Sølvfisken for februar går denne gangen til Try og DNB for vinnerfilmen «Ung-milliarden». 

Juryen mener filmen tar «tak i en aktuell og reell problemstilling, men har plassert den i en kontekst som er mer hverdagslig og gjenkjennende, og like urettferdig». 

Ifølge banken skal DNB låne ut én milliard kroner per halvår i år til unge som ikke har nok egenkapital eller mulighet til å få hjelp fra foreldre. Dette kaller de «Ung-milliarden».   

- Vi har i mange år prioritert de unge, og brukt både over og under en milliard til førstegangskjøpere uten egenkapital, men aldri forpliktet oss til et minimum. Det gjør vi nå, og da var det samtidig viktig at unge ble kjent med denne muligheten, sier merkevare- og markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde til Kampanje. 

Skaper engasjement
Kampanjen har vekket mange reaksjoner, og Forbrukerrådet har blant annet vært kritiske til måten DNB markedsførte produktet på.

- De prøver å lage en forestilling om at unge endelig kan få boliglån; det er ikke sånn en bank skal gi ut lån. Dessuten gir DNB ut store beløp til denne målgruppen uansett, sa fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til TV 2.

Merkevare- og markedsdirektøren i DNB forteller at resultatene av kampanjen viser at det har vært viktig å snakke om ung-milliarden. 

- Slik at færre unge «diskvalifiserer seg selv» fra å ta kontakt med banken om boliglån. Her har teamet lykkes med å formidle et til dels komplisert budskap, på en måte som vi ser på alle våre målinger, har nådd frem og engasjert. Det er en skikkelig boost å se at dette har ført til at flere unge har sett nye muligheter, og det er en bonusboost for teamet å attpåtil få anerkjennelse av bransjekollegaer med en «Sølvfisk», sier Lunde. 

- Kjempestolte
Det er kreatørene Marcus Hassel og Torkel Skjolden fra Try som står bak selve kampanjen. Skjolden forteller Kampanje at dette er deres første «Sølvfisk»

- Fisken henger veldig høyt. Det er rett og slett en veldig god følelse, sier han.

- Hvordan føles det å vinne for denne kampanjen som det har vært mye oppmerksomhet rundt?

- Det er alltid bedre med kommunikasjon som folk snakker om og skaper debatt, enn å lage noe som forsvinner som skip i natten. Filmen baserer seg på innsikt som treffer unge godt, og det er mange som kjenner seg igjen. Vi er kjempestolte, utdyper Skjolden, og legger til at post-tester av kampanjen viser at den har truffet meget godt i målgruppa. 

Teamet hentet inspirasjon fra egne erfaringer.

- Det er ikke så lenge siden vi selv var i en slik situasjon, og det føltes litt som å stå i kø på et utested, det var slående likt. Det er en takknemlig idé å dramatisere og jobbe med. Og det er kult at DNB satser på konseptet, at de tør å velge en idé som gjør noe litt annet. Det er mye bank-kommunikasjon der ute, og mye er likt. Jeg tør påstå at denne kampanjen skiller seg litt ut, sier han.

Reklamefilmen er produsert av Einar Film, med Stian Johansen på regi.  Marcus Hassel og Torkel Skjolden fra Try er kratørene bak kampanjen og Kristina Skogen og Trine Olsen har stått for kundeansvaret.

Her kan du se vinnerfilmen: