Reklamebyrået Pol vinner sølvfisken for mai med en reklamefilm laget for Helsedirektoratet og Psykisk Helse.

- Sølvfisk er vel ikke hverdagkost for noen byråer, derfor føles det bra å vinne, sier Pol-kreatør Sindre Johnstad, til Kampanje. 

Filmen handler om selvmordstanker og tar utgangspunkt i en dyster statistikk. Ifølge tall fra Dødsårsaksregisteret døde totalt 482 menn av selvmord i Norge i 2021 og da NTB omtalte disse tallene tidligere i år, kunne de slå fast at ikke siden 1990-tallet har så mange menn tatt sitt eget liv.

- Målet med kampanjen er å senke terskelen for å spørre direkte om man er bekymret for noen i sin omgangskrets, og at flere skal søke hjelp ved selvmordstanker og psykiske vansker, sa Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet da filmen hadde premiere.

Juryen sier filmen handler om «en alvorlig, viktig og vanskelig tematikk.»

- Juryen synes filmen evner både å alminneliggjøre tunge tanker og med alminneliggjøring, gjøre medmennesker mer oppmerksomme. Filmen benytter kjent musikk som både rammer inn tematikken og fortellingen på en fin måte. Godt jobbet, står det i juryens begrunnelse. 

Les også: Skal snu dyster selvmordsstatistikk: - Om det kan hjelpe bare ett menneske, blir vi fornøyde

Første sølvfisk
Det er første gang Sindre Johnstad og makker Erlend Løfald vinner en sølvfisk, noensinne.

-  Det føles selvfølgelig veldig bra å få sølvfisk og spesielt for en film som denne. Jeg tror det er en tematikk som ligger ganske nært hos veldig mange, så hvis sølvfisken bidrar til at vi får spredd budskapet ut til enda flere, da er vi happy, sier Johnstad

Pol-kreatøren trekker også frem det bevisste valget rundt musikken i filmen, der den norske artisten Bjørn Tomren ble hentet inn for å gi teksten og melodien nytt liv og ny mening.

- Hvis du hører på Harry Nilssons originale versjon av låta, «Everybody`s talkin» fra 1969, får du en helt annerledes vibe. Den er mye mer sommerlig, lett og lykkelig, og har tidligere blitt brukt i Syden-kampanjer på TV. Men, hvis du sakker ned tempoet og lytter ordentlig til teksten, gir det en helt annerledes følelse. Og det var det vi ville få frem fra musikkvalget. Kontrasten mellom hva folk tenker, og hva realiteten er. For sånn er det også med mennesker. Folk kan smile og le på utsiden, men planlegge selvmord på innsiden, sier han.

- Tør å ta samtalen
Sindre Johnstad sier videre at de brukte mye tid på å lese beskrivelser fra mennesker som har klart å riste av seg selvmordstanker. 

- For hvordan det faktisk føles å ha de tankene er det ingen som kan se for seg. Ut i fra denne prosessen kom tanken om lys og mørke, sier han.

Med det forsøkte han og makkeren hans å sette bilder på følelsene som folk sliter med når de har selvmordstanker.

- Uansett hva de gjør og hvor hardt de prøver, følger mørket etter dem og stenger ute alt håp. Men hvis noen bare tør å hoppe ut i det som er skummelt og spør direkte, kan lyset få slippe inn, forteller Johnstad. 

Han håper reklamefilmen vil gi folk et spark til å tørre å ta samtalen.

- Og redde liv, helt enkelt og greit. Få folk til å innse at det ikke skader å spørre, lytte eller bare være til stede for noen du er bekymret for, sier Johnstad.

Her kan se vinnerfilmen: