I 2014 startet kulturinstitusjonen Tou, kommunikasjonshuset Melvær & Co, Stavanger-bryggeriet Lervig Bryggeri og en gjeng øl-entusiaster, spesial-øl-festivaleWhat's Brewin». Hvert år siden 2014, med unntak av 2021, har festivalen blitt gjennomført i kunst og kultursenteret Tou i Stavanger Øst.

Hele 75 prosent av billettsalget kommer fra utlandet og ved årets festival var det besøkende fra 16 land. 

I år lot festivalsjefene kunstig intelligens (KI) stå for markedsføringen, sammen med merkevarebyrået Studio Blunt i Stavanger.

- Det er en festival som hovedsakelig er drevet av frivillighet - uten de største midlene. Så derfor måtte vi tenke ut hvordan vi kunne gjøre mest mulig innenfor de rammene, samtidig som vi skulle fange stilen og festivalens uttrykk på best mulig måte, forklarer daglig leder i Studio Blunt, Bernt Kommedal, til Kampanje.

- Vi ønsker alltid å kreere - og ikke replikere
For å utvikle illustrasjoner til plakater og annet ble KI-programmet Midjourney tatt i bruk. I samarbeid med festivalen gjorde Studio Blunt grunnarbeidet og leverte en rekke prompts og pustet liv i KI-genererte illustrasjoner, som deretter ble animert. 

- Vi fant raskt stilen og resultatene vi hadde sett for oss i Midjourney - og verktøyet ga oss mulighet til å levere visuelle virkemidler, uten å knekke ryggen på budsjettet.

Midjourney koster fra ti dollar i måneden.

- Fordelen med KI er hastigheten. Det som tar tid er hvilke ord og prompts man forer programmet med, selv om man raskt merker hvilke ord og referanser som treffer. 

Kommedal sier den største utfordringen med KI-verktøy er det etiske.

- Vi har stor respekt for illustratører og ønsker alltid å kreere - og ikke replikere noens arbeid. Dette har man selvfølgelig i bakhodet hele tiden for å ikke krysse noen grenser. Derfor må man ha litt etikk og moral i tankene når man forer maskinen med oppgaver.

- AI har utvidet verktøykassen
I løpet av et par uker var grunnarbeidet til festivalens markedsføring på plass.

- Så fort man har utviklet ulike stiler og varianter, gikk det på løpende bånd. Det er stor fordel. AI har utvidet verktøykassen og er perfekt i idefasen. Også er det slik som med alle verktøy - at det er avhengig av kreatørene bak for å bli utnyttet på en optimal måte.

Studio Blunt består av fire årsverk og ble etablert i mai i år. Det er ikke nytt at KI-verktøy tas i bruk i byrået, men dette er første gang det skjer i så stor skala.

Laget i Midjourney:

KI-programmet Midjourney ble tatt i bruk for å utvikle illustrasjoner til plakater for spesial-øl-festivalen What's Brewing. Foto: Studio Blunt