulpet med å spre budskapet, sier Honcharevych.

Et stort antall norske medier og mediehus har bidratt med gratis annonseplass og produksjon av materiell herunder mediebyrået PHD og avishus som Schibsted, Amedia og Klassekampen har bidratt. I tillegg har også 07 Media, Journey Agency, Posten og Dennis Askeland bidratt til å spre budskapet om at Ukraina trenger støtte og hjelp i dag og i tiden som kommer.

- Mange norske bedrifter har allerede bidratt og nå håper vi at flere bedrifter kan bidra med materiell de allerede har tilgjengelig, sier Pedersen i Anti.